'Damrak gaat lager van start'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten openen vrijdag naar verwachting lager. De futures op de grote Europese beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen wijzen op openingen die 0,3 tot 0,5 procent lager liggen dan het slot van donderdag.

De future op de AEX wijst op een 0,6 procent lagere opening. Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkten donderdag flinke winsten boekten dankzij de lagere olieprijs, zaaien tegenvallende bedrijfsresultaten twijfel onder Europese beleggers.

De Dow-Jonesindex sloot 1,9 procent hoger op 11.446,66 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 1,2 procent tot 1260,32 punten. Schermenbeurs Nasdaq won 1,2 procent en sloot op 2312,30 punten. De grootste winnaars op Wall Street waren voor de tweede dag op rij de bank- en verzekeringsaandelen. Nabeurs maakte zakenbank Merrill Lynch echter tegenvallende resultaten bekend wat de zorgen over de financiële sector weer aanjoeg.

Citigroup

Vrijdag voor opening van de markten in New York zal ook Citigroup zijn resultaten over het eerste halfjaar bekendmaken. De cijfers zullen scherp door beleggers wereldwijd in de gaten worden gehouden.

Ook internetbedrijf Google en softwarebedrijf Microsoft kwamen met teleurstellende resultaten waardoor beleggers in Azië de blik vrijdag naar beneden richtten. De Japanse Nikkei-index sloot in Tokio op een verlies van 0,7 procent.

SBO Offshore

De maritieme dienstverlener SBM Offshore zei drie nieuwe opdrachten in Angola en Cyprus te hebben binnengehaald. Twee van de opdrachten hebben samen een waarde van 230 miljoen dollar. Details van de derde opdracht gaf het bedrijf niet.

In Amsterdam maakte biotechnologiebedrijf Pharming bekend het eerste halfjaar het verlies te hebben zien oplopen. Het verlies bedroeg het eerste halfjaar van 2008 15,2 miljoen euro, tegen 11,3 miljoen euro in dezelfde periode in 2007.

Beter Bed

Beter Bed verlaagde zijn winstverwachting voor 2008. In plaats van op 12,2 miljoen euro, rekent de beddenspecialist nu op 11 miljoen euro winst. De omzet steeg het eerste halfjaar met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De dalende olieprijs was de afgelopen dagen reden voor optimisme op de aandelenmarkten. Donderdag zakte de olieprijs voor het eerst in een maand tijd onder de grens van 130 dollar. Vrijdagochtend kostte een vat ruwe olie 130,30 dollar.

De dollar noteerde op de valutamarkt 1,5865 dollar, tegen 1,5860 dollar donderdag aan het einde van de handelsdag in Europa

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden