'Damrak gaat lager van start'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting lager. Vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor denkt dat het verlies voor de AEX-index 1 à 2 punten bedraagt.

De Europese beurzen lijken een pauze te nemen na een vrij scherpe eindejaarsrally. Ze sloten dinsdag voor de zesde handelsdag op rij met winst. Wall Street sloot echter licht lager en ook in Tokio stonden minnen op de borden.

De handel zal woensdag waarschijnlijk erg rustig verlopen. ,,Ik verwacht niet veel spannende dingen'', aldus Geerken. ,,In Amerika wordt de inkoopmanagersindex bekendgemaakt. Dat cijfer kan de beurzen nog in beweging zetten.''

Opfrissen

De AEX in Amsterdam sloot dinsdag op een stand van 337,28 punten. Dat is een winst van 1,2 punten oftewel 0,4 procent. De MidKap-index kreeg er 0,3 procent bij en stond op 508,85 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt noteerden winsten tot 0,7 procent.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis maakte voorbeurs bekend samen met branchegenoot Stec twee van de vijf proefprojecten voor het opfrissen van bedrijfsterreinen voor zijn rekening te nemen. De overheid wil een opfrisbeurt van alle 1500 bedrijfsterreinen in het land, waarvoor 400 miljoen euro beschikbaar is.

Vacatures

Verder zei financieel topman Peter Wennink van ASML in De Financiële Telegraaf van woensdag dat de chipmachinefabrikant de economische crisis achter zich heeft gelaten en weer personeel aanneemt. Het concern heeft ruim dertig vacatures openstaan. ,,We zijn vooral op zoek naar softwarespecialisten en technici'', aldus Wennink.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot vrijwel onveranderd op 10.545,41 punten. Dat is 1,67 punten lager. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 0,1 procent in en sloot op 1126,20 punten. Dat is een daling met 1,58 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde eveneens 0,1 procent en sloot 2,68 punten lager op 2288,40 punten.

Olieprijs

Op de beurs in Tokio eindigde de toonaangevende Nikkei-index de laatste handelsdag van het jaar 0,9 procent lager op 10.546,44 punten. De Nikkei-index steeg dit jaar met 19 procent, terwijl de index vorig jaar nog 42 procent daalde.

De olieprijs noteerde een stand van 79,12 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in vijf weken. Mogelijk kunnen oliefondsen profiteren van de hoge olieprijs.

De euro noteerde woensdagochtend 1,4345 dollar. Dat is gelijk met de stand van de euro aan het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden