'Damrak gaat hoger van start'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen openen vrijdag naar verwachting hoger, in navolging van forse koersstijgingen in Azië en hogere futures in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president George Bush maakt vrijdagochtend (plaatselijke tijd) een plan bekend ter ondersteuning van het lagere segment van de hypotheekmarkt. Die aankondiging heeft een positief effect op de markt.

Beleggers zien verder met belangstelling een toespraak tegemoet van Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed). Het is voor het eerst sinds juli dat Bernanke in het openbaar spreekt. Gehoopt wordt dat hij zal zinspelen op een toekomstige rentedaling.

Bijzonder goed

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer verwacht dat de AEX-hoofdgraadmeter in Amsterdam 1 tot 3 punten hoger zal openen. Dat zou zelfs nog wat meer kunnen worden omdat de futures de laatste uren gestaag oplopen. ,,Het ziet er bijzonder goed uit'', aldus Koenders.

In de middag worden enkele belangrijke macro-economische cijfers bekendgemaakt in de VS. Investeerders wachten vooral de persoonlijke inkomens en de consumentenbestedingen met spanning af. Deze gegevens behoren tot de belangrijkste graadmeters voor de inflatie voor de Fed, die daarop weer zijn rentebeleid baseert.

Van ondergeschikt belang

Onder de bedrijven die voorbeurs hun resultaten bekendmaakten, zijn tankopslagbedrijf Vopak, vastgoedbedirjf Corio en de kabelbedrijven TKH en Draka. De bedrijfresultaten uit Nederland zijn volgens Koenders evenwel van ondergeschikt belang op de beurs. ,,Het is vandaag het grote kader dat speelt'', aldus de vermogensbeheerder.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam sloot donderdag 1,4 procent hoger op 517,67 punten. De MidKap-index ging 1 procent omhoog tot 713,46 punten.

Daling

In New York sloot de Dow-Jonesindex donderdag op 13.238,78 punten, een daling van 0,4 procent. De breder georïenteerde S&P 500-index ging 0,4 procent achteruit en noteerde 1457,64 punten. De Nasdaq won 0,1 procent op 2565,30 punten.

De Nikkei-index in Tokio maakte vrijdag een sprong van 2,6 procent tot 16.569,09 punten. Ook de overige Aziatische beurzen eindigden flink hoger.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,3665 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt nog op 1,3650 dollar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden