DAMPEN

We zijn allemaal bijzonder tevreden. 'De meeste Nederlanders voelen zich welvarend, tevreden en trots', heeft een enquête van het Sociaal en Cultureel Planbureau uitgewezen. In weer een andere recente opiniepeiling komt naar voren dat de overgrote meerderheid (70 procent) vindt dat de politie de wet prima handhaaft.

HUIB GOUDRIAAN

Als dit klopt (want hoe werden de vragen geformuleerd?) denken wij Nederlanders nogal tegenstrijdig. Enerzijds is er voldoening dat de politie zo goed bezig is. Werd bijvoorbeeld vorige week in Rotterdam bij een politiecontrole niet de helft van de weggebruikers - en terecht - bekeurd na te hard rijden? Maar anderzijds blijkt er weinig treurnis over het toenemende collectieve scheuren op de autowegen en in de bebouwde kom. De Nederlanders zijn immers trots op, en tevreden over zichzelf.

Trouwens, en daar hoor ik niemand over, de trend onder automobilisten om geen links of rechts meer aan te geven, lijkt niet minder onstuitbaar. “Er moeten veel modellen au to's zijn met een ander soort richtingaanwijzer of met een ander soort kilometerteller dan die in mijn auto”, constateert een kennis van me. Ze wordt ernstig gehinderd door 'bumperhangers' als ze het waagt de maximumsnelheid aan te houden. En ze is niet de enige weggebruiker die in levensgevaar komt, doordat anderen geen richting aangeven.

De weigerachtigheid om de clignoteur te gebruiken, of op de rem te trappen, is een fenomeen dat meer mensen opvalt. Het moet een mentaliteitskwestie zijn. Gemakzucht, slonzigheid of iets anders? Heeft het wellicht te maken met het zo bejubelde poldermodel? Een polder kan een fraai landschap opleveren, evenals soms nevel of kwalijke dampen. Groei, groei, groei. Welvaart, welvaart, welvaart. Maar ook toenemende zelfgenoegzaamheid en egotripperij. Zeg maar a-sociaal gedrag.

Het bewierookte succes van de polder (wat een banaal woord eigenlijk) heeft een keerzijde. En als die de boventoon zou voeren, gaan we in de terminologie van minister Borst ten aanzien van jeugdige rokers net zo goed 'naar de bliksem'. Ook al is dat op wat langere termijn. Er is de mogelijkheid dat andere wegen worden ingeslagen. En als dat niet gebeurt? Maar goed dat er jenever is, zou G.J. Dröge van de Avro zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden