Damespad

In Noord-Holland loopt een Damespad. Hoezo een Damespad? ,,Toen ik besloot verder lesbisch door het leven te gaan, kwam ik er al gauw achter dat ik twee dingen moest doen om in contact te komen met andere vrouwen: dansen en wandelen. Omdat in de eigen regio hiervoor geen gelegenheid was besloot ik daar iets aan te doen''.

Aan het woord is Rita, pr-vrouw van de Stichting Groep 7152, regio Noord-Holland Noord en initiatiefneemster van het eerste officiële Dameswandelpad in Nederland. Het is de wandelroute De Eilandspolder in Noord-Holland, 18 kilometer lang, ook op eigen gelegenheid te belopen. Startpunt is het dorpje De Rijp, eens de woonplaats van Betje Wolff en Aagje Deken, twee schrijfsters die samenwoonden in een tijd dat het woord 'lesbisch' nog niet was uitgevonden.

Precies dertig jaar geleden stond in Vrij Nederland een kleine advertentie waarin twee lesbische vrouwen contact zochten met gevoelsgenoten. Er reageerden vijftig vrouwen. Zij besloten om elkaar nooit meer uit het oog te verliezen en de stichting was geboren. De advertentie was geplaatst onder nummer 7152. Dat werd dus de naam.

Maar waarom tussen 'sheeren wegen per se een Damespad? Volgens Rita willen lesbische dames graag samen wandelen. ,,In de grote steden is van alles te doen'', zegt ze. ,,Er zijn cafés, disco's, feesten, maar op het platteland zitten de vrouwen noodgedwongen meer 'achter de geraniums' en is er bovendien nog altijd een behoorlijk grote schroom om voor de lesbische geaardheid uit te komen.

Dus wat doe je dan, als je als plattelandsdame met andere dames in contact wilt komen? Precies: achter de geraniums vandaan, je Nikes aan en het Damespad op! Overigens, zoals je als vrouw 'sheeren wegen mag bewandelen, mogen natuurlijk ook heren het Damespad op. Maar moeten we bij de dames dan denken aan dezelfde toestanden als op de 'banen', de openlucht-ontmoetingsplaatsen voor homoseksuele mannen? Nog zeer onlangs kwamen in Zwolle omwonenden in het geweer tegen 'middelbare heren met buikjes', die naakt rondholden tussen de bosjes langs de Steenweteringplas. Inmiddels heeft men daar schapen ingezet tegen de al te uitbundig recreërende heren.

,,Nee, hoor, dat is hier ab-so-luut niet aan de orde'' meldt pr-dame Rita beslist. ,,Dit soort toestanden zijn typisch mannelijk, vrouwen zitten heel anders in elkaar. Die zijn veel minder, laten we zeggen, 'extravert'. Wél willen we met het Damespad vrouwen de mogelijkheid bieden om contacten te leggen''.

Maar hoe zit het dan met de herkenbaarheid? ,,Daarvoor hebben we een speldje'' legt Rita uit. ,,Het is een roze stip met een pijltje erin, zo een als het pijltje van een computermuis: 'klik hier'.''

Wat Rita vooral hoopt, is dat er een landelijk dameswandelnetwerk ontstaat. ,,Het barst in Nederland van de lesbische wandelgroepen. Als die in hun provincie óók een specifieke wandeling benoemen als Damespad, is dit het begin van een ludiek wandelnetwerk door heel Nederland.''

Het wachten is nu op het eerste initiatief voor het Herenpad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden