Dam moet natuurgebied beschermen na olielek

Voor de Vlaamse kust is afgelopen nacht begonnen met de aanleg vaneen zanddam. Die moet olie uit het gistermorgen gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar tegenhouden.

De zanddam moet het natuurgebied Het Zwin beschermen, dat deels in België en deels in Nederland ligt. De Belgische autoriteiten nemen de kosten van deze operatie voor lief om een milieuramp te voorkomen, aldus gouverneur Carl Decaluwé van de provincie West-Vlaanderen.

Het aanspoelen van de olie is het meest pessimistische van enkele scenario's na de olielekkage. Of dat scenario inderdaad werkelijkheid wordt, hangt af van onder meer de windrichting. Volgens de directeur van rederij Flinter is nog niet bekend hoeveel olie uit het schip is gelekt.

Met de bouw van de zanddam is gisteravond rond 22.00 uur begonnen. Vanochtend om 10.00 uur moet de dam klaar zijn, dat is ruim voor het tijdstip dat de olie eventueel de kust bereikt, aldus de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen.

De Flinterstar zonk gisteren na een aanvaring met een tanker. De elfkoppige bemanning van de Flinterstar is gered.

De vrachtvaarder zonk in een drukbevaren gedeelte van de vaargeul voor de kust bij de havenstad Zeebrugge. Daar passeert veel scheepvaartverkeer onderweg naar de havens van Antwerpen en Rotterdam. Omdat de aanvaring zich 's nachts en bij een lage temperatuur voltrok, werd in allerijl een twintigtal schepen te hulp geroepen, liet de gouverneur weten. De gastanker Al Oraiq, die onder de vlag van de Marshalleilanden vaart, is na de botsing aangemeerd in Zeebrugge.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden