Dalmatische kip met bleekselderij

Beeld TRBEELD

Dalmatië was Venetiaans en werd pas vorige eeuw bij Kroatië gevoegd. Dat is goed te zien aan de kookkunst. De gerechten daar zijn heel mediterraan en anders dan in het noorden, waar je nog duidelijk de invloed van 800 jaar Hongaarse overheersing met een snufje Turks proeft. 

Maar het hele land doet aan wijnbouw en sinds het zelfstandig werd in 1992 is er hard aan gewerkt om deze 'poëzie van de landbouw' weer op het niveau van voor de Sovjet-periode te brengen. Want zo heet het daar: 'Wijn voedt, wijn geneest, wijn versterkt'. Dat is aardig aan het lukken want tegenwoordig kun je ook in Nederland Kroatische wijn kopen.

Blikje ansjovis 

Pile na Dalmatinski nacin zou zomaar uit Spanje kunnen komen waar je ook de combinatie vis en vlees hebt. Je kunt het maken met oesters, kreeft, ansjovis, sardines. Mij beviel een blikje ansjovis het best. Erbij de Dalmatische rode Plavac, een naam afgeleid van plav (blauw) omdat deze wijn een beetje blauwig ziet als je het glas tegen hel licht houdt.

De ansjovis droogdeppen met keukenpapier. In wat water laten ontzouten. De bleekselderij wassen, in stukjes van 2 cm snijden; 20 minuten zachtjes koken in ruim water. De filets peperen en zouten; 10 minuten laten meekoken. Kip uit het vocht nemen.

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. De kipfilets in een met olijfolie ingevette schotel leggen. 1 eetl. olijfolie, peterselie, ui, kappers en citroensap mengen, over de kip scheppen. De ansjovisfilets kruislings erover leggen; 10 minuten bakken op de middelse richel.

Intussen de spaghetti 9 minuten meekoken met de gare selderij. Afgieten in een pannetje: een fijne bouillon voor morgen. Spaghetti en groente rond de kip schikken, bestrooien met versgemalen zwarte peper.

Menusuggestie:

Vooraf: Komkommersla met dille, geitenkaas, plakjes ei en (Griekse) gevulde olijven. Wijn: Witte Graševina uit Kroatië. Na: Roomijs met gehakte walnoot en amaretto.

Ingrediënten voor 2 personen:

blikje ansjovisfilets (40 g)

5 stengels bleekselderij

2 kipfilets (bio)

zwarte peper, zout

2 eetl. olijfolie

2 eetl. gehakte peterselie

1 eetl. gesnipperde ui

1 eetl. kappers

1 eetl. citroensap

100 g spaghetti

Meer heerlijke recepten van Janny de Moor en anderen zijn hier te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden