Dalkon-slachtoffers krijgen 37 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1 500 Nederlandse slachtoffers van het Dalkon-schildje, een voorbehoedmiddel, hebben samen in totaal 37 miljoen gulden schadevergoeding ontvangen. Het bedrag kan nog iets oplopen omdat niet alle claims al zijn afgehandeld. Dit heeft de Consumentenbond, die namens de vrouwen het proces heeft gevoerd, gisteren bekendgemaakt.

“Voor Nederlandse begrippen is het een hoog bedrag. In Amerika, waar hoge schadeclaims aan de orde van de dag zijn, zullen ze het zien als een magere vergoeding”, aldus P. de Klerk van de Consumentenbond.

Het Dalkon-schildje werd begin jaren '70 gelanceerd als het 'perfecte voorbehoedsmiddel'. Miljoenen vrouwen in hele wereld gebruikten het in de jaren '70 en '80. In Nederland zijn er ongeveer 40 000 verkocht. De Amerikaanse Robins Company bracht het op de markt. Midden jaren '70 begonnen de eerste Amerikaanse vrouwen processen te voeren, omdat volgens hen het spiraaltje niet deugde.

De oorzaak van de problemen bleek te liggen in een constructiefout. Via het koordje aan het spiraaltje kwamen tal van bacteriën bij de vrouw'naar binnen' en veroorzaakte infecties. Dit leidde nog al eens tot onvruchtbaarheid. Volgens de Consumentenbond zijn in Nederland twee vrouwen overleden aan de gevolgen van het schildje.

In opdracht van de Amerikaanse rechtbank moest de fabrikant een fonds vormen, waaruit de schadevergoedingen konden worden betaald. Ongeveer 300 000 vrouwen dienden een claim in, van wie ongeveer 200 000 voor afwikkeling in aanmerking kwamen. In het fonds zat een kleine 4,5 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden