'Daling ziekteverzuim veroorzaakt begrotingstekort'

ZOETERMEER (ANP) - De daling van het ziekteverzuim wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen. De Stichting Verzorging, Verpleging en Revalidatie (VVR) in Zoetermeer kampt als gevolg van de daling met een begrotingstekort van 180 000 gulden over de eerste helft van dit jaar. Het verpleeghuis studeert nu op bezuinigingen op personeel en eten voor de bewoners, zo heeft een directie-woordvoerster bevestigd.

In het personeelsblad De Bazuin schrijft de directie dat er sinds de afname van het ziekteverzuim minder gelden van de bedrijfsvereniging binnenkomen. De woordvoerster erkent dat een deel van de gelden die de bedrijfsvereniging uitkeert voor vervanging van ziek personeel in de begroting worden gereserveerd voor de aankoop van medicamenten, materialen en voedingsmiddelen. "We huren ook wel invallers in, maar dat loopt niet helemaal gelijk op. Je rekent gewoon op extra geld" .

Volgens de woordvoerster worden nu verschillende scenario's ontwikkeld om het tekort op te vangen. "We bekijken of we op voedingsmiddelen kunnen bezuinigen, maar ook ook of we met minder mensen kunnen werken." Zij vindt niet dat het personeel daardoor 'gestraft' wordt voor het terugdringen van het verzuim. De VVR heeft een kleine vijfhonderd mensen in dienst. Ook verwacht zij niet dat de bezuinigingen een averechts effect zullen hebben op het teruglopend verzuim. Algemeen geldt de hoge werkdruk als een belangrijke factor voor het ziekteverzuim in de gezondheidszorg.

De vakbond AbvaKabo reageert uiterst verbaasd op de perikelen van de Zoetermeerse stichting. "Het gaat om oneigenlijk gebruik van geld," zegt een woordvoerder van de vakbond. De bond is er van overtuigd dat het een incident betreft. "Het kan niet op grote schaal voorkomen, anders waren wij daar al lang van op de hoogte geweest" , aldus de AbvaKabo-woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden