Daling werkloosheid komt tot stilstand

AMSTERDAM (ANP) - De daling van de werkloosheid is vrijwel tot stilstand gekomen. In september daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden nog met 3600, in oktober waren dat er nog maar negenhonderd. Vorige maand stonden 408.000 mensen ingeschreven als werkzoekenden, 5,4 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) donderdag.

In de leeftijdsgroepen tot 27 jaar en 45 tot 65 jaar nam de werkloosheid licht af met respectievelijk 1,3 procent en 0,4 procent. In de categorie 27-45 jaar was sprake van een geringe stijging. Het aantal niet-werkende werklozen nam alleen af onder vrouwen.

Het aantal vacatures neemt nog steeds toe. Tot en met oktober kwamen bij de centra voor Werk en Inkomen 255.000 vacatures binnen, 2 procent meer dan in dezelfde periode in 2007. Volgens de CWI-cijfers is de arbeidsmarkt minder krap dan in de eerste helft van dit jaar. Alleen in de sectoren middelbare technische beroepen en in de beveiligingsbranche is er meer vraag dan aanbod van personeel.

Tot oktober verleende het CWI 14.500 ontslagvergunningen, 15,5 procent minder dan vorig jaar. Deze dalende trend is echter tot stilstand gekomen. Het aantal ontslagvergunningen wegens bedrijfseconomische oorzaken is in oktober met ongeveer 1300 gestegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden