Dali schoffeerde onbekende mecenassen

UTRECHT (ANP) - Beeldend kunstenaar Salvador Dali (1904-1989) heeft de basis voor zijn schitterende loopbaan kunnen leggen dankzij een groep van twaalf mecenassen in Parijs, die hem vijf jaar lang (1931-1936) op zeer royale wijze financieel heeft gesteund.

De twaalf waren verenigd in de vrijwel onbekend gebleven kring 'Zodiaque'. Dankzij Zodiaque was Dali vrij om zijn talent verantwoord te benutten. Later heeft hij nooit voor die ondersteuning willen uitkomen en de twaalf geschoffeerd. Ook zijn vrouw Gala deed aan die grove veronachtzaming mee.

Dat ontdekte kunsthistorica Marijke Peyser, die volgende maand in Utrecht promoveert op een proefschrift over Dali. De twaalf mecenassen in Parijs, aristocraten, intelligentsia en welgestelde kunstliefhebbers, hadden met Gala een unieke 'beeldende kunstenaarsregeling' voor Dali bedacht: ze gaven hem ieder de eerste maand van het jaar 300 francs en alle andere maanden allemaal telkens 200 francs (een flinke lunch kostte in die tijd 5 francs). Een keer per jaar trokken ze uit twaalf lootjes met de namen van de maanden. Wie bijvoorbeeld februari had, mocht in februari iets uit het werk van Dali van die maand kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden