Dalai lama toont zich gevoelig voor de suggesties van Nederlandse misbruikslachtoffers

De dalai lama sprak in Amsterdam met slachtoffers van misbruik. Oane Bijls­ma (tweede van rechts) was erbij. 'Na afloop zei hij dat we hem veel informatie hadden gegeven om over na te denken.'Beeld AP

Twaalf slachtoffers van misbruik door boeddhistische leraren hebben vrijdag de dalai lama ontmoet in Amsterdam. Ze overhandigden de boeddhistische geestelijk leider een petitie, waarin ze hem vragen misbruik aan te pakken. 

Hij bleek niet ongevoelig voor die boodschap. “Mensen die schade hebben opgelopen door misbruik moeten gehoord en geloofd worden”, vindt Oane Bijls­ma, een van de slachtoffers.

“We hadden gehoopt op een goed antwoord op onze vragen en die hoop is nu bevestigd”, zegt Bijlsma. De dalai lama vond het ‘een buitengewoon interessant idee’ om bij bijeenkomsten met wetenschappers en boeddhistische leraren het misbruik te bespreken, zoals de groep had voorgesteld. Ook heeft hij toegezegd dat boeddhistische leraren die volgelingen misbruiken, worden aangepakt, net zoals dat buiten boeddhistische kringen gebruikelijk is.

Meer in het algemeen leek het Bijlsma dat de ernst van de situatie goed tot hem was doorgedrongen. “Aan het eind van ons gesprek zei hij dat we hem veel informatie hadden gegeven om verder over na te denken.”

De leiding nemen

Bijlsma zegt blij te zijn dat ze met de geestelijk leider konden spreken. Aan het begin van het gesprek was de heilige geneigd zelf de leiding te nemen, zegt ze. Maar na wat aandringen kregen de slachtoffers volledig de ruimte om hun verhaal te doen.

Eerder deze week leek het erop dat de dalai lama geen contact wilde met de twaalf slachtoffers van misbruik binnen de boeddhistische wereld. Op het laatste moment zegde hij toch een ontmoeting toe met de groep van twaalf slachtoffers. Onder hen zijn drie Nederlanders. Ze hebben een boekje samengesteld met twaalf persoonlijke verhalen over misbruik door vijf leraren.

De Nederlandse Oane Bijlsma is zelf niet seksueel misbruikt, maar naar eigen zeggen wel geïntimideerd. Ze volgde een aantal jaren geleden een meditatiecursus in Zuid-Frankrijk. Daarna werd ze vrijwilliger voor haar leraar, ook wel lama genoemd, Sogyal Rinpoche.

Pervers

“Ik was niet op zoek naar een religie”, zegt ze. “De meditatiecursus deed ik om meer tot mezelf te komen. Ik heb me ook nooit boeddhist genoemd, maar voor je het weet zit je er middenin.” Ze meldt dat Rinpoche zich tegen haar ‘pervers’ heeft gedragen. Tegen hem loopt een aantal aanklachten wegens grof misbruik. Ook in Nederland zijn leraren en monniken beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Volgens het slachtoffer wordt het misbruik binnen het boeddhisme onvoldoende onderkend. Bijlsma heeft haar ervaringen gedeeld met andere volgelingen, maar die namen het volgens haar niet zo zwaar op.

“Allerlei mensen om de leider heen wekken de indruk dat misbruik normaal is. De mensen die er slachtoffer van zijn, worden weggezet als mensen die het niet goed begrijpen. Hun wordt verteld dat je het als onderdeel moet zien van ‘het pad naar de verlichting’.”

Dat de dalai lama heeft gezegd de misdragingen serieus te nemen, is naar Bijlsma’s idee een stap vooruit.

Lees ook:

Kritiek op verdachte boeddhistische leermeester is niet welkom

De boeddhistische onderwijsorganisatie van Sogyal Rinpoche, Rigpa, wil schoon schip maken na misbruikbeschuldigingen. Volgens critici is dat alleen voor de bühne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden