Dalai Lama schudt minister Verhagen de hand

Tenzin Gyatso, de dalai lama van Tibet, staat woensdag de pers te woord op Schiphol. (ANP)

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft vrijdagochtend de dalai lama de hand geschud. De Tibetaanse leider was in de pastorie van de Haagse Sint Jacobuskerk, waar hij een gesprek had met Nederlandse religieuze vertegenwoordigers.

Volgens de dalai lama en pastoor Ad van der Helm, de deken van de Jacobuskerk, ging het niet over politiek. „Een kerk is geen plaats voor gevoelige politieke zaken”, zei de Tibetaanse monnik na afloop.

Maar volgens Verhagen is een gesprek over mensenrechten en het behoud van de vrijheid van religie en culturele waarden „absoluut” ook politiek. Het was een inspirerend gesprek, stelde de minister. „Hij is een voorbeeld hoe medemenselijkheid een bijdrage kan leveren die het antwoord is tegen haat en extremisme.”

Ook rabbijn Awraham Soetendorp, de secretaris van de Protestantse Kerk Nederland Arjan Plaisier en beleidsmedewerker Berry van Oers van de bisschoppenconferentie waren erbij. Buitenlandse Zaken had bisschop Hans van den Hende van Breda uitgenodigd, maar die ging daar niet op in.

De dalai lama had voor zijn gesprekspartners een soort stola meegenomen. Volgens pastoor Ad van der Helm van de Jacobuskerk staan daar in Tibetaans schrift drie namen van de boeddha in. De dalai lama legde een parallel met de heilige drie-eenheid. „En happiness, dag en nacht”, voegde hij er aan toe.

Het „betekenisvolle en ontroerende” gesprek ging volgens hem over religieuze harmonie, compassie en de menselijke waarden die de religies met elkaar delen. Rabbijn Soetendorp benadrukte na afloop dat ze samen moeten optreden tegen haat en extremisme. Hij bracht ook de overwinning van de PVV tijdens het gesprek ter sprake.

De ontmoeting van de dalai lama met een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering veroorzaakte de afgelopen weken commotie. Het kabinet vond dat een ontmoeting niets toevoegde aan het bezoek en dat de goede betrekkingen met China niet op het spel gezet moesten worden. Dat standpunt werd ingenomen ondanks een motie van de Tweede Kamer, die wel een ontmoeting wilde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden