Dalai Lama: laat mijn opvolger maar een vrouw zijn

null Beeld afp
Beeld afp

De volgende leider van het Tibetaanse boeddhisme zou zo maar een vrouw kunnen zijn. De dalai lama heeft maar eigen zeggen geen enkel probleem met feminiene opvolging. Hij ziet zelfs grote voordelen.

Robin de Wever

'Vrouwen hebben biologisch gezien meer potentie om affectie of liefde te ontwikkelen', vertelt hij in een interview met de Britse zender Channel 4. Wetenschappers, zo weet hij, hebben eens getest hoe mannen en vrouwen reageren op bepaalde films. Vrouwen bleken 'veel gevoeliger'. 'Inmiddels leven we in de 21e eeuw; vrouwen zouden een veel actievere rol moeten spelen in het verspreiden van menselijke compassie.'

Het bericht komt niet helemaal als een verrassing. Vijf jaar geleden liet hij al eens doorschemeren dat vrouwelijke opvolging 'een mogelijkheid' was. Hij toonde zich echter nooit een uitgesproken voorstander. Wel gaf hij aan dat hij er geen bezwaar tegen had om 'feminist' genoemd te worden: 'zo noem je toch iemand die strijdt voor vrouwenrechten?'.

Het Tibetaanse boeddhisme beleeft momenteel een bescheiden feministische golf. Vrouwen zouden steeds vaker monnik worden en meer dan voorheen streven naar belangrijke geestelijke posities.

Dalai lama gaat geen 'Benedictusje' doen
Van abdicatie of terugtreding lijkt vooralsnog geen sprake. Tenzin Gyatso (77), zoals de huidige dalai lama heet, verzekert Channel 4 dat hij niet in de voetsporen zal treden van voormalig paus Benedictus XVI. Die brak met een eeuwenlange traditie toen hij zelf koos om af te treden. De Tibetaanse traditie schrijft net als de rooms-katholieke voor dat er pas wordt gezocht naar een nieuwe geestelijk leider als zijn voorganger is overleden.

De nieuwe leider wordt aangewezen door hoge boeddhistische geestelijken. Zij laten zich leiden door op subtiele tekenen, zoals visioenen of de windrichting op de dag van de crematie. De leeftijdseisen zijn soepeler dan in Vaticaanstad. Vaak valt de keuze op een jong kind.

Het overlijden van Gyatso kan overigens leiden tot politieke spanningen. De Chinese regering, die Tibet beschouwt als een onderdeel van het land, gaf in 2010 al aan dat de Tibetanen niet zelf op zoek moeten gaan. Peking zal zelf iemand aanwijzen. De kans is klein dat de Tibetaanse boeddhisten dat zullen pikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden