Dalai lama afgeschaft? Zijn personeel schrikt er van

null Beeld epa
Beeld epa

De dalai lama speculeerde afgelopen weekend dat hij mogelijk geen opvolger krijgt. Ja, dat kan het einde betekenen van een vijf eeuwen lange traditie. Maar, zo haasten zijn voorlichters te zeggen, zoek er vooral niet te veel achter.

In een interview in Welt Am Sonntag leek de leider van het Tibetaans boeddhisme zo duidelijk te hinten op afschaffing van zijn positie dat velen ervan uitgingen dat het definitieve draaiboek al klaar ligt. Zijne Heiligheid kon zich 'heel goed voorstellen' dat er geen opvolger zou komen.

"Het instituut van de dalai lama heeft zijn beste tijd gehad", stelde hij droogjes. Sinds 2011 is hij 'volledig met pensioen' en 'is er een einde gekomen aan vijf eeuwen traditie'. Het Tibetaans boeddhisme is 'niet afhankelijk van één individu'. Hij hield er rekening mee dat hij zou kunnen worden opgevolgd door een 'zwakke dalai lama'. Die zou de positie 'enkel ten schande maken'. "De veertiende dalai lama is erg populair. Laten we afsluiten met een populaire dalai lama."

De afgelopen eeuwen werd telkens gezocht naar een jongetje dat rond het tijdstip van overlijden van de vorige dalai lama geboren was. Hij werd aangewezen als de reïncarnatie en opvolger. Het zou geen totale verrassing zijn als de traditie eindigt met de huidige dalai lama. Tenzin Gyatso, zoals hij eigenlijk heet, meldde eerder al dat hij waarschijnlijk buiten China (en de greep van Peking) zou reïncarneren. De Tibetaanse zaak houdt hem duidelijk bezig. Velen verwachten dat China zelf een opvolger wil gaan aanwijzen.

De voorlichters in het dalai lama-hoofdkwartier in de Indiase stad Dharamsala zien de huidige mediastorm met lede ogen aan. Houd nog maar geen rekening met afschaffing van het dalai lama-schap, waarschuwen zij. Want daarmee loopt u echt op de zaken vooruit.

null Beeld afp
Beeld afp

Zijn opmerking over 'afsluiten met een populaire dalai lama' is 'een klein deel van een veel langer en vollediger antwoord', stellen ze op de nieuwssite Voice of America Tibetan. "Hij zegt ook dat het aan het Tibetaanse volk is om te beslissen." Dat citaat staat overigens keurig in het Welt Am Sonntag-artikel.

Ondertussen lijkt Peking er niet gerust op. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde woensdag dat het zelf 'de religieuze procedure en historische gebruiken' bepaalt. Met andere woorden: de regering zou afschaffing niet accepteren en staat klaar om zelf iemand aan te wijzen. "China gaat uit van godsdienstvrijheid, en dat betekent respect voor de wijze waarop het Tibetaans boeddhisme wordt doorgegeven. De huidige dalai lama heeft slechte motieven en wil de geschiedenis vervalsen."

Hoogleraar boeddhistische filosofie André van der Braak (Vrije Universiteit) noemde de uitspraken maandag op Trouw.nl 'historisch'. Hij gaat er vanuit dat zijn staf alle opties openhoudt, maar dat de dalai lama al een voorkeur heeft: geen opvolger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden