Daklozen in kleine steden in de knel

Middelgrote steden vrezen sluiting van opvanghuizen voor daklozen en verslaafden nu een mindering dreigt op het budget voor die opvang.

Nico de Fijter

„Staatssecretaris Bussemaker wil 25 miljoen euro van het budget voor maatschappelijke opvang overhevelen naar de vier grote steden”, zegt de Zwolse wethouder Erik Dannenberg namens de G27, een groep van 27 middelgrote steden zoals Zwolle, Breda en Leeuwarden. „Dat is een enorme bedreiging. Veel steden hebben net flink geïnvesteerd in de opvang van daklozen en verslaafden. Vaak hadden ze daarbij niet eens genoeg aan het geld dat ze van het Rijk kregen. Als we budget moeten inleveren, gaan er opvanghuizen dicht en neemt de overlast weer toe.”

In een brief aan Bussemaker (volksgezondheid, PvdA) zeggen de G27 dat ze juist 25 miljoen euro extra nodig te hebben om goede opvang te kunnen blijven bieden.

De gemeente Zwolle, vertelt Dannenberg, dreigt dertig procent van het budget kwijt te raken. „Terwijl we juist een dagopvang, een gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden en een nachtopvang hebben geopend. En er rijdt sinds kort ook nog een soepbus rond.”

Zwolle verliest mogelijk 1,5 miljoen van de 4,5 miljoen euro die de stad nu nog van het Rijk krijgt. „Terwijl we er zelf al 1,5 miljoen euro uit eigen zak bijleggen.”

Als de plannen doorgaan, gaan er opvanglocaties dicht. „Veel mensen belanden dan weer op straat en krijgen niet meer de basale zorg die ze nu krijgen: een bed, een dak boven het hoofd en een bord eten.”

De vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – hebben Bussemaker om extra geld voor de opvang gevraagd. Dannenberg: „Bussemaker wil ze dat extra geld wel geven, maar om dat te kunnen betalen doet ze een enorme hap uit ons budget. Met alle begrip voor de problemen van de grote vier: ook wij hebben te maken met een toename van het aantal daklozen en verslaafden.”

Bijkomend probleem is volgens de G27 dat de vier grote steden steeds meer daklozen terugsturen naar de plek waar ze vandaan komen. „In Zwolle zien we daar de gevolgen van: we zien steeds meer daklozen die jarenlang in bijvoorbeeld Rotterdam hebben geleefd. Dus de grote steden krijgen meer geld en sturen daklozen terug naar de middelgrote steden die juist minder geld krijgen. Een belachelijke situatie.”

„Het gaat om mensen in heel complexe situaties die tussen de wal en het schip zijn gevallen. We kennen in Nederland goede zorg voor zwakbegaafden, voor verslaafden. Maar een zwakbegaafde verslaafde kan nergens terecht. Net nu wij een heel eind op streek waren om dat soort mensen een vangnet te bieden, dreigen we daar alweer mee op te moeten houden.”

Bussemaker heeft toegezegd de kwestie opnieuw te bestuderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden