Dakloze ook in Den Haag slecht af

Dakloze in Den Haag het beste af, kopt Trouw (19 juni). In de hofstad zou alles mogen, maar de informatie is onvolledig en geeft een vertekend beeld.

Daklozen in Den Haag die bedelen of op straat slapen hoeven niet te vrezen voor een boete. Vergeten wordt dat buitenslapers er stelselmatig worden opgejaagd. Anderhalf jaar geleden is het Centraal Station 's nachts gesloten voor daklozen, waardoor tientallen mensen hun vaste droge slaapplaats verloren. Wie zich elders te slapen legt, loopt grote kans door agenten te worden weggejaagd. Het opjagen gaat ook overdag door. De gemeente heeft de binnenstad tot noodgebied verklaard. Wie er in alle rust een biertje nuttigt op straat, krijgt een boete.

De maatschappelijke opvang in Den Haag lijkt niet in staat om onderdak te creëren die én genoeg plaats biedt aan de ongeveer duizend Haagse daklozen, én aansluit bij hun behoeften. Dat komt ook doordat Den Haag van de vier grote steden al jarenlang het kleinste budget voor dak- en thuislozen heeft.

Voor zwerfjongeren is het aantal opvangvoorzieningen in Den Haag de laatste jaren afgenomen en ook voor druggebruikers is de hofstad allesbehalve een luilekkerland. En de bijstandsuitkering voor daklozen is ook nog eens lager dan in de Dom- en Maasstad.

Tot zover de feiten. Het echte nieuws is dat overal in Nederland, net als elders in Europa, de repressie tegen daklozen toeneemt, zonder dat er een substantiële uitbreiding van de zorg tegenover staat. Het schoonvegen van stations, straten en wijken kan plezierig zijn voor de burger, wiens blikveld minder vaak wordt gekruist door 'lastige' daklozen. Voor mensen zonder woning is het leven echter gevaarlijker en ongezonder geworden.

Bas Kromhout en Elke Swart werken bij 'Haags Straatnieuws'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden