Dakloos talent eert de majoor in Carré

Try-out voor het majoor Bosshardt-gala op 8 juni in Carré: daklozen studeren een dans in. (FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Try-out voor het majoor Bosshardt-gala op 8 juni in Carré: daklozen studeren een dans in. (FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Begin juni staan ze in Carré: daklozen van her en der, opgeleid in creatieve workshops van het Leger des Heils, luisteren er het majoor Bosshardt-gala op. Met een musical, zang, dans en poëzie.

Carlinde Broeks

Er parelt zweet op het voorhoofd van Theo. Hij lacht verlegen naar het publiek dat voor de try-out van de voorstelling naar een chique hotel in de bossen bij Ede is gekomen. Samen met vier andere (voormalig) daklozen uit Zwolle, heeft hij de afgelopen weken ’De Tovenaar van Oz’ ingestudeerd. Op 8 juni voeren ze de musical uit in het Amsterdamse theater Carré, ter gelegenheid van het majoor Bosshardt-gala.

De generale repetitie ging best wel goed, vindt Theo (47). „Ik was hartstikke zenuwachtig, maar ben mijn tekst niet kwijtgeraakt.” In Zwolle leeft hij op straat, maar de laatste maand speelde hij twee tot drie dagen per week toneel. De musicalcursus was hem aangeboden door het Leger des Heils, waar hij geregeld overnacht.

„In maart zijn we op acht plaatsen in Nederland begonnen met creatieve workshops voor daklozen”, zegt Jos Sesink, projectcoördinator Kunst en Theater bij het Leger des Heils. Gedurende een maand waren er onder andere lessen op gebied van dans, theater, muziek en schrijven. „Mensen die bij het Leger des Heils komen, vinden vaak moeilijk aansluiting in de maatschappij. We hoopten dat ze zo gemakkelijker lid zouden worden van een club.”

In een aantal gevallen is dat gelukt. Van het linedancegroepje uit Zwolle hebben zich drie mensen aangemeld bij de lokale dansgroep. Een schildercursist is toegelaten tot de vooropleiding van de kunstacademie.

Het project is afgesloten met festivals, waarbij een jury aanwezig was. Een selectie van groepen mag hun act nog eens herhalen in Carré. De heilssoldate majoor Bosshardt, die twee jaar geleden overleed, wordt daar met een gala herdacht. Zo’n gelegenheid zou niet compleet zijn zonder een bijdrage van de daklozen, vond het organisatiecomité.

Er staat een swingende zevenkoppige band uit Amsterdam. Een zanger uit Dordrecht eert de majoor met het lied ’I did it my way’, omdat hij denkt ’dat zij dat wel mooi had gevonden’. Dertien kinderen uit de dagopvang van het Leger des Heils in Spijkenisse doen een act en er wordt poëzie voorgedragen. Ook de musicalgroep uit Zwolle is aanwezig.

Maartje (20) is de zangeres van het Zwolse gezelschap. Het is een stralende meid met een modieus kapsel: niet direct het type dat je je voorstelt bij een dakloze. „In oktober werd ik mijn huis uitgezet wegens een schuld”, vertelt ze. „Bij mijn moeder kon ik niet terecht, dus ik stond op straat. Zo ben ik bij het Leger des Heils terechtgekomen.”

Ze kwam in een groep met allerlei mensen, van zwangere tieners tot gescheiden vaders. Maartje: „Dat heeft mijn beeld van het Leger des Heils totaal veranderd. Ik dacht dat er alleen zwervers en drugsverslaafden kwamen, maar dat is echt niet zo.”

Het majoor Bosshardt-gala is er ook om te laten zien dat er allerlei soorten daklozen zijn, zegt Sesink. Bovendien zitten er talenten tussen. „Mensen lopen vaak met een grote boog om een zwerver heen: ze verwachten niet dat zo iemand fantastisch kan dansen.” Dat ook een alcoholist op een bankje een ’gouden strot’ kan hebben, dát wil de organisatie laten zien.

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden