Dakar-koorts bij Nederlanders

(Novum/Infostrada) - De Dakar Rally leeft in Nederland. Op de deelnemerslijst van de editie van 2006 staan 26 motorcoureurs en twaalf Nederlandse koppels in de auto nemen deel aan de tocht door de Afrikaanse woestijn. De DAF-trucks ontbreken helaas. Op 31 december wordt in Lissabon het startschot gegeven voor de 28ste editie van 's wereld bekendste rally.

De Dakar Rally is voor bijna iedere rallycoureur het hoogtepunt van het seizoen. Het is iets dat je mee moet maken, zo menen de rijders die reeds Dakar-ervaring hebben. Jaap van der Kooy is zo'n ervaren rijder. De 52-jarige coureur gaat op voor zijn twaalfde deelname. De veteraan zegt wederom zonder angst op de motor te stappen, terwijl hij in het verleden niet altijd zonder kleerscheuren uit de woestijn kwam. Van der Kooy raakte meerdere malen ernstig gewond, maar was een jaar later altijd weer startklaar. Arjan Brouwer is dat niet. Brouwer, eveneens een veteraan, is herstellende van een operatie aan zijn versleten heup. Hij is wel een van de belangrijke mensen achter het Nederlandse Yamaha-team dat dit jaar aan de start verschijnt. Eric Verhoef is de derde Nederlandse motorcoureur die voor het eerst in jaren niet op de motor zit. Hij neemt echter wel deel in een auto.

Het Nederlandse Yamaha NL Dakar Team neemt met vijf Nederlandse rijders deel aan "Le Dakar". De formatie heeft nog maar weinig ervaring in de beruchte rally. Henk Knuiman is met twee eerdere deelnames het bekendst met de Afrikaanse rally en Frans Verhoeven rijdt de wedstrijd voor de tweede maal. Marcel van Drunen, Dirk Jan Franken en Mirjam Pol zijn debutanten. Van de Nederlandse motorrijders staat het grootste gedeelte overigens voor het eerst aan de start. Ook bekende namen als Henk Vercoelen en Rob van Pelt sieren de lijst, maar zeker zeventig a tachtig procent van de Nederlanders op twee wielen is debutant. Favorieten voor de eindzege bij de tweewielers zijn vooral te vinden in het Repsol KTM-team, waar onder anderen Marc Coma (Spa), Giovanni Sala (Ita) en Carlo de Gavardo (Chi) actief zijn. Cyril Després (Fra), vorig jaar winnaar bij de motoren, hoort natuurlijk ook weer bij de kanshebbers op de titel.

Bij de auto's verschijnen twaalf Nederlandse koppels aan de start. Zoals eerder gezegd zit dit jaar ook motorcoureur Erik Verhoef in een auto, maar hij behoort niet tot één van de Nederlandse teams. Verhoef zit dit jaar in een Wildcat Bowler als bijrijder van de Belg Freddy Loix. Bekende namen als Ebert Dollevoet en Evert Kroon gaan ook van start in Lissabon. Dollevoet rijdt dit jaar met soapacteur Winston Post als bijrijder. Mitsubishi lijkt weer veel kans te maken op de eindzege. De fabriek neemt aan deze editie van de Dakar-rally deel met vier auto's. Die bolides worden bestuurd door Stéphane Peterhansel (vorig jaar winnaar) (Fra), Hiroshi Masuoka (Jap), Luc Alphand (Fra) en Joan Roma (Spa). Carlos Sainz (Spa) moet echter niet worden onderschat. Ook hij doet in zijn Volkswagen een serieuze gooi naar de eindzege.

Bij de vrachtwagens leek de Nederlandse inbreng groot, maar de keuring gooide vrijdagmiddag roet in het eten. De Nederlandse teams van Hans Bekx, Jan en Gerard de Rooij werden niet toegelaten tot de Dakar Rally. De vijf DAF-trucks van de ploegen werden bij de laatste keuring vrijdagmiddag afgekeurd, omdat de homologatiepapieren van de DAF's FAV CF75 niet in orde waren. Homologatie is een akkoordverklaring van de fabrikant, waarin de technische gegevens van een nieuwe auto worden vastgelegd zodat er een standaard bestaat waaraan de auto bij de keuring moet voldoen. De Nederlandse truckers hadden het akkoord van DAF, maar voor speciale aanpassingen hadden ze toestemming nodig van de internationale automobielfedereratie FIA. Die toestemming kregen ze niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden