Dakar in als straatkind

Steek een boulevard over in de Senegalese hoofdstad Dakar. Buschauffeurs rijden als gekken en ze letten heus niet op je. Eén misstap en je wordt platgereden. Het is de realiteit voor duizenden straatkinderen, gevat in het computerspelletje Cross Dakar City. Spelers zijn het straatkind Mamadou, dat met een bedelbakje in zijn hand talloze drukke straten moet oversteken om herenigd te worden met zijn ouders.

Het simpel ogende spel is nog verdraaid moeilijk. Dat is precies de bedoeling, zegt Ousseynou Khadim Beye, de maker. "Veel van die kinderen zijn niet ouder dan zeven jaar, en ze komen van buiten de stad. Probeer je dan maar eens in het Dakarese verkeer te redden."

De kinderen, vaak aangeduid als talibé - leerlingen - zijn een vast onderdeel van het straatbeeld in de Senegalese hoofdstad. Officieel studeren ze aan koranscholen, maar in de praktijk worden ze erop uitgestuurd om te bedelen. De opbrengst moeten ze inleveren bij de school.

Beye, die tegenwoordig in Frankrijk woont, groeide op in Dakar en stoort zich eraan dat de situatie van de talibé weinig verontwaardiging oproept. "Mensen zien hen niet meer, ze zijn deel van het decor geworden. Dit spel is bedoeld om de spelers even in hun schoenen te laten staan."

Voorlopig gaat Cross Dakar City nog uitsluitend over de dagelijkse risico's die de talibé in het verkeer lopen, maar Beye heeft een nieuwe versie gepland. Daarin zal Mamadou ook bedelen en wordt hij gevolgd door een leraar die hem slaat als hij te weinig geld in het laatje brengt.

Dat zal controverse veroorzaken, beseft Beye. "Nu al krijg ik ongeveer 20 procent negatieve commentaren. Sommigen willen niet worden geconfronteerd met het probleem, anderen zien het als een aanval op de religie. Ik weet ook wel dat er veel koranscholen zijn die kinderen wel goed verzorgen en onderwijzen, maar juist daarom wil ik de discussie aanzwengelen. De straat is geen plaats voor kinderen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden