Dagen van Berlusconi lijken geteld

Italiaanse premier verliest snel steun

De Italiaanse hoofdstad Rome gonst van de geruchten over een naderend aftreden van Silvio Berlusconi. De 75-jarige premier van Italië staat onder grote druk om op te stappen nu hij zijn geloofwaardigheid bij europartners zo goed als kwijt is en het onduidelijk is of zijn centrum-rechtse coalitie nog wel een meerderheid in het parlement heeft, en dus in staat is om de broodnodige bezuinigingen en hervormingen uit te voeren.

De ene na de andere parlementariër van Berlusconi's Volk van de Vrijheid loopt over naar de oppositie of dreigt dat te doen - als ratten die een zinkend schip verlaten - en daardoor neemt de politieke onzekerheid toe. Dat maakt investeerders nog nerveuzer dan ze al zijn: de rente op Italiaanse staatsleningen steeg gisteren dan ook naar een recordhoogte van 6,6 procent. Dat is zorgwekkend hoog; Portugal en Ierland vroegen de EU om financiële hulp toen de rente op obligaties 7 procent had bereikt.

De geruchten over het aftreden kwamen gisterochtend goed op gang toen twee gezaghebbende journalisten uit het Berlusconi-kamp meldden dat de premier op het punt stond om af te treden. "Het is een kwestie van uren", wist Giuliano Ferrara van dagblad Il Foglio. Berlusconi-haters legden juichend een fles prosecco in de koelkast, maar het feestelijke ontkurken kwam er niet van. Want al snel liet de premier weten dat de berichten over zijn aftreden ongegrond waren.

De premier zou wel met het idee van aftreden hebben gespeeld, maar van gedachten zijn veranderd tijdens de lunch, in Milaan, met zijn twee oudste kinderen Marina en Piersilvio, plus de baas van het commerciële tv-station Mediaset, dat eigendom is van de familie Berlusconi. De steenrijke mediamagnaat wil toch van geen wijken weten en wil dissidenten overhalen om achter hem te blijven staan - wellicht met mooie beloften van prestigieuze banen en financiële hulp.

Dus moet een stemming in het parlement duidelijkheid geven: heeft de regering-Berlusconi nog een meerderheid? Kan hij doorregeren?

Vandaag moet de Italiaanse Tweede Kamer stemmen over de staatsuitgaven van 2010. De verwachting is dat dat geen problemen oplevert. Maar daarna zal de premier waarschijnlijk om een vertrouwensstemming vragen, die binnen een paar dagen kan plaatsvinden. Hij lijkt het aan te willen laten komen op zo'n climax. Een strijdbare Berlusconi, gisteren: "Ik wil degenen die mij verraden dan in de ogen kunnen kijken."

VANDAAG 4|5

Meer over de eurocrisis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden