Dagelijks veertig doden is routine geworden. Voor Irak en voor de media

Ondanks een groot Amerikaans-Iraaks offensief tegen geweld loopt het aantal aanslagen en moorden schrikbarend op. 40, 60 of 80 doden per dag, het is routine geworden, zegt een hoge Iraakse functionaris. Veel doden halen de krant niet meer. Daarom vandaag een overzicht van een week in Irak.

Zaterdag 9 september

De lichamen van dertig Irakezen worden gevonden. Zestien op verschillende plekken in Mahmoedija, allen gebonden, geblinddoekt en doodgeschoten. Veertien lijken worden in soortgelijke omstandigheden her en der in Bagdad gevonden.

In Bagdad wordt brigadier Moethir Kamil van de politie ontvoerd.

Journalist Abdoel-Karim al-Roebaje van de staatskrant Al-Sabah wordt in zijn auto doodgeschoten.

Zoals altijd vinden de meeste aanslagen plaats in Bagdad. Er zijn vier autobommen, waarbij drie doden en achttien gewonden vallen.

Drie bommen ontploffen langs de weg (een in Kirkoek), een vierde zelfs op een belangrijk kruispunt. Twee politiemensen komen om, zeker zeventien burgers en twee Iraakse militairen raken gewond.

Er zijn meerdere aanslagen met mortieren waarbij gewonden vallen.

Buiten Bagdad komen drie burgers om als in Baidji vier bommen ontploffen die gericht zijn tegen de Amerikanen.

In Sindjarl komt een 10-jarige jongen om en raakt de moeder gewond als gewapende mannen het huis van een Iraakse soldaat binnendringen.

In Samarra raken bij gevechten tussen opstandelingen en politie drie burgers gewond.

Zondag 10 september

Twee hoge politiefunctionarissen worden gedood. In Falloedja de chef van de verkeerspolitie, en in Bakoeba een politiegeneraal.

Vier werknemers van Iraks grootste olieraffinaderij in Baidji worden op weg naar huis doodgeschoten, en in Mosoel wordt een kapper gedood.

In Bagdad ontploft een bom op een drukke markt: drie doden en vijftien gewonden.

Een bermbom kost bij Isjaki een Iraakse soldaat het leven terwijl drie mensen gewond raken. In Bagdad raken twee agenten gewond als hun patrouille langs een bermbom rijdt.

Er zijn verscheidene vuurgevechten. In Bagdad breekt er een uit met mannen die een opslagplaats voor explosieven bewaken. Als de politie daar vertrekt ontploft een autobom: drie doden en veertien gewonden. In Bakoeba komen vijf mensen om als sjiieten en soennieten slaags raken en vallen veertien gewonden. In Falloedja komt een burger om bij een vuurgevecht tussen Amerikanen en opstandelingen. Ten slotte schieten Iraakse soldaten vier opstandelingen dood die hen bij Fatha in een hinderlaag wilden lokken.

Maandag 11 september

Gewapende mannen schieten in Koet een politieman in huis dood. In Bagdad wordt een werknemer van de posterijen gedood. En in Hilla en Iskandarija worden twee burgers doodgeschoten. Ten noorden van Bagdad treft een Amerikaanse soldaat dat lot.

Bij de dam van Hindaija wordt het hoofd van een man gevonden.

Bagdad is het toneel van een zelfmoordaanslag op een bus vol legerrekruten. Er vallen twaalf doden en zeven gewonden.

Er zijn twee aanslagen met autobommen. Buiten een verdeelcentrale voor de elektriciteit vallen in Bagdad daarbij vijf gewonden. Elders in de stad raken vier mensen gewond.

Drie gewonden bij twee bermbommen, in Bagdad en in Mosoel.

Dinsdag 12 september

Bij een aanval op een sjiitische moskee in Khan Bani Saad komen zeven mensen om. De moskee wordt vernietigd.

Het Iraakse leger meldt dat het bij acties in heel Irak de afgelopen 24 uur twee opstandelingen heeft gedood en 84 opgepakt. Daarnaast zijn in Mosoel drie mannen opgepakt en zeven auto’s vol explosieven in beslag genomen.

Legerkolonel Al-Djiboeri komt om door een bom als hij zijn huis in Bakoeba verlaat. In Bagdad wordt een agent doodgeschoten. In Mosoel overkomt een politiekapitein hetzelfde.

In Mosoel vallen gewapende mannen een huis binnen en doden ze vier leden van een Koerdische familie.

In Bagdad worden de lijken van twee mannen gevonden die door schoten zijn omgebracht, en het hoofd van een derde man.

Een veiligheidsagent uit Saddams tijd wordt in Kerbala doodgeschoten als de politie hem naar de rechtbank vervoert.

Bij een druk restaurant in Bagdad ontploft een bom, bedoeld voor een Amerikaans legerkonvooi. Er vallen zes doden en vijftien gewonden.

Er zijn vijf meldingen van bermbommen, waarbij naast een dode agent vooral gewonden vallen.

Woensdag 13 september

De tweede journalist in een week vindt de dood. Safaa Ismail Inad van Al-Watan wordt gevonden met een schot in het hoofd.

In totaal worden vandaag in Bagdad zestig lijken gevonden, alle met schotwonden en een aantal met sporen van marteling. Bij Soewajra worden in de Tigris vier lijken gevonden, een van een vrouw.

Een poging tot ontvoering van een geldwisselaar leidt tot de dood van twee omstanders. De ontvoerders van een Turkse gijzelaar dreigen hem te doden als zijn bedrijf zich niet uit Bagdad terugtrekt.

Twee autobommen ontploffen in Bagdad. Bij een verdeelstation van de elektriciteit komen daarbij acht mensen om. Bij een aanslag op politieauto’s in het centrum van de stad vallen veertien doden, onder wie twee politiemensen, en 57 gewonden.

Het Iraakse leger zegt de afgelopen 24 uur één opstandeling gedood te hebben, en 41 opgepakt.

Bij een vuurgevecht tussen het Iraakse leger en opstandelingen in Hit komt volgens de politie een vijfjarig meisje om.

De beschieting van een bus nabij Mosoel kost een vrouw het leven. Acht passagiers raken gewond.

Een bewaker van een olie-installatie bij Al-Fatha raakt gewond als gewapende mannen proberen een pijpleiding op te blazen.

Bermbommen kosten twee levens. In Bagdad van een Amerikaanse militair, in Mosoel van een burger. In Kirkoek vallen vier gewonden.

In Kirkoek wordt een burger doodgeschoten.

Bij aanslagen met mortieren in Bagdad en Samawa raken acht mensen, onder wie een agent, gewond.

Donderdag 14 september

In Bagdad worden 39 lijken gevonden.

De Iraakse troepen melden dat ze Aboe Djafar al-Libie, een leider van Al-Kaida hebben gedood, samen met vier andere militanten.

Opnieuw zijn hoge politiefunctionarissen het doelwit. In Mosoel wordt een luitenant-kolonel gedood, in Bagdad een kolonel van de verkeerspolitie.

Twee autobommen in Bagdad. De ene, bij een politiepatrouille, kost negen doden en 26 gewonden. De tweede ontploft bij een fotografiewinkel. Er valt een dode en dertien gewonden.

In Diwanija loopt een betoging van een aantal aanhangers van Moktada al-Sadr uit de hand. Er vallen een dode en vijftien gewonden.

Het Iraakse leger zegt dat het de afgelopen 24 uur drie opstandelingen heeft gedood en veertien opgepakt.

Vandaag sneuvelen vijf Amerikaanse militairen, op diverse plaatsen.

Een bermbom kost een andere Amerikaan het leven. In Mosoel raken vier mensen gewond als een bermbom ontploft nabij een Amerikaanse patrouille.

Vrijdag 15 september

Een aanslag op een oliepijpleiding tussen Kirkoek en Baiji wordt op het nippertje voorkomen.

In Bagdad sterft een burger als een sluipschutter vanaf een verlaten gebouw begint te schieten.

De woordvoerder Al-Gharairi van de soennitische partij ’Iraakse volksvergadering’ wordt neergeschoten.

In de provincie Anbar sneuvelt een Amerikaanse militair tijdens een gevecht.

In Bagdad komt een Amerikaanse militair om wanneer zijn jeep langs een bermbom rijdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden