Dagelijks sterven zeshonderd kinderen

door Maaike Veen in Londen

Elke dag sterven in Congo meer dan zeshonderd kinderen door geweld. Jaarlijks sterft een half miljoen kinderen voor hun vijfde. Daarmee behoort Congo tot de topdrie van gevaarlijkste landen.

Dit zijn slechts een paar van de schokkende cijfers uit het gisteren verschenen verslag van Unicef-ambassadeur Martin Bell, die spreekt van de ergste humanitaire crisis ter wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1998 zijn er in het Afrikaanse land met 55 miljoen inwoners bijna vier miljoen mensen door oorlog en ziektes omgekomen.

De verkiezingen zijn het ’eerste teken van hoop sinds de onafhankelijkheid van het land’, vindt Tony Bloomberg, hoofd van de Unicef-missie in Congo. Er zijn tegenstanders van de verkiezingen, maar de meeste Congolezen realiseren zich dat dit hun enige kans is op een beter bestaan, zegt Bloomberg – juist voor de kinderen.

De statistieken spreken voor zich. Er zijn naar schatting 30.000 kinderen die door gewapende milities zijn gerekruteerd, hetzij als soldaat, seksslaaf, spion of hulpje. Verkrachtingen en aanrandingen van vrouwen en kinderen hebben epidemische vormen aangenomen. Vorig jaar werden er 25.000 verkrachtingen gemeld in Oost-Congo, waar het geweld nog steeds doorgaat.

Maandelijks ontvluchten 120.000 mensen daar hun dorp. Bijna de helft van de Congolese kinderen gaat niet naar de basisschool. Bijna een derde van de kinderen onder de vijf heeft ondergewicht, terwijl 13 procent ondervoed is. Alarmerend, volgens de hulporganisaties.

Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap na de verkiezingen de extreem hoge verwachtingen van de bevolking weet te ’managen’, zegt Bloomberg. De VN, de EU en hulporganisaties hebben zo’n vijftig tot zestig gebieden geïdentificeerd die het risico lopen om na de verkiezingen weer te vervallen in geweld.

Daar hebben de opbouw van de lokale overheid, landbouw, scholing en gezondheidszorg de hoogste prioriteit. Voor dit actieplan heeft de internationale gemeenschap 750 miljoen dollar begroot, maar daarvan is nog maar de helft toegezegd, vertelt Bloomberg, die voor zijn eigen programma nog zestig procent moet zien binnen te krijgen.

Bell bezocht als BBC-oorlogscorrespondent en Lagerhuis-lid de afgelopen decennia vele onrustgebieden, maar zijn reis door Congo beschrijft hij als de ‘schokkendste week van mijn leven'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden