Dagelijks een prentje van Molenaar op de voorpagina

Een rustige en blijmoedige man, zo typeerde ooit Koos van Doorne, chef van de kunstrubriek van deze krant, reclametekenaar Arnold Molenaar. Hij deed dat bij de dood van de tekenaar in 1981, die deze krant dagelijks van een plaatje op de voorpagina had voorzien.

Molenaars spotprenten gingen over van alles en nog wat, maar hij mocht volgens Van Doorne geen ’kerkelijke of politieke onderwerpen behandelen’. Alweer volgens de chef kunst zou Molenaar dat nogal wat hoofdbrekens hebben bezorgd. Maar blijmoedigheid bleef bij hem overheersen. Molenaar was een bescheiden en aimabele man, die veel vrienden had. Hij kon snel werken en bracht een enorme productie aan schilderijen, tekeningen en schetsen voort. Daaruit zijn nu vijf werken aan het Groninger Museum toegevallen. Ze vormen een schenking van Arnolds dochter, Betty Geerars-Molenaar geheten. Ze had de werken al eerder, in 2003, in langdurig bruikleen gegeven en heeft dat nu in een schenking omgezet.

Het Groninger Museum kwam in dit verband in aanmerking omdat Arnold Molenaar lid was van de Groninger Ploeg, de schildersgroep die in de jaren ’20-’30 in het noorden van het land een vernieuwing binnen het Hollandse expressionisme teweegbracht. Veel werk van de Ploegleden (Altink, Dijkstra, Wiegers, Jordens) is door het Groninger Museum verzameld en vormt daar de basis voor menige tentoonstelling.

Molenaar speelde overigens een bescheiden rol in deze vernieuwingsbeweging. Het weerhield er niet van om van zijn ’bentgenoten’ af en toe een portret te maken. Zo telt de schenking van zijn dochter twee tekeningen en een aquarel van de schilders Jan van der Zee en Henk Melgers. Daar komt nog een zelfportret bij dat Molenaar in 1925 maakte en een portret dat Jan Wiegers van hem maakte in 1926.

Arnold Molenaar is 77 jaar oud geworden (1904-1981). Na een opleiding aan de ambachtsschool doorliep hij de Rijks Hoogeschool in Groningen-stad waar hij in de avonduren ook de kunstacademie Minerva bezocht. In 1925 nam hij voor het eerst aan een groepstentoonstelling van De Ploeg deel, waar over het Nieuwsblad van het Noorden opmerkte dat ’Molenaar met een viertal werken was vertegenwoordigd, waarvan 40 en 41 vooral goede eigenschappen vertoonden.’ Niet alleen ging het om goed werk, Molenaar lag ook goed bij kopers. Volgens zijn dochter ’verkocht hij altijd wel wat’.

Desalniettemin lagen Molenaars kwaliteiten meer op het vlak van reclametekenen en tekstschrijven. Voor de Tweede Wereldoorlog en ook in de jaren vijftig werkte hij samen met Maurits Aronson die het later zo vermaard geworden reclamebureau Prad heeft opgericht. Molenaar heeft ontelbare reclameteksten geschreven en getekend en van een affiche voorzien. Zo’n houding van toewijding liet hij ook bij deze krant zien waarvoor hij tussen 1965 en 1980 dagelijks een prentje maakte. Het maakte hem erg geliefd bij de lezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden