Dagboek / 'Nazorg doen we onderling'

Annie van Niersen heeft samen met haar man een boerderij op 600 meter afstand van het eerste van mkz verdachte bedrijf in Oene. Dagelijks vertelt zij in Trouw wat de uitbraak van de ziekte voor haar gezin betekent.

,,De ruiming van ons bedrijf valt me nog steeds zwaar. Ik ben al de hele dag met een brief aan Brinkhorst bezig. Mede namens de andere bedrijven uit de omgeving willen we hem vragen om in plaats van een bezoek aan Olst, bij een bedrijf langs te gaan waar een ruiming aan de gang is. Dan kan hij zelf zien hoe erg het voor een boerenbedrijf is.

We hopen dat hij zich dan nog meer voor preventief inenten inzet. We zijn doodsbenauwd dat er straks weer een epidemie uitbreekt. Dat overleeft de sector niet. Maar het zal nog wel even duren voordat heel Europa om is. Ik denk dat daarvoor eerst in belangrijke landen als Duitsland en Denemarken ook mkz moet uitbreken.

Verder ben ik een tijd bezig geweest om onze dieren af te melden via het computersysteem dat daarvoor bestaat. Dat systeem weigerde aldoor omdat ik het RVV-nummer en het kenteken van de vrachtwagen moest opgeven. Dat had ik niet. Op het moment dat je dieren afgemaakt worden, let je daar toch niet op. Als je dan zo aan het modderen bent, word je wel verdrietig, hoor. Je moet het ook maar allemaal zelf doen.

Ik heb nog niet eens tijd gehad om mijn broer te bellen en te feliciteren met zijn 25-jarig huwelijk. Met drie agrariërs in de familie, heeft hij het feest afgelast. Jammer, ik had me er op verheugd. We zouden ook stukjes doen.

Ik heb gelukkig veel steun aan mijn familie. Gisteravond hebben ze allemaal nog gebeld. Het is waar dat je in tijden van nood je vrienden leert kennen. Ook het dorp leeft erg mee. Ik hoorde dat in Oene de vlaggen halfstok hangen. De hele streek is ontredderd, nu is gebleken dat er meer verdachte bedrijven zijn.

De nazorg bleek enkel een opvang voor de kinderen te zijn voor het moment waarop bedrijven geruimd worden. Verder is er niets aan nazorg. Dat doen we onderling. De dominee heeft nog gebeld en dat deed toch wel goed.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden