Dagboek / 'Kardinaal, waarom komt u naar een gereformeerd gebied?'

Annie van Niersen uit Nijbroek heeft samen met haar man een boerderij op 600 meter afstand van het eerste van mkz verdachte bedrijf in Oene. Dit weekend is haar bedrijf geruimd. Dagelijks vertelt zij in Trouw wat de uitbraak van de ziekte voor haar gezin betekent.

,,Kardinaal Simonis heeft uiteindelijk nog wel gebeld. De telefoonlijnen waren gisteren overbelast doordat een aantal boeren die geruimd moesten worden, platgebeld werden door kennissen die hun steun wilden betuigen.

Het gesprek was erg waardevol, de kardinaal stelde de juiste vragen. Ik vroeg hem nog waarom hij naar een gereformeerde streek kwam. Daar reageerde hij heel verbaasd op, daar had hij helemaal niet bij stilgestaan. Ik heb nog met hem besproken hoe we afscheid van de koeien hebben genomen en hoe we met de buren bloemen aan de vrachtwagen hebben gebonden die naar destructiebedrijf Rendac ging. Na afloop van het gesprek liet hij door iemand van de dierenartsenpraktijk nog een bos rode Gerbera's bezorgen.

Er zijn weer nieuwe gevallen in onze streek bekend. Hierdoor moet het bedrijf van een goede vriendin van me nu ook geruimd worden. Zij is actief in de GLTO en de gemeenteraad en heeft de laatste tijd zoveel voor anderen gedaan. Net nu ze aan het eind van haar krachten is, is zij aan de beurt. 'Wat moet ik doen om haar te helpen?' dacht ik en toen heb ik gebeld met CDA-kamerlid Annie Schreijer over het preventief vaccineren.

Die stelde voor dat ik via GroenLinks druk moest uitoefenen op de Duitse groene landbouwminister Künast zodat die ook voor vaccineren pleit.

Al die protesten van boeren op de snelwegen kan ik goed begrijpen. Maar de weg op gaan is onverantwoord, straks breng je de besmetting over. De boeren hier zeggen dat het toch niet meer uitmaakt en voelen zich vogelvrij.

De boeren leven nog steeds in onzekerheid. Iedereen wil graag de uitslag van de bloedmonsters weten, wij ook. Er gaat nu het gerucht dat iemand bij wie een uitbraak is geweest, onzorgvuldig zou hebben gehandeld. Diegene wordt enorm gemeden. De mensen zoeken een zondebok.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden