'Dagboek' Eichmann komt vrij

Israël zal nog deze week kopieën beschikbaar stellen van het 'dagboek' van oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Het wil daarmee de verdediging helpen in het proces dat holocaustontkenner David Irving tegen de Amerikaans-Joodse historica Deborah Lipstadt heeft aangespannen.

Irving, die al jaren openlijk zijn twijfels uit over het bestaan van de gaskamers, beschuldigt Lipstadt van smaad. In haar in 1993 gepubliceerd boek (Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory) noemde zij Irving een van de gevaarlijkste exponenten van de 'Auschwitz-leugen' en een geschiedvervalser.

Israël heeft tot nu toe altijd geweigerd in te gaan op het verzoek van de nabestaanden van Eichmann om hen de notities van hun vader te verschaffen. Een van de argumenten luidde dat neonazi's het materiaal zouden kunnen gebruiken voor propagandadoeleinden. Die redenering wordt nu omgekeerd. Jeruzalem is bereid om de notities vrij te geven om de holocaustontkenners te ontmaskeren.

Eichmann heeft tijdens zijn proces nooit ontkend dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Zijn verdediging luidde dat hij een heel kleine rol had gespeeld, dat hij slechts de bevelen van zijn meerderen had uitgevoerd.

Ook in zijn notities benadrukt Eichmann hoezeer hij een onbeduidend en onmachtig schakeltje was in de grotere oorlogsmachine. Maar tegelijkertijd blijkt uit zijn beschrijving van bijvoorbeeld de bijeenkomst in Wannsee - waar de grondslag werd gelegd voor de massamoord - dat er wel degelijk sprake was van een systematisch beraamde genocide. Irving heeft dit altijd in twijfel getrokken. Zo zouden er volgens hem slechts doden zijn gevallen die het slachtoffer waren van executie-pelotons in Oost-Europa, of van honger en ziekte in de 'werkkampen'.

Het 'dagboek' bestaat uit aantekeningen van Eichmann tijdens zijn verblijf in de Israëlische cel, nadat hij in 1960 door de Mossad, de geheime dienst, uit Argentinië was ontvoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden