Dagboek / 'Eén telefoontje is toch niet besmettelijk?'

Annie van Niersen uit Nijbroek heeft samen met haar man een boerderij op 600 meter afstand van het eerste van mkz verdachte bedrijf in Oene. Onlangs is haar bedrijf geruimd. Dagelijks vertelt zij in Trouw wat de uitbraak van de ziekte voor haar gezin betekent.

,,We gaan toch morgen een weekend met de familie weg. Mijn man had graag vanmiddag al weggewild, maar dat heb ik toch liever niet. Ik wil graag al het nieuws over mond- en klauwzeer op de televisie volgen. Als je met een groep weg bent, kun je niet verwachten dat iedereen met je meekijkt. Zo was ik enorm geschokt toen ik het nieuws over de verloving van Willem Alexander en Máxima zag. De dag er voor spreekt Wim Kok nog over een nationale ramp en dan maken ze een feestelijke verloving bekend. De koningin is dan wel bij ID-Lelystad op bezoek geweest, maar ze heeft nog niet één getroffen boer gebeld. Een telefoontje is toch niet besmettelijk!

Je voelt je verlaten en dat gevoel hebben meer mensen in de streek. Je moet wel erg koningsgezind zijn, wil je dat niet voelen. Ze zeggen dat de vroege verloving met de gezondheid van Claus te maken heeft. Dat kan ik nog begrijpen. Anders vind ik het niet van veel solidariteit met de getroffen boeren getuigen. Dat verloven kan best later. Nu zit Wim Kok over het wetsvoorstel voor het huwelijk te vergaderen. Laat hem zijn tijd aan de mkz-crisis besteden.

Vandaag kregen we bezoek van een controleur van de RVV. Die moet onze ontsmettingsmaatregelen controleren. We mogen nog geen mest uitrijden totdat bekend is of onze dieren ook besmet waren. Inmiddels staat het schuim van de mestput in de varkensstal op de vloer en ik vroeg hem wat we daar mee aan moesten. Hij wist het ook niet omdat hij het werk pas twee dagen doet. Ik kreeg een informatienummer van hem. Door de drukte moet de RVV uitzendkrachten aantrekken.

Hier op het dorp heeft de predikant samen met een inwoner van Oene een soort buddysysteem bedacht. Dat zorgt ervoor dat als een bedrijf geruimd moet worden er ook een bevriend iemand bij is die het gezin kan opvangen. Ik ben gevraagd voor een belrondje langs bedrijven die op de ruimlijst staan. Ik moest er vier bellen, maar doordat de telefoonlijnen nog steeds overbezet zijn, kwam ik er bij alle vier niet door.

De acties van de boeren in Kootwijkerbroek keur ik niet goed, maar ik kan me het gevoel van wanhoop en angst wel goed voorstellen. Wij hebben die fase inmiddels gelukkig achter de rug. Hier op het dorp was iemand zo bang voor besmetting dat hij zijn post altijd eerst in de magnetron deed voordat hij hem opende. Het heeft hem niet geholpen want hij zit nu ook in een ruimcirkel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden