Dagboek / 'Deze lente geen jong vee in de wei'

Annie van Niersen uit Nijbroek heeft samen met haar man een boerderij op 600 meter afstand van het eerste van mkz verdachte bedrijf in Oene. Dit weekend is haar bedrijf geruimd. Dagelijks vertelt zij in Trouw wat de uitbraak van de ziekte voor haar gezin betekent.

,,Vanochtend heb ik een grote was gedaan en de douche een grote schoonmaakbeurt gegeven. Nu ons vee weg is heb je haast niets te doen. Dan scheelt het bij ons nog dat we niet 's ochtends en 's avonds niet meer molken. Voor onze buren zijn die tijdstippen erg moeilijk.

Anderhalf jaar geleden hebben we onze melkveestapel verkocht aan een boer in Friesland. Mijn man en ik worden allebei een dagje ouder. Bovendien kreeg ik last van mijn knie en de dokter adviseerde om het wat kalmer aan te doen. Sindsdien hadden we alleen nog weidekoeien en de varkens.

Het voeren mis je wel. Ik heb af en toe nog dat ik wat aardappelschillen heb en naar de deel loop om die aan de dieren te geven. En dan opeens dringt het tot je door dat dat niet meer kan. De stallen zijn helemaal ingespoten met ontsmettingsmiddelen en moeten twee weken gemeden worden.

Dat is agressief spul en onze hond mag daarom niet meer los buiten lopen. We moeten hem nu met de riem uitlaten. Dat is voor ons ook even wennen. De hond is ook helemaal uit zijn ritme en heeft vanochtend zijn behoefte in de bijkeuken gedaan. Daar was ik niet echt blij mee. Maar ik ben wel gek met dat beest. Het is het enige wat je nog hebt.

We zouden dit weekend met familie een weekendje weggaan. Ik twijfel nog of we moeten gaan. Technisch gezien kun je de besmetting na drie dagen niet meer overbrengen. Toch zit ik met het gevoel dat als ik wegga ik de streek in de steek laat.

We zitten nu al ruim een week in deze vreselijke situatie. Mijn zoon zei ook al 'Ik wou maar dat alles weer gewoon was'. Voorlopig zit dat er hier niet in. We wonen in een prachtige streek, zo tussen de Veluwe en de IJssel. Vooral in de lente met de bloesem en al dat jonge vee in de wei. Dit jaar zal er hier in de buurt niks in de wei rondlopen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden