Dagbladen België verdeeld over aftreden

De Belgische kranten zijn verdeeld over de toedracht van het aftreden van Premier Yves Leterme.Volgens de Vlaamse kranten is het de schuld van Franstalige politici, de Waalse dagbladen wijzen beschuldigend naar Leterme zelf.

van onze internetredactie

Commentator voor ‘de Standaard’, Guy Tegenbos:

,, De Franstalige partijen, die 40 procent van de bevolking vertegenwoordigen, kunnen federaal elke vraag van de Vlaamse partijen, die 60 procent van de bevolking vertegenwoordigen, afblokken. Heel de federale politiek berust daarop en dat is via allerlei mechanismen verankerd: de pariteit binnen de ministerraad, de bijzondere meerderheden, de belangenconflicten.”

,,Sommige Franstalige politici geven wel eens aan dat ze begrijpen dat dit België niet houdbaar is. Maar aan de onderhandelingstafels is van die goede wil niets te zien. Daarom staan de onderhandelingen na 56 weken nog nergens. Het is 0-0: de Vlaamse partijen hebben nog niets toegegeven maar ook nog niets bereikt. En dat was wat de Franstaligen wilden.”

Hoofdredacteur van ‘De Morgen’, Yves Desmet:

,, Yves Leterme is het prototype van de leerling-tovenaar, slachtoffer van machten die hij zelf heeft opgeroepen. Want ironisch genoeg heeft hij gisteren voor het eerst de enige realistische stap gezet die nog overbleef: de communautaire discussie uitstellen tot een ogenblik waarop de politieke wereld niet langer gegijzeld zou worden door electorale koorts, wat na de regionale verkiezingen van volgend jaar voor het eerst nog eens het geval zal zijn. Pas dan, wanneer er enkele jaren geen verkiezingen zijn, maakt de discussie een kans, willen de politici zich misschien in het diepe wagen.”

Commentator voor de ‘Gazet van Antwerpen’, Paul Geudens:

,, De Franstaligen triomfeerden. Dit is het scenario waarop zij altijd hadden gehoopt. Blijven 'neen' zeggen tegen elke vraag voor een staatshervorming tot de Vlamingen het beu werden en de handdoek in de ring gooiden.

Hoofdredacteur groep Vers L’Avenir, Pascal Belpaire:

,,Yves Leterme, de formateur die in Vlaanderen triomfeerde bij de verkiezingen, zijn tanden heeft stukgebeten op de communautaire imbroglio die hij zelf heeft gecreëerd en vormgegeven".

,, België verkeert in een zware crisis. De Belgische burgers worden opnieuw wakker in een uiteengevallen land. Zou het kabinet-Leterme-I de symbolische datum van 15 juli halen? Het maakte eigenlijk niemand nog iets uit; de overschilligheid over deze politieke tragedie was algemeen. Desillusie. Onverschilligheid. Fatalisme.”

,,We zagen een vertrekscenario, de hoop op een suïcidepoging voor België, op hetzelfde moment dat de coalitiepartijen zo dichtbij een akkoord waren over de toekomst van de België en zijn regio's. En toen een Vlaamse extremistische en separatistische partij besloot dat de premier heeft afgedaan, was het Belgische fiasco compleet.”

Hoofdredacteur van ‘La Libre Belgique’, Michel Konen:

,, De zenuwen van Yves Leterme hebben het uiteindelijk begeven.”

,,Na 282 dagen onderhandelen is Leterme er eindelijk in geslaagd met iedereen rond de tafel tot een akkoord te komen. Het is niets te vroeg.” ,,Het is veeleer een catalogus van goede intenties". ,,Leterme I, no future?”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden