Dag van show, gebed en camera's voor Jezus

In een wekelijkse serie besteedt Trouw in woord en beeld aandacht aan het hedendaagse christendom. Hoe staat de (christelijke) God van Nederland ervoor? Aflevering 19: De EO-jongerendag in het Arnhemse Gelredome.

door Marc van Dijk

'Wees vandaag op je best'', adviseert het programmaboekje, ,,want de camera's draaien op volle toeren.''

De bezoekers van de 31ste EO-jongerendag waren zaterdag deel van een volwassen media-happening. Voor het eerst was het hele evenement live te volgen op televisie.

Het Gelredome was met 32000 bezoekers stampvol; uitverkocht is het verkeerde woord, de kaarten waren gratis. Uiteraard bestond het grootste deel van het publiek uit jongeren, maar ook oudere jongeren en (jonge) ouders met kinderen kwamen af op de dag die zowel een gelikte show was als een massale geloofsbetuiging.

Er werd geswingd en gezongen op de muziek van internationale gospelgroepen, en ook premier Balkenende werd als een ster toegejuicht. Hij debatteerde met jongeren en reikte de eerste EO-Ronduit Award uit, een prijs voor jongeren die hun geloof op een bijzondere manier in de praktijk hebben gebracht.

Balkenende zei dat hij onder de indruk was van zoveel jongeren die er net als hij voor uitkomen 'een kompas te hebben in dit leven'. ,,Dat geeft een enorme verbondenheid.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden