Dag van Respect rectificeert lesboek

(ANP) Beeld
(ANP)

De Stichting Dag van Respect gaat het lesboek waarin de film Fitna van Geert Wilders wordt vergeleken met Hitlers Mein Kampf rectificeren.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) dinsdag in de Tweede Kamer.

Basisscholen die het boek hebben ontvangen, krijgen een brief met de oproep het lesmateriaal niet in deze vorm te gebruiken. Dijksma noemde de vergelijking tussen Fitna en Mein Kampf onacceptabel. „In dit lesmateriaal is een grens overschreden.”

Na klachten van Wilders’ Partij voor de Vrijheid over de zinsnede hield de Dag van Respect het bij excuses voor de ongelukkige zin. Dijksma nam geen genoegen met deze reactie en vroeg de stichting om de rectificatie.

Bijna de volledige Kamer sprak dinsdag schande van de zinsnede. Sommige fracties vroeg zich af of Dijksma verdere ongelukken kan voorkomen. De staatssecretaris wees op de vrijheid van onderwijs, die de overheid noopt zich niet met het lesboeken te bemoeien. Wel gaf ze aan dat scholen tegenwoordig worden overspoeld met lesmateriaal. Dit zou afbreuk kunnen doen aan de focus op taal en rekenen.

Op verzoeken van de PVV om subsidie aan ’linkse stichtingen’ stop te zetten ging Dijksma niet in. Begin dit jaar had haar ministerie al besloten dat het de Dag van Respect dit jaar voor het laatst geld zou toestoppen.

Ook Rita Verdonk vroeg om stopzetting van overheidssubsidie van de stichting waar ze zelf als minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie nog de aanzet voor had gegeven na de moord op Theo van Gogh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden