Dag van links en rechts protest tegen kabinetsbeleid

PVV-aanhangers demonstreren op de Koekamp in Den Haag tegen het kabinet-Rutte II Beeld ANP
PVV-aanhangers demonstreren op de Koekamp in Den Haag tegen het kabinet-Rutte IIBeeld ANP

In Amsterdam en Den Haag is zaterdag betoogd tegen het beleid van het kabinet Rutte. Op de verschillende protestbijeenkomsten waren duizenden mensen afgekomen die hun ongenoegen kenbaar maakten over vooral de aangekondigde bezuinigingen.

Op de Koekamp in Den Haag demonstreerden aanhangers van de PVV. Roerganger Geert Wilders had opgeroepen tot de demonstratie onder het motto 'Genoeg is genoeg'. 'Volgens mij staan hier meer mensen dan de VVD en de PvdA straks als lid overhouden', zei de partijleider tot zijn gehoor. De schattingen over de opkomst liepen uiteen van 1000 (politie) tot 2000 (PVV).

De demonstranten droegen witte ballonnen en spandoeken met teksten als 'Rutte, Nederland kotst van je' en 'Mark moet oprutte'. Er was veel politie op de been met ME-busjes en politiepaarden. Een man werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren.

Op het Spuiplein in de Haagse binnenstad hield de Anti-Fascistische Actie (AFA) tegelijkertijd een tegendemonstratie. Daar waren meer dan honderd mensen op afgekomen. De politie arresteerde daar twee mensen die vervelend deden en niet wilden vertrekken.

Protest in Amsterdam van linkse partijen en vakbonden
In Amsterdam deden enkele duizenden mensen mee aan de manifestatie 'Basta! Nu de ommezwaai'. Ook dit protest was een protest tegen de bezuinigingen door het kabinet Rutte. De organisatie was in handen van de SP in samenwerking met vakbonden, migrantenorganisaties en politieke partijen als GroenLinks en 50PLUS.

Wilders spreekt bij de PVV-demonstratie in Den Haag. Beeld anp
Wilders spreekt bij de PVV-demonstratie in Den Haag.Beeld anp

De actie begon begin van de middag op het Beursplein. Daarna trokken de demonstranten naar het beeld van de Dokwerker op Jonas Daniël Meijerplein. SP-leider Emil Roemer, Henk Krol van 50PLUS, Ruud Kuin van Abvakabo FNV en de lijsttrekker van GroenLinks Amsterdam Rutger Groot-Wassink hielden daar toespraken. 'Terwijl het aantal miljonairs weer steeg, leveren mensen met een uitkering weer in. De werkloosheid stijgt snel, huren gaan omhoog, illegaliteit wordt strafbaar en de ouderenzorg ligt op het hakblok. PvdA, waar ligt jullie grens?', vroeg Roemer zich af.

De manifestatie is het begin van 'een hete herfst van protesten', aldus de organisatoren. FNV heeft voor 30 november een landelijke actie tegen de kabinetsbezuinigingen aangekondigd.

SP-leider Roemer en 50Plus-leider Krol lopen mee in de demonstratie in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid. Beeld anp
SP-leider Roemer en 50Plus-leider Krol lopen mee in de demonstratie in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden