Dag van het Veen

Nazomeren in Friesland

Vestingsteden

Kathedralen

Volendamse dames

Kwam dat zien

Uit volle borst

Dag van het Veen

Waar nu Nieuwer-Ter-Aa ligt, groeven monniken tien eeuwen geleden de eerste sloten en greppels naar de rivier de Aa. Dat oorspronkelijke ontwateringspatroon is hier en daar nog steeds te zien. De Dag van het Veen, morgen van 10-17u op het recreatieterrein Bosdijk, besteedt aandacht aan deze en andere aspecten van het Venen-gebied (www.dagvanhetveen.nl).

Nazomeren in Friesland

Tien dagen nazomeren met het Frysk Festival: heel Friesland is één groot podium met meer dan veertig verschillende voorstellingen. Bovendien verschijnen in allerlei dorpen en buurten vreemdsoortige ’bakens’ – bouwsels van gebruikte materialen zoals landbouwplastic, waaruit bijvoorbeeld rare geluiden komen. Samen vormen ze het project ’Hjir en dêr’. De bakens worden vandaag onthuld, op de eerste dag van het festival dat t/m 31/8 duurt. Zie www.fryskfestival.nl.

Vestingsteden

Dit jaar is vestingstad Hulst in Zeeuws-Vlaanderen uitgekozen als gastheer van de Nederlandse Vestingstedendagen. Met bulderende kanonnen en musketten wordt de belegering van 1596 nagespeeld. U kunt een lezing bijwonen, historische gebouwen bezoeken of een wandeling maken over de 3,5 kilometer lange stadswallen. Echte acteurs en gekostumeerde Hulstenaren maken de sfeer compleet. Vandaag en morgen.

Kathedralen

In het jaar van het Religieus Erfgoed kunt u meedoen met een uitgebreide busexcursie langs een aantal neogotische kathedralen, gebouwd volgens het gedachtengoed van het St. Bernulphusgilde. Er is plaats op 23/8 en 30/8. Startpunt en meer info op www.landschaperfgoedutrecht.nl, 030-2205534.

Volendamse dames

Volgende week vrijdag kunnen de verbaasde bezoekers van de Amsterdamse Wallen twee Volendamse dames in vol ornaat hun stoepje zien schrobben, op O.Z. Achterburgwal 63. Dat adres fungeert als tijdelijke promotiedependance van het Enkhuizer Zuiderzeemuseum. De dames zijn in voor een praatje.

Kwam dat zien

Zondag wordt in de OBA, de Amsterdamse Openbare Bibliotheek, de eerste aflevering gepresenteerd van Querido’s Poëziespektakel ’Kwam dat zien! Kwam dat zien!’, vanaf 16 uur in het Theater van het Woord. Eerder op de middag, om 13.30 en 14.30 uur, kunnen kinderen vanaf 10 jaar meedoen met een van de poëzie- of tekenworkshops op de Jeugdafdeling.

Uit volle borst

Liefhebbers kunnen een hele avond uit volle borst meezingen met meeslepende levensliederen als ’Scheiden doet lijden’ tijdens de (gratis) muziektententour ’Ach Vader Lief’. Nog vandaag in Velp, morgen in Arnhem en Groenlo. Meer data en gegevens op www.ereprijs.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden