'Dag van de Vruchtbaarheid' valt verkeerd bij Italianen

PAULINE VALKENET

Ze bedoelde het zo goed, Beatrice Lorenzin. De Italiaanse minister van gezondheidszorg maakt zich zorgen over het kleine aantal kindertjes dat haar landgenoten op de wereld zetten en wilde daar eens goed de aandacht op vestigen. Ze bombardeerde 22 september tot 'Dag van de Vruchtbaarheid'.

In de steden Rome, Padua, Bologna en Catania zullen 'Vruchtbaarheidsdorpen' worden opgezet waar artsen en wetenschappers dit thema bespreken en advies geven. Niks mis mee, zullen de meeste Italianen hebben gedacht. Maar wat veel kwaad bloed zette, was de publiciteitscampagne er omheen. Beatrice Lorenzin had namelijk een aantal ansichtkaarten laten ontwerpen die ook op de website van haar ministerie verschenen. Op die kaarten stonden teksten als 'Kom in actie. Wacht niet op de ooievaar', 'Laat je zaad niet in rook opgaan' en 'Jonge ouders. De beste manier om creatief te zijn'. Ze waren bedoeld om een taboe te doorbreken en vruchtbaarheid bespreekbaar te maken, zo lichtte de bewindsvrouw toe.

Niet dat de Italianen onvruchtbaarder zijn dan andere Europeanen. Maar ze krijgen wel minder - en vrij laat - kinderen. Gemiddeld baart een vrouw hier 1, 35 kinderen, terwijl het EU-gemiddelde 1,6 kinderen is. Met zijn ruim 60 miljoen inwoners zijn er in Italië vorig jaar 488.000 baby's geboren; het waren er nog nooit zo weinig sinds dit land 155 jaar geleden één staat werd.

En het is slecht nieuws. De verhouding tussen het aantal jongeren en ouderen groeit scheef.

De vruchtbare burgers, voor wie de ansichtkaarten bedoeld waren, reageerden buitengewoon gepikeerd en beledigd. Ze weten heus wel dat ze op een gegeven moment te oud zijn om kinderen te krijgen, maar het is toch niet hun schuld dat de omstandigheden er vaak niet naar zijn? Op Twitter en Facebook en op de radio vroegen veel Italianen zich kwaad af hoe ze in hemelsnaam een gezin kunnen stichten als ze voortdurend tijdelijke contracten hebben, het betaalde ouderschapsverlof voor vaders maar twee dagen duurt, de kinderbijslag een lachertje is en de crèche knetterduur.

Er verschenen parodieën op de ansichtkaarten. Op eentje stond: 'Mijn zwangerschap duurt veel langer dan mijn contract. #watnouDag van de Vruchtbaarheid

Minister Lorenzin zei 'verbaasd en verbitterd' te zijn toen de ansichtkaarten razendsnel werden afgebrand. "Waarom kan je wel een campagne rondom suikerziekte of kanker opzetten, maar niet rondom vruchtbaarheid?", reageerde ze beduusd. Maar zelfs haar 41-jarige baas, premier Matteo Renzi, nam openlijk afstand van de ansichtkaarten door op de radio te zeggen dat er nog nooit vrienden van hem kinderen hadden gekregen als gevolg van een voorlichtingscampagne. "De Italianen gaan weer kinderen krijgen als ze eindelijk een vaste baan hebben, een hypotheek kunnen betalen en kinderopvang in hun straat hebben."

Waarop de bewindsvrouw beloofde de publiciteit voor de Dag van de Vruchtbaarheid anders te gaan aanpakken. Ze probeerde nog wel een positieve draai aan de complete flop te geven: "Deze campagne heeft in ieder geval aandacht gekregen".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden