null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Dag (van de) paardebloem

Vijftig jaar geleden kleurden onze weilanden in april geel van de paardebloemen’’, zegt paardebloemexpert Karst Meijer uit Wolvega. “Met een zoemende biodiversiteit van insecten.”

Twintig jaar geleden waren paardebloemen de laatste bloemen die op weilanden massaal voorkwamen. Intussen mag je blij zijn met een hoekje geel. Voor Meijer reden om de Dag van de Paardebloem uit te roepen, en wel de laatste zondag in april.

Paardebloemen wurmen zich tussen stoeptegels door en kleuren gazonnen geel. Maar dat zijn niet allemaal dezelfde! Volgens Meijer komen er in een tuin algauw twintig soorten voor. Dat zijn zogenoemde microsoorten, sterk verwant aan elkaar. Ze worden ingedeeld in secties. De huis-, tuin- en straatpaardebloemen horen meestal bij de secties Ruderalia, Hamata of Celtica.

Meijer schat dat er vijftig jaar geleden duizend soorten paardebloemen in Nederland groeiden. Hij heeft er met zijn paardebloemengroep zo’n 250 van gevonden, in tien secties. Sommige stellen even hoge eisen aan hun omgeving als orchideeën, en er zijn superzeldzame bij, met de gevlekte paardebloem als toppunt. Die kwam ooit ook op Texel en in Zeeland voor, werd als uitgestorven beschouwd, maar is herontdekt op Schiermonnikoog.

De microsoorten lijken op elkaar, al zijn sommige eenvoudig uit elkaar te houden. Zo hebben tuinpaardebloemen omgekrulde schutblaadjes, terwijl die bij moeraspaardebloemen tegen de bloemen aanzitten. De bladvormen verschillen en stengels kunnen groen of rood zijn. Paardebloemen zijn een voedselbron voor bijen en zweefvliegen. Daarbij zijn ze eetbaar, geneeskrachtig en kun je er rubber van maken.

Meijer waarschuwt dat vele soorten sterk bedreigd of zelfs al uitgeroeid zijn. Hij pleit voor stroken rond weilanden, bermen, slootkanten en plantsoenen die minder worden gemaaid. Hij roept iedereen niet voor half mei het gras te maaien, ‘laat staan paardebloemen!’

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden