Dag van de Architectuur 2009

Park-o-duct, Zoetermeer. (Ontwerp Van Proosdij en Koster Architectuur en Stedenbouw. Foto: B. Koopmans) Beeld
Park-o-duct, Zoetermeer. (Ontwerp Van Proosdij en Koster Architectuur en Stedenbouw. Foto: B. Koopmans)

Beleef architectuur en maak kennis met het werk van architecten op 27 en 28 juni met rondleidingen, excursies, lezingen, tentoonstellingen en kinderevenementen. Op deze en de volgende pagina’s vindt u een overzicht van de evenementen die georganiseerd worden in het kader van de Dag van de Architectuur. Dit programma is bijgewerkt tot 2 juni, de meest actuele informatie is te vinden op www.dagvandearchitectuur.nl. Tenzij anders vermeld zijn de evenementen gratis toegankelijk.

27 juni Dichtbij OverstadArchitectuurdiscussie

Het AIA (Architectuur Informatiecentrum Alkmaar) organiseert op 27 juni een architectuurdiscussie over de plannen voor Overstad, een bedrijventerrein in het centrum van Alkmaar. Het terrein grenst aan de historische binnenstad maar ligt aan de overzijde van het Noord-Hollands Kanaal. Overstad staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. Alkmaar wordt commercieel en cultureel versterkt en met woon- en kantoorfuncties uitgebreid. Het AIA start in samenwerking met de gemeente de discussie met de plannenmakers, bestuurders, architecten, eigenaars, gebruikers en kunstenaars over de architectuur op Overstad. Uitgenodigd zijn onder andere Adriaan Geuze, Gert Urhahn, Simon Binnendijk, Sjoerd Soeters en Noud de Vreeze. Het evenement vindt plaats in KunstEyssen, dat is gevestigd in een ongesoigneerde voormalige industriehal op Overstad. Er is een tentoonstelling van de plannen. Ter plekke wordt het panorama OverStadse Dromen geschilderd. Dit alles verluchtigd met groovy saxofoonmuziek en gedichten.

Locatie: KunstEyssen, Koedijkerstraat 6, Alkmaar (t.o. Karwei). Meer informatie: T 072 512 46 48, E info@aia-alkmaar.nl.

27 juniTreinen door AlmereArchitectuurbrunch, presentaties

Casla viert de Dag van de Architectuur door aandacht te besteden aan de plannen voor de toekomstige railverbindingen in Almere. Aan de orde komen de ontsluiting van de nieuwe kernen Almere-Poort, -Pampus en -Oost via de rails en de aansluiting bij de Noordelijke Randstad en het Gooi. Wat is de belevingswaarde van de stations en stationsgebieden in Almere en hoe kunnen we deze belevingswaarde veraangenamen. Tot slot de ontwerpvisies voor het nieuwe Almere-Poortstation. Presentaties, lezingen en stationsmusea staan deze Dag van de Architectuur centraal. De dag vangt aan met de traditionele Architectuurbrunch bij het tijdelijk station Almeerderzand, speciaal voor deze dag als Stationsmuseum Poort ingericht.

Lezingen door:

- J. Meindersma, gemeente Almere, de toekomstige railverbindingen van Almere

- S. de Wilde, NS, stations en stationsgebieden

- W. Herklots, ProRail, ontwerpvisies ten aanzien van het nieuwe Almere-Poortstation

- A.van Berkum / O. Breijinck, Casla, stationsmusea.

Aanmelden: via j.flapper@casla.nl of T 036 538 68 42. Meer informatie: www.casla.nl

27 juniLeegstand stilstand? Mobiele functies, nieuwe kansen!

Zoals veel steden in Nederland kent Amersfoort leegstand en braakliggende plekken in de stad. In afwachting van bijvoorbeeld realisatie van kantoren of woningen gaan jaren voorbij zonder dat er iets lijkt te gebeuren. Hoe ontstaan leegstand en lege plekken? Hoe is het tegen te gaan? Maar al te vaak blijkt het niet eenvoudig om hierin te sturen. Partijen en gemeente wachten op elkaar en ook de economie speelt een rol. Daarnaast zien we talloze panden die gesloopt worden. Hoe komt de beslissing tot sloop tot stand? Is sloop altijd het enige en juiste alternatief? Vragen die iedereen zich wel eens stelt, maar waar niet snel een antwoord op te krijgen is.

Architectuurcentrum Amersfoort diept het thema tijdens de Dag van de Architectuur uit. Na het speciale architectuurontbijt in Kunsthal KAdE geeft stedenbouwkundige Tom de Wit een inleiding. Aansluitend volgen rondleidingen per fiets langs voorbeelden van leegstand. Deelnemers kunnen suggesties doen voor functiewijzigingen op speciale reactieformulieren.

Meer informatie: www.kunsthalkade.nl.

27 juniVathorst en mobiliteit

Vathorst is de nieuwste uitbreidingswijk van de gemeente Amersfoort en ligt vlakbij het dorp Hooglanderveen. Tussen 2002 en 2016 worden hier circa 11.000 woningen gebouwd, een bedrijventerrein van 45 hectare aangelegd en 135.000 vierkante meter kantoren gerealiseerd. Het bedrijvenpark Vathorst krijgt een unieke geluidswal, waarin bedrijven worden gevestigd.

Tijdens de Dag van de Architectuur zijn er fietsroutekaartjes verkrijgbaar en fietsen te leen (zolang de voorraad strekt) bij het I-centrum Vathorst. Deze routes staan ook op de website: www.vathorst.com/over Vathorst. Op de route staat onder meer het gebouw The Phonehouse (VDH Architekten), in de geluidswal langs de A1.

Met de bouw van Vathorst is een speciaal botenproject gestart, waarmee mensen die een woning kopen in plandeel De Laak tegen gereduceerd tarief een botenbouwpakket kunnen aanschaffen. Zij kunnen in een grote loods (Heideweg 55, Hooglanderveen) onder begeleiding zelf een boot te bouwen. De Botenloods is op 27 juni geopend van 11.00 – 15.00 uur.

Locatie: I-centrum Vathorst, Veenslagen 2 te Amersfoort. Voor actuele informatie over de activiteiten: www.vathorst.com/nieuws, T 033-451 10 12, E i-centrum@vathorst.com.

27 en/of 28 juniAmsterdam CSRondleidingen

Amsterdam CS is volop in ontwikkeling. Het historische gebouw, ontworpen door Pierre Cuypers, biedt onvoldoende capaciteit en kwaliteit voor de toekomstige reiziger. Op dit moment reizen dagelijks ongeveer 250.000 mensen via Amsterdam Centraal en dit zal de komende jaren stijgen tot zo’n 300.000 in- en uitstappers per dag. Mede door de komst van de hogesnelheidstrein, de Noord/Zuidlijn en het nieuwe busstation aan de IJ-zijde krijgt het station een enorme impuls: het vormt straks dé toegangspoort naar de Amsterdamse binnenstad en de verbinding naar Europa.

Voor aanvangstijden rondleidingen: zie www.dagvandearchitectuur.nl.

27 en 28 juni

Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Audiotour (MP3)

Station Bijlmer ArenA werd vorig jaar uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008. U kunt dit bijzondere gebouw op eigen gelegenheid ontdekken via een audiotour. De tour bestaat uit een aantal MP3-files die u thuis op uw MP3-speler kunt zetten en ter plaatse kunt afspelen. Speciaal hiervoor aangebrachte voetsporen leiden u van punt naar punt waar u toelichting krijgt over de bijzonderheden van het hypermoderne stationsgebouw.

Download thuis de audiotour op www.prorail.nl/rondleiding.

28 juni Stad op wieltjes

Op zondag 28 juni organiseert ARCAM i.s.m. de BNA Kring Amsterdam-Kennemerland, de manifestatie ‘Stad op Wieltjes’. Centraal staan de Amsterdamse openbare ruimte en alles wat daar overheen rijdt en rolt. Tegen de achtergrond van de expositie Stad op Wieltjes die sinds 6 juni bij ARCAM te zien is, zijn op 28 juni spectaculaire demonstraties en workshops van bmx-ers en andere wielkunstenaars te bewonderen. Ook zijn er korte presentaties door landschapsarchitecten, openbare ruimte-experts van de Dienst Ruimtelijke Ordening en ontwerpers die een speciale relatie hebben met het thema 'Stad op Wieltjes'.

Onder begeleiding van deskundigen is vanuit ARCAM de omgeving van het Oosterdok op verschillende soorten wieltjes te verkennen. De bij deze rondleidingen behorende routekaart bevat informatie over de architectuur en het plaveisel op de route.

De kosten voor de rondleidingen bedragen euro 5. Voor het actuele programma en reserveringen: www.arcam.nl.

27 juniEigentijdse inrichtingen van de openbare ruimte en historische verbindingswegen in ApeldoornRondleiding

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert een rondleiding langs een aantal beeldbepalende plekken in de openbare ruimte, waar niet alleen verkeerstromen zoals auto’s, bussen, fietsers, scootmobielen en voetgangers zich goed naast elkaar verdragen, maar de inrichting meer is dan een optelsom van verkeersfuncties. Landschapsarchitect en vormgever van de openbare ruimte in Apeldoorn, Han Goudswaard, geeft een rondleiding door een aantal door hem ontworpen gebieden, waaronder de Grift in de Hofstraat, de buitenruimte bij Van Kinsbergen en de Loolaan. De Loolaan, één van de drie historische radiale assen met zicht op de gedenknaald en daar achter paleis Het Loo, heeft sinds Koninginnedag een historische betekenis erbij gekregen. Han Goudswaard zal toelichten welke vormgeving hij bij de inrichting van de Loolaan heeft toegepast. Belangstellenden krijgen op zaterdag 27 juni inzicht in de gemaakte keuzes van de architect.

Tijd: aanvang presentatie 10.00 uur, wandeling 11.00 – 13.00 uur. Aanmelden: verplicht bij Architectuurcentrum Bouwhuis, E secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl, T 055 576 04 11. Locatie: Centrum voor Beeldende Kunst, ACECgebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn.

27 juniDe BethaanOpen huis en rondleiding

Ooit stond op deze plek de Bethaniëkerk. Nu trekt De Bethaan er de aandacht: een eigentijds, modern uitgerust gezondheidscentrum. Boven het centrum liggen 62 huur- en koopappartementen. Het gezondheidscentrum Presikhaaf biedt plek aan vijf huisartsen, een apotheek en een fysiotherapeutisch instituut met twaalf fysiotherapeuten. De Bethaan biedt wonen en zorg in één uniek complex. Daarmee heeft het een centrale functie in de wijk. Een markant gebouw met antraciet grijze gevelstenen en grote glazen puien. Het complex heeft een bijzondere binnentuin. Locatie: hoek Laan van Presikhaaf – Volkerakstraat, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juniWoningbouw Blauwe WeideOpen huis en rondleiding

Hier ontstaat tussen de Laan van Presikhaaf en de Waalstraat in drie fases een nieuwe wijk. In de bebouwing en openbare ruimte blijven de sterke kanten van de oorspronkelijke opzet behouden: overzichtelijk en met veel groen. De appartementgebouwen weerspiegelen straks de seizoenswisselingen van Park Presikhaaf aan de overkant. Tijdens de Dag van de Architectuur is er een modelwoning te bezichtigen.

Locatie: Laan van Presikhaaf, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni Plaats2b en DeltakwartierBezichtiging plannen

Plaats2b en Deltakwartier worden gepresenteerd in het voormalige pand van Portaal. Bij deze nieuwbouwprojecten werken architecten op een bijzondere en vernieuwende wijze samen met bewoners en met elkaar. Plaats2b: jonge architecten ontwerpen hier samen met toekomstige bewoners een hippe woonenclave. In het Deltakwartier werken vier verschillende architecten aan de invulling van de woningen.

Locatie: Scheldestraat 24, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni Hogeschool Arnhem NijmegenOpen huis en rondleiding

Het Masterplan van de nieuwe Hogeschool Arnhem Nijmegen is zodanig gemaakt dat in zes stappen het oude HTS-complex uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw vervangen wordt door nieuwbouw. De campus zal dan bestaan uit een zestal paviljoens. Hiertussen worden verbindingen aangebracht waarin gezamenlijke functies een plek kunnen krijgen. De gevel van het gebouw van de afdeling Engineering bestaat voor 95% uit staal en glas wat aansluit bij het technische karakter van de faculteit. De overige 5% wordt gevormd door diagonale houten kozijnen op de twee onderste lagen die in relatie staan tot de bomen in de directe omgeving. In het kader van duurzaamheid is een compact gebouw ontworpen en is er voor duurzame materialen gekozen die weinig onderhoud behoeven en een lange levensduur hebben.

Locatie: Ruitenberglaan 26, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni Informatiecentrum PresikhaafOpen huis

In het Informatiecentrum Presikhaaf worden de plannen voor het winkelcentrum gepresenteerd met behulp van een maquette en artist-impressies. Ook staat er een maquette van de hele wijk waarop alle veranderingen in Presikhaaf te zien zijn.

Locatie: in winkelcentrum Presikhaaf tussen AH en Supercoop, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni Multi Functioneel Centrum Presikhaven

Open huis en rondleiding

Een langwerpig gebouw, dat vrij staat van het veld, waarbij de uiteinden zweven. De centrale lichtstraat, de ruggengraat van het gebouw, voert langs het centrale plein, waar vandaan alle participanten zijn te bereiken. Het plein maakt een blik op elkaar mogelijk over meerdere niveaus.

Locatie: hoek Lange Wal - Laan van Presikhaaf, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni

Park Presikhaaf

Open huis en rondleiding

Het park heeft een metamorfose ondergaan en is opnieuw ingericht. Met meer water, groen, bankjes en nieuwe speelvoorzieningen. Een wandeling met gids laat u het nieuwe park en de stadsboerderij zien.

Locatie: Ruitenberglaan, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni ‘Het Podium’

Open huis en rondleiding

Stedenbouwkundig gezien vormt ‘Het Podium’ een enclave binnen Presikhaaf I. Het terrein is 1 meter opgetild ten opzichte van het omringende maaiveld en de architectuur is sterk afwijkend. Het plan bestaat uit vier alzijdig georiënteerde woonblokken van twee, vier of zes woonlagen. De gebouwen zijn bereikbaar vanaf een royaal houten dek. Het podium krijgt een groene parkachtige invulling met wandelpaden en speelplekken. In totaal omvat het plan 84 appartementen en een ondergrondse stallinggarage.

De architectuur van de blokken kenmerken zich door horizontale uitstekende betonbanden met daartussen een afwisselende vulling van stucwerkvlakken en raampartijen. Naast de omkaderde hoofdentree heeft elk blok een accent in de vorm van twee of drie gestapelde omkaderde ramen, gericht op de omliggende straten.

Locatie: Laan van Presikhaaf, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juni

ROC Presikhaaf

Open huis en rondleiding

Erik Schotte van het Haagse architectenbureau LIAG heeft voor Rijn IJssel in Arnhem een nieuw transparant gebouw ontworpen met een open karakter. Het biedt een veilige en prettige onderwijsomgeving aan de studenten en medewerkers. Met de riante overstekken van de bovenste verdiepingen, het lijnenspel van de vloerranden en de grote glasoppervlakten krijgt het gebouw een krachtige en markante uitstraling.

De openbare ruimtes zijn groots opgezet. De vier verdiepingen worden met elkaar verbonden door speels geplaatste royale trappen. Het is een flexibel gebouw dat aansluit bij de huidige en toekomstige onderwijsbehoeften. Voor Ivon Ceelen, die tekende voor het interieurplan, was het uitgangspunt om transparantie en een thuisgevoel te creëren, zowel voor de leerlingen als de medewerkers.

Locatie: Middachtensingel 2, Arnhem. Tijd: 12.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl.

27 juniWalter Maas HuisOpen huis, rondleidingen

De villa ‘Gaudeamus’ werd in 1924-25 gebouwd voor de componist Julius Röntgen. Het prachtige huis werd in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen door zijn zoon Frants die wat later ook het oorspronkelijke gebouw van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven heeft gebouwd. Vanaf 1940 had Walter Maas het huis als pension in gebruik. Hij bood er vele jonge componisten een verblijf om te werken en met collega’s te discussiëren. Louis Andriessen, Peter Schat, maar ook buitenlandse componisten als Stockhausen, Ligeti, Varèse waren er te gast. De Stichting Gaudeamus is internationaal befaamd geworden in de muziekwereld. Nu wordt het huis genoemd naar de initiator: Walter Maas Huis.

Locatie: Gerard Doulaan 21, Bilthoven, T 030 228 50 15.

27 juni Park Brederode Lezingen en workshops

Park Brederode heeft een overweldigend landschap en herbergteen rijksmonument, het voormalige Provinciaal Ziekenhuis. Beide zijn ontworpen door J.D. Zocher jr, de architect van onder andere het Vondelpark.

Dam & Partners en KOW Architectuur ontwerpen villa’s voor deelgebieden van het park en Rapp+Rapp ontwerpt appartementen en maakt een plan voor de restauratie van het hoofdgebouw. Alle nieuw te bouwen villa’s en appartementen worden zorgvuldig gepositioneerd in dit landschap, dat leidend is voor het ontwerp. Op 27 juni zijn er verschillende lezingen en workshops. Penne Hangelbroek (Rapp+Rapp) en landschaparchitect Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten) vertellen hoe zij omgaan met de symbiose tussen het park en de restauratie van het hoofdgebouw. KOW Architectuur geeft een workshop met uitleg over ontwerpen binnen landschappelijke randvoorwaarden. Het prachtige park is onder begeleiding te bewandelen.

Voor het precieze programma, zie www.parkbrederode.nl. Aanmelden: via info@parkbrederode.nl o.v.v. Dag van de Architectuur.

27 en 28 juni Broerekerk en stadhuis

In Bolsward zijn het stadhuis en de Broerekerk tijdens de Dag van de Architectuur geopend. In het Stadhuis is een rondleiding mogelijk. U kunt zich hiervoor melden bij de suppoost. Tijd: 11.00 – 17.00 uur.

27 juni ARCHITECTOUR MOBIELStadsrondritten

Voor de tweede keer organiseren BNA Kring West-Brabant en de gemeente Breda samen de Dag van de Architectuur. In stadrondritten in open bussen leert u de relatie tussen mobiliteit, stad en lokale architectuur kennen. Raadsleden, ambtenaren en architecten zijn op de bussen aanwezig voor een toelichting en discussie.

De bussen rijden twee routes. Een route loopt door de stad en doet speciaal gecreëerde haltes aan. Het publiek kan uitstappen en bij bezichtiging nadere uitleg krijgen van een deskundige. De tweede route gaat naar de Hoge Snelheidslijn-zone in Breda-west, waar delen van het project bezocht worden en vanaf een uitzichttoren de hele locatie te overzien is.

De bussen rijden met interval van circa 20 minuten zodat meermaals op- en afstappen mogelijk is gedurende de hele middag. Startlocatie: voor het station bij halte Infopunt Spoorzone, in het centrum, en bij alle speciale gemarkeerde haltes.

Meer informatie: www.breda.nl.

27 en 28 juniStation Den Haag Hollands SpoorAudiotour (MP3)

Ontdek station Hollands Spoor op eigen gelegenheid via de ProRail audiotour. De tour bestaat uit een aantal MP3-files die u thuis op uw MP3-speler kunt zetten en ter plaatse kunt afspelen. Op verschillende plekken in het gebouw krijgt u een toelichting over de bijzonderheden van dit station. Download thuis de audiotour op www.prorail.nl/rondleiding.

27 juni Mobiliteit in de Hofstad

Gebouwbezoeken

Na geslaagde edities in de voorgaande jaren werken Stichting Dag van de Architectuur Den Haag, BNA, de gemeente Den Haag, Stroom en HaAC wederom samen aan de Haagse Dag van de Architectuur. Dit jaar staat deze in het teken van mobiliteit, met locaties als het ANWB-kantoor, het Ministerie van Financiën, VROM en VWS en het nieuwe Den Haag Centraal. Speciale aandacht gaat uit naar het gebied rondom de Binck en Laak met locaties als the Globe, het Strijkijzer en de Fokkerhallen. De gebouwen zijn van 10.00 – 16.00 uur geopend. Meer informatie: www.dvda-denhaag.nl.

27 juni

Dwars door de stad

Race

Als het aan kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag ligt, bewegen bezoekers zich op 27 juni op een nieuwe manier door de stad, namelijk ‘dwars’. Op die manier zien ze het meeste en ervaren ze aan de lijve wat de stad betekent voor mobiliteit. Bezoekers kunnen meedoen aan een 'Dwars door de stad - alley cat ride’ (fietskoerierwedstrijd). Hierbij moet niet de snelste, maar de kortste route gefietst worden tussen demo’s van skating, buildering, le parkour, urban exploring en racing. Deze vinden plaats op en rond bijzondere locaties in de stad. Bij elk van deze checkpoints is bovendien meer informatie te vinden over onzichtbare, onherkenbare, historische, interessante of mooie plekken die een relatie hebben met mobiliteit. En er zijn prijzen te winnen: van een fiets tot messengerbags. Meer informatie: www.stroom.nl.

27 juni Defensie Duik School Rondleiding

Tijdens de Dag van de Architectuur worden er rondleidingen gegeven vanaf het wachtgebouw (centrumzijde) naar de nieuwe duikschool van Defensie. Het basement van de nieuwbouw lijkt uit de basalten oeverbescherming op te rijzen en markeert de scheiding tussen land en zee. De leslokalen, gelegen op de eerste verdieping in het aluminium volume, steken uit boven zee en bieden onder andere zicht op de praktijklessen van de duikers. Een bijzonder programma op een bijzondere locatie.

Tijd: 10.00 – 15.00 uur, ieder uur start er een rondleiding. Aanmelden: voor 26 juni, via p.coleman@mindef.nl. Let op: legitimatie verplicht. Meer informatie: P.G.P. Coleman, T 030 245 64 22.

27 juni Ikea Shop & Tulip InnRondleidingen

Hotel Tulip Inn Delft, ontworpen door Knevel Architecten, ligt aan de snelweg tussen Den Haag en Rotterdam. Naast het hotel ligt een van de grootste vestigingen van IKEA in Nederland en het opleidingscentrum van IKEA.

Het IKEA Business College is een trainingscentrum voor alle IKEA-retailers over de wereld. Dit brengt een grote vraag naar passende hotelaccommodaties met zich mee. Het hotel heeft verschillende conferentiezalen, een lounge, bar en restaurant, een sauna en een fitnesszaal.

De architectuur van het hotel wordt gekenmerkt door moderne eenvoud en transparant design. De 140 hotelkamers zijn volgens de hotelnormen ingericht door IKEA. Het gebouw is een icoon met een houten gevelbekleding langs de drukste snelweg van Nederland.

Locatie: Olof Palmestraat 2, Delft. Tijd: 12.00 – 17.00 uur.

27 juni TechnopolisExpositie

Aan de zuidrand van Delft, in het verlengde van de campus van de TU aan de Mekelweg is het nieuwe kenniscentrum gepland, dat samen met Schieveen (bij Zestienhoven) ontwikkeld wordt tot Science Port Holland. Technopolis en Schieveen zijn met name bestemd voor bedrijven met een hoge Research & Development component. Passend bij het thema mobiliteit ligt de focus op de verbindingen met openbaar vervoer tussen Technopolis en Schieveen enerzijds, met de stad Delft, station Delft-Zuid en de campus van de TU anderzijds. Er is als richtlijn een beeldkwaliteitsplan opgesteld, waarin de welstandseisen voor het nieuwe bedrijventerrein zijn vastgelegd. Geparkeerde auto’s mogen bijvoorbeeld niet te zien zijn. TOP Delft toont een expositie van de plannen.

Locatie: TOP Delft, Hippolytusbuurt 14 (oude postkantoor).

27 juni Station Delft ZuidExpositie

In het verlengde van het gebied Spoorzone ligt station Delft Zuid. Nu nog een bescheiden station, verscholen tussen bedrijfsterreinen en twee woonwijken in een wat rommelige omgeving. In opdracht van de gemeente Delft heeft Monolab uit Rotterdam onderzoek gedaan en een conceptontwerp gemaakt voor station Delft Zuid, een interessante kantoorlocatie: uitstekend bereikbaar, dicht bij de TU Delft en Technopolis. Het plan omvat nieuwbouw in het stationsgebied en een herinrichting van de omgeving. Het programma is gericht op het verbeteren van het regionaal treinvervoer in de Zuidvleugel van de Randstad en het beter benutten van stationslocaties voor onder meer woningbouw, kantoren, parkeer-, winkel- en horecavoorzieningen. Het station Delft Zuid is een stedelijk epicentrum, een knooppunt van alle infrastructurele stromen; treinen, auto’s, taxi’s, bussen, fietsers, reizigers en voetgangers. Er is een expositie van de plannen in TOP Delft.

Locatie: TOP Delft, Hippolytusbuurt 14 (oude postkantoor).

27 juni BrandweerkazerneRondleidingen

Het prijswinnende ontwerp van Spring Architecten voor de nieuwe brandweerkazerne in Delft met daarop een vijf verdiepingen tellend kantoorgebouw, is gebaseerd op de IFD-principes (Industrieel Flexibel Demontabel bouwen). Deze moderne uitvoering gaat op slimme wijze in op de mobiliteit en logistiek: de brandweerauto’s staan in de remise in de Le Mans-opstelling, de nieuwe kazerne beschikt als enige in Nederland over twee glijpalen. De gunstige ligging aan belangrijke verkeersaders in de stad maakt het mogelijk om binnen zeven minuten een brandhaard te bereiken. Het visitekaartje van de brandweer is de roodgouden receptiebalie; deze eyecatcher refereert aan het koper van de blusapparaten uit het verleden. De oprit naar het parkeerdak boven de remise is rond een gemaal van het Hoogheemraadschap Delft gelegd. Op zaterdag 27 juni zijn er rondleidingen in de kazerne.

Locatie: Krakeelpolderweg 51, Delft. Tijd: 12.00 – 17.00 uur.

27 juni Faculteit Bouwkunde TU DelftRondleidingen

Voor het gebouw waar de faculteit Bouwkunde van de TU Delft tijdelijk gehuisvest is (een ontwerp van G. van Drecht, 1918-23), werd al in 1917 grond aangekocht om daar de nieuwe Afdeling Scheikundige Technologie te vestigen. In 1955 kreeg het de functie van het nieuwe hoofdgebouw van de TU Delft. Na 50 jaar stond het gebouw weer leeg, het werd verkocht aan ontwikkelaar Fortis om er luxe appartementen te vestigen: ‘Villa Academica’. Na de brand van 13 mei 2008 die het gebouw van Bouwkunde in de as legde, werd het gebouw bestemd voor de tijdelijke huisvesting van Bouwkunde: BK-City. Voortvarend werd de transformatie tot een modern faculteitsgebouw gerealiseerd door een ontwerpteam van vijf bureaus.

Op 27 juni zijn er rondleidingen door het gebouw. De acht bekroonde inzendingen voor de prijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ worden tentoongesteld in TOP Delft (Hippolytusbuurt 14). Tijdens de dag wordt ook informatie verspreid over het nieuwe Mekelpark, de campus, ontworpen door Mecanoo Architecten. U kunt op eigen gelegenheid het park bezoeken.

Locatie: Julianalaan 138, Delft. Tijd: 12.00 – 17.00 uur.

27 juni Bacinol 2 en Jachthaven aan de Kolk Rondleidingen

Het voormalige kantoor- en fabrieksgebouw van ‘F.W. Braats Koninklijke Stoomfabriek van Werken in Zink en andere Metalen' is ontworpen in de stijl van het Zakelijk Expressionisme door architect J. de Bie Leuveling Tjeenk in 1932. De asymmetrische voorgevel telt drie bouwlagen, met overstekende lijsten als gevelbekroning. Vanwege de sloop van het Bacinolgebouw langs de geprojecteerde spoortunnel kreeg dit gebouw de naam Bacinol 2, bestemd voor de creatieve industrie in Delft, zoals in het oude Bacinolgebouw. Het kantoor van de havenmeester is hier gevestigd vanwege de strategische ligging aan de Kolk.

Tijdens zijn studie I.O. aan de TU Delft heeft Thijs Kleijn een ontwerp gemaakt, waarbij de Kolk wordt ontwikkeld tot jachthaven. Dit plan is in TOP Delft te zien. Op zaterdag 27 juni zal hij rondleidingen geven door het gebied de Kolk, aansluitend op rondleidingen door Bacinol 2. Er vertrekken boottaxi’s vanaf TOP Delft, Hippolytusbuurt 14. Tijd: 12.00 – 17.00 uur.

27 en 28 juni Spoorzone Expositie, rondleidingen

Op initiatief van de gemeente Delft wordt een 2,3 km lange spoortunnel gebouwd, die onderdeel is van het project Spoorzone Delft: de integrale herontwikkeling van een gebied van circa 40 hectare, tussen de binnenstad en de woonwijken ten westen en zuiden daarvan. Het project bestaat uit bijna 1.500 woningen, enkele kantoren, de aanleg van een stadspark, waterpartijen, fietsvoorzieningen, parkeerfaciliteiten en wegen. Het masterplan van de spoorzone en het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt door Joan Busquets. De nieuwe stationshal en het nieuwe stadskantoor van 50.000 m2 zijn ontworpen door Mecanoo Architecten. Benthem Crouwel Architecten hebben het ontwerp voor het nieuwe ondergronds station gemaakt. De bouwactiviteiten zullen in de zomer van starten. In 2016 is de oplevering gepland.

Op 27 en 28 juni staat Delft in het teken van de Spoorzone. Op zaterdag van 13.00 -16.30 uur zijn er rondleidingen door de bewonersorganisatie in de Spoorzone. Op zondag komen in TOP Delft de verschillende ontwerpers van de projecten in de Spoorzone bijeen om hun plannen toe te lichten aan een breed publiek. Joan Busquets geeft om 15.00 uur een lezing over zijn stedenbouwkundig plan voor de spoorzone.

Locatie: TOP Delft, Hippolytusbuurt 14 (oude postkantoor).

28 juni Plezier in ArchitectuurWorkshop, verkiezing

Aan de IJsseloever in Deventer, ter hoogte van de Kapjeswelle, bouwen middelbare scholieren van het Etty Hillesum Lyceum op zondag 28 juni vanaf 11 uur een serie drijvende bouwwerken. Na een voorbereiding van drie maanden, worden hun ontwerpen in één dag opgebouwd èn weer afgebroken. Een vakjury onder voorzitterschap van de burgemeester van Deventer zal om 15.00 uur het beste ontwerp aanwijzen. Daarnaast kan het toegestroomde publiek hun stem uitbrengen voor een publieksprijs.

De bouwsels zijn in een workshop op school in de voorafgaande maanden ontworpen, uitgewerkt en prefab voorbereid. De maquettes van de ontwerpen zijn tot 10 juli te zien in het Architectuurcentrum Rondeel in het Kunstenlab, Laboratoriumplein 3 te Deventer.

26 juni Dirk Roosenburgprijs Prijsuitreiking

Op vrijdag 26 juni vindt de feestelijke bekendmaking van de winnaar van de Dirk Roosenburgprijs plaats. Het publiek kiest ook een winnaar via www.eindhoven.nl. De prijzen wordt uitgereikt door Mary Fiers, wethouder Wonen en Ruimte, en Maarten Otten, voorzitter van de BNA Kring Zuidoost-Brabant. De feestelijke bijeenkomst wordt vormgegeven door Studio Rocco Verdult rondom het thema mobiliteit.

Locatie: Kennedy Business Centre, Kennedyplein 200, Eindhoven. Tijd: 16.30 uur (inloop), prijsuitreiking 17.00 uur.

27 en 28 juni Spoor van leven: station EindhovenTV-uitzending

In de TV-serie Spoor van leven is een aflevering gewijd aan station Eindhoven. Dit door K. van der Gaast ontworpen stationsgebouw bestaat uit twee onderdelen: een hoofdgebouw en een 140 meter lange perronoverkapping. Het is een bijzondere mix van een sobere, modernistische stijl aangevuld met classicistisch aandoende architectonische elementen.

Deze uitzending kunt u terugzien via www.dagvandearchitectuur.nl

28 juni Gebouwbezoeken en rondleidingen

Traditiegetrouw geeft het Architectuurcentrum Eindhoven in tal van gebouwen die zijn genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs rondleidingen. Aanmelden: is noodzakelijk voor 27 juni, via info@architectuurcentrumeindhoven.nl, T 040 296 11 36. Meer informatie: www.architectuurcentrumeindhoven.nl.

28 juni PanoRaamScholierenproject

Het Goudse architectuurcentrum grAp werkt voor de Dag van de Architectuur samen met scholengemeenschap De Goudse Waarden. 200 leerlingen uit 4 havo en 5 VWO werken voor het vak CKV een ontwerpopdracht uit. Vanuit een zelf te kiezen gezichtspunt, die ontstaat door de aanleg van infrastructuur wordt het nieuwe uitzicht geschetst vanuit een treincoupé of autoruit. Dit kan zowel een stedelijk als landschappelijk beeld zijn. Met maquettes worden de uitzichten verbeeld.

Rondom Gouda zijn diverse nieuwe infrastructuurprojecten in voorbereiding en wordt het openbaar vervoer geïntensiveerd met de RijnGouweLijn en de ontwikkeling van een nieuw NS-station in de Gouweknoop.

Het project wordt tijdens de Dag van de Architectuur afgesloten met een film en geluidspresentatie van de Raam-resultaten in een VIP-bus op de Markt in Gouda. Ook andere projecten over architectuur langs de infrastructuur van Gouda worden in de bus gepresenteerd. Op deze wijze wil grAp aandacht vestigen op de discussie over de invloed van nieuwe infrastructuur op de veranderende beelden en uitzichten op het gebouwde en het ongebouwde landschap.

Meer informatie: www.architectuurcentrumgrAp.nl.

27 en 28 juni Groningen CSRondleiding

Groningen CS vormt een monumentale poort naar de stad en is een icoon voor Groningen. Het gebouw werd ontworpen door Isaac Gosschalk en was in 1893 gereed. Het gebouw is met de rijkelijk gedecoreerde vensters, erkers, loggia’s, balustrades, daklijsten en bekroningen duidelij

Deventer, drijvende ontwerpen scholieren. (Beeldbewerking Attika Architecten) Beeld
Deventer, drijvende ontwerpen scholieren. (Beeldbewerking Attika Architecten)
Impressie Overstad, Alkmaar. (Trouw) Beeld
Impressie Overstad, Alkmaar. (Trouw)
Bloemendaal, voormalig Provinciaal Ziekenhuis. (Ontwerp J.D. Zocher jr.) Beeld United Photos BV
Bloemendaal, voormalig Provinciaal Ziekenhuis. (Ontwerp J.D. Zocher jr.)Beeld United Photos BV
¿The Wall¿ in Utrecht. (Ontwerp en beeld: Fons Verheijen, VVKH Architecten) Beeld
¿The Wall¿ in Utrecht. (Ontwerp en beeld: Fons Verheijen, VVKH Architecten)
Vissershop, Zaandam. (Trouw) Beeld
Vissershop, Zaandam. (Trouw)
Oude Verkeerstoren Schiphol Oost. ( Foto: Podium Architectuur Haarlemmermeer ) Beeld
Oude Verkeerstoren Schiphol Oost. ( Foto: Podium Architectuur Haarlemmermeer )
Haarlemmermeer, bushalte Spaarneziekenhuis. ( Ontwerp: NIO architecten. Foto: Podium voor Architectuur Haarlemmermeer.) Beeld
Haarlemmermeer, bushalte Spaarneziekenhuis. ( Ontwerp: NIO architecten. Foto: Podium voor Architectuur Haarlemmermeer.)
Station Haarlem uit 1906. ( Architect D.A.N. Margadant (1849-1915)) Beeld
Station Haarlem uit 1906. ( Architect D.A.N. Margadant (1849-1915))
Groot Handelsgebouw in Rotterdam. (Ontwerp: Maaskant) Beeld
Groot Handelsgebouw in Rotterdam. (Ontwerp: Maaskant)
Nijmegen, knoop Goffert. (Trouw) Beeld
Nijmegen, knoop Goffert. (Trouw)
Rotterdam: Impressie Central Post door LSI Projectontwikkeling. (Ontwerp: Kraaijvanger / restauratie: Claus en Kaan.) Beeld
Rotterdam: Impressie Central Post door LSI Projectontwikkeling. (Ontwerp: Kraaijvanger / restauratie: Claus en Kaan.)
Impressie van het nieuwe Rotterdam Centraal. (Ontwerp: Team CS.) Beeld
Impressie van het nieuwe Rotterdam Centraal. (Ontwerp: Team CS.)
Den Haag, Ministerie van Financiën. (Ontwerp: Meyer en Van Schooten Architecten) Beeld
Den Haag, Ministerie van Financiën. (Ontwerp: Meyer en Van Schooten Architecten)
De vormstudiehal van Bouwkunde, TU Delft. (Ontwerp: Octatube Delft int. BV. Foto: Jasper van Zwol) Beeld
De vormstudiehal van Bouwkunde, TU Delft. (Ontwerp: Octatube Delft int. BV. Foto: Jasper van Zwol)
Haarlem, Solar-gebouw. (Ontwerp en foto: MIII architecten.) Beeld
Haarlem, Solar-gebouw. (Ontwerp en foto: MIII architecten.)
Ontwerp voor Utrecht CS. (Beeld: ProRail/ Benthem Crouwel Architekten.) Beeld
Ontwerp voor Utrecht CS. (Beeld: ProRail/ Benthem Crouwel Architekten.)
Rotterdam, Red Apple. (Ontwerp: KCAP Architects & Planners.) Beeld
Rotterdam, Red Apple. (Ontwerp: KCAP Architects & Planners.)
Rotterdam, Rotondologie door Peter Jonker. (Trouw) Beeld
Rotterdam, Rotondologie door Peter Jonker. (Trouw)
Arnhem, informatiecentrum Presikhaaf. (Stedenbouw winkelcentrum: Soeters Van Eldonk architecten) Beeld
Arnhem, informatiecentrum Presikhaaf. (Stedenbouw winkelcentrum: Soeters Van Eldonk architecten)
Vathorst, Amersfoort. (Trouw) Beeld
Vathorst, Amersfoort. (Trouw)
Den Haag, kantoorgebouw ¿De Nederlanden van 1845¿ van Berlage. (Trouw) Beeld
Den Haag, kantoorgebouw ¿De Nederlanden van 1845¿ van Berlage. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden