Dag van de Architectuur 2007 Evenementenoverzicht

Beleef en bewonder architectuur op 23 en 24 juni met wandeltochten, kinderevenementen, rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen. Op deze en de volgende pagina’s vindt u een overzicht van de evenementen die georganiseerd worden in het kader van de Dag van de Architectuur 2007. De meest actuele informatie over de evenementen is te vinden op www.dagvandearchitectuur.nl. Tenzij anders vermeld zijn de evenementen gratis toegankelijk.

ALKMAAR

29 juni

Vormgeving van de ZorgSymposium

Het tijdelijk verblijf in zorginstellingen is voor het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) onderwerp van het symposium ’Vormgeving van de Zorg’. De tijdelijkheid van het verblijf in zorginstellingen varieert van enkele dagen tot meerdere jaren. Naast de verschillen in verblijfsduur zijn er, in samenhang met het type zorg – denk aan ziekenhuisopname, poliklinische behandeling, revalidatie en langdurige verpleging – verschillen die een relatie hebben met medisch-technische, financiële en maatschappelijke ontwikkelingen. Deze kunnen een direct gevolg hebben voor vormgeving en inrichting van gebouwen en verblijfsruimten. Tijdens het symposium worden zowel de medische als de architectonische kanten van het verblijf in de zorg belicht.

Daarnaast is er aandacht voor de heftige discussie binnen Alkmaar over de vraag of het in de stad gelegen grote streekziekenhuis (het Medisch Centrum Alkmaar) niet beter naar een plek buiten de stad kan worden verplaatst. De resultaten van het symposium worden vastgelegd in een door het AIA te verzorgen publicatie. Tijd: 14.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie: Stichting AIA, T 072-5124648, architectuur-alkmaar@zonnet.nl.

ALMERE

23 juni

Opening Casa CASLa, Teun Koolhaas Polderblik en De Realiteit Expositie, rondleidingen

Architectuurcentrum CASLa opent op 23 juni officieel haar poort aan het Weerwaterplein 3.

Het landelijk thema ’Tijdelijk Verblijf’ – door CASLa geïnterpreteerd als ’Permanente Tijdelijkheid’ – sluit aan bij de opening van ’Designing for Pleasure’, een expositie die gewijd is aan het werk en de persoon van stedenbouwer en architect Teun Koolhaas.

Teun Koolhaas is betrokken bij het ontstaan én de toekomst van Almere. Daarnaast heeft hij grote delen van Flevoland vorm gegeven. Niet alleen in de polder is hij actief. De kop van Zuid, de Zaanoevers, de ontwikkeling van de IJ-oevers en andere grootschalige projecten staan op zijn naam. Behalve aan het eerste structuurplan van Almere heeft Koolhaas later in het Atelier IJmeer gewerkt aan mogelijke verbindingen tussen Amsterdam en Almere, de invulling van het Markermeer en buitendijks bouwen in Almere. Ook verschillende architectuurprojecten, waaronder het tijdelijke verblijf Polderblik, onderdeel van De Realiteit, worden in de tentoonstelling belicht. Vandaar dat CASLa, naast de publieksopening van Casa CASLa en de tentoonstelling, die dag rondleidingen verzorgd naar De Realiteit, waar een aantal projecten – zoals uiteraard Polderblik – voor het publiek wordt opengesteld. De dag eindigt met een feestelijke borrel in Casa CASLa. Tijd: aanvang 12.00 uur.

Voor meer informatie: CASLa, T 036-5386842, www.casla.nl.

AMERSFOORT (1)

22, 23 en 24 juni

Tijdelijk paviljoenTentoonstelling

Amersfoort viert in 2009 haar 750-jarig bestaan. Daarvoor is een tijdelijk kantoorpaviljoen nodig, als hoofdkwartier en voor exposities. De locatie van het tijdelijk paviljoen is het Oliemolenkwartier in Amersfoort. Deze plek heeft een industrieel verleden en ligt nabij de binnenstad. Het Architectuurcentrum van De Zonnehof heeft een prijsvraag uitgeschreven om het tijdelijk paviljoen te realiseren. Alle inzendingen zijn in het weekend van de Dag van de Architectuur op een tentoonstelling te bezichtigen. Vrijdagavond 22 juni wordt het winnende ontwerp tijdens een feestelijke avond gepresenteerd.

Meer informatie: www.dezonnehof.nl.

AMERSFOORT (2)

24 juni

VathorstOpen huis

In de nieuwbouwwijk Vathorst en in het aangrenzende dorp Hooglanderveen zijn zes inspirerende gebouwen en één in aanbouw zijnde locatie geopend in het kader van de Dag van de Architectuur. Een unieke gelegenheid om eens een kijkje te nemen in bijzondere gebouwen die normaal voor publiek gesloten blijven. Naar aanleiding van het thema van de Dag van de Architectuur ’Tijdelijk verblijf’ organiseert het Informatiecentrum Vathorst, in samenwerking met Vario Mundo, een ongeveer acht kilometer lange fiets- en wandelroute langs diverse inspirerende gebouwen waar mensen tijdelijk verblijven, zoals bedrijven, scholen en kantoren. Bij de gebouwen zijn gidsen aanwezig.

De opengestelde gebouwen en locaties:

Kantoorgebouw Van Bekkum (Han van Zwieten Architecten bna);

Het Informatiecentrum Vathorst (Architect Doude van Troostwijk);

Cultuurhuis De Kamers ( Korteknie Stuhlmacher Architecten);

Het Wellantcollege VMBO (AGS Architekten en Planners);

Scholencluster De Laak (Frencken Scholl Architecten);

Dorpshuis de Dissel (Poolen Architekten);

De locatie van Kunstkavel 2007 - een rij huizen in aanbouw ontworpen door Molenaar & Van Winden Architecten. De route doet ook station Vathorst aan.

AMERSFOORT (3)

24 juni

Casco’s als festivallocatieExpositie

Kunstkavel ’07 is een beetje een vreemde eend in de bijt van het programma, maar daarom zeker niet minder interessant. Het is een jaarlijks terugkerend festival in Vathorst dat gehouden wordt in een rij casco huizen. Een aantal dagen zijn het niet de bouwvakkers, maar kunstenaars, muzikanten en theatermakers die de dienst uitmaken in het project in aanbouw. Dit jaar vindt Kunstkavel plaats in het project ’Laakse Waterstad’, van 31 augustus tot en met 2 september. Kunstkavel ’07 wordt georganiseerd door de stichting voor kunst en cultuur Vario Mundo. Tijdens de Dag van de Architectuur wordt op 24 juni alvast een voorproefje op locatie gegeven. Alle gebouwen die deelnemen aan de Dag van de Architectuur zijn geopend van 12.00 - 16.00 uur. Na afloop van de route staat er vanaf 16.00 uur voor de deelnemers een drankje klaar in het Informatiecentrum Vathorst aan de Duisterweg 6A in Hooglanderveen. De route langs de gebouwen is te downloaden via de websites www.vathorst.com en www.variomundo.nl. De route is daarnaast op 24 juni ook verkrijgbaar bij het Informatiecentrum Vathorst.

Meer informatie: www.vathorst.com of www.variomundo.nl.

AMERSFOORT (4)

23 juni

Tijdelijk huis: De KamersRondleiding

De Kamers is ’een huis van cultuur en ontmoeting’ in aanbouw in Amersfoort Noord, ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam. Een aantal kubusvormige ruimten vormt samen een huis waar bezoekers elkaar kunnen treffen en kunnen genieten van voedsel voor lichaam én geest. De in totaal zes verschillende kamers variëren in afmeting en hoogte van zes tot negen meter. Naast een huiskamer, een eetkamer, een leeskamer en een bovenkamer is er een acht meter hoge theaterkamer, die straks plaats biedt aan 120 stoelen. Het geheel uit hout opgetrokken gebouw is ontworpen op basis van IFD bouw, waardoor het relatief snel gerealiseerd kan worden. Gekozen is voor een ontwerp waarbij het in de toekomst mogelijk is makkelijk uit te breiden. De Kamers opent haar deuren op 3 september aanstaande.

Meer informatie: De Kamers, Wezeperberg 8, Amersfoort Vathorst, T 033-2012343, info@dekamers.nl, www.dekamers.nl.

AMSTERDAM (1)

23 en 24 juni

HotelarchitectuurOpengestelde gebouwen

Een uniek weekendje vakantiegevoel in eigen stad. De Dag van de Architectuur biedt de gelegenheid om hotels van binnen te bekijken waar normaal gesproken alleen toeristen in Amsterdam verblijven. Het is mogelijk om je even hotelgast te wanen door de receptie te passeren, in de lobby of het restaurant te verblijven en bovendien een kamer of andere bijzondere ruimte binnen te gaan.

Meer dan twintig hotels zijn voor deze gelegenheid zo gastvrij om de deuren te openen. Deelnemers zijn het Ambassade Hotel, Amsterdam American Hotel, InterContinental Amstel Amsterdam, Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Hotel Arena, NH Barbizon Palace, Black Tulip Hotel, Hans Brinker Budget Hotel, NH Doelen, The Dylan Amsterdam, Hotel de l’Europe, Sofitel the Grand, NH Grand Hotel Krasnapolsky, Hilton Amsterdam, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre, Hotel Okura Amsterdam, Hotel Pulitzer, Qbic Hotel Amsterdam, Renaissance Amsterdam Hotel, NH Schiller, Stayokay Amsterdam Vondelpark en De Windketel. Stuk voor stuk hotels met een bewogen geschiedenis, een buitengewoon ontwerp, een spraakmakende verbouwing of een schitterend (design)interieur.

Geïnteresseerden kunnen op 23 en 24 juni van 10.00 tot 17.00 uur bij ARCAM terecht voor het kopen van het programmaboekje ter waarde van € 5,- (tevens toegangsbewijs). Voor € 1,- extra krijgen gezinsleden, familie en vrienden ook toegang tot de opengestelde hotels. In het boekje staan de deelnemende hotels vermeld met hun opengestelde ruimte, eventuele rondleidingen en lezingen van bijvoorbeeld de architect. In een inleiding wordt ingegaan op het fenomeen hotelarchitectuur en recente ontwikkelingen op dit gebied. De presentatie van de gids vindt plaats op vrijdagavond 22 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst in Odeon, Singel 460.

Meer informatie: ARCAM, T 020-6204878, www.arcam.nl.

AMSTERDAM (2)

23 juni

Van Eesterenmuseum Wandeltocht

De Dag van de Architectuur heeft een primeur; in Amsterdam Geuzenveld wordt voor het eerst de Van Eesterenwandeling georganiseerd. De tocht voert door een gebied in Slotermeer-Noord, dat binnenkort het predikaat Van Eesterenmuseum krijgt. De wandeling, onder leiding van ervaren gidsen, laat de bijzondere stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten van dit gebied zien. Het te realiseren Van Eesterenmuseum wordt begrensd door de Burgemeester Vening Meineszlaan (noorden), de ringspoorbaan (oosten), Burgemeester van Tienhovengracht (zuiden), en Burgemeester Eliasstraat (westen). Bij het ter perse gaan deze special waren nog geen details bekend over vertrekpunt- en tijden, duur van de wandeling en frequentie. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, Martijn de Graaf, T 020-8898353, www.geuzenveld.amsterdam.nl.

AMSTERDAM (3)

23 en 24 juni

Virtueel Museum ZuidasTentoonstelling

Aan de Amsterdamse Zuidas wordt druk gebouwd. Vooral bedrijfsgebouwen - het is de meest gewilde plek voor banken en advocatenkantoren geworden -, maar er is ook woningbouw gepland. De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat er kunst in de openbare ruimte komt in Zuidas, wat wordt verzorgd door het Virtueel Museum Zuidas (VMZ). Het VMZ beschikt daarnaast over zes artist-in-residencies; tijdelijke woon- en werkruimten waar kunstenaars voor een periode van drie tot zes maanden kunnen verblijven. Daardoor is Zuidas niet alleen een plek voor projectontwikkelaars, architecten en planologen, maar ook een verblijfsgebied voor kunstenaars. Zo wordt het artistieke denken over stedenbouw, de openbare ruimte en de invulling daarvan gestimuleerd.

Meer informatie: Virtueel Museum Zuidas (voormalig St.-Nicolaas-klooster), Prinses Irenestraat 19, Amsterdam, www.virtueel-museum.nl.

APELDOORN

23 juni

Tijdelijk VerblijfWandeling

Stichting Bouwhuis heeft aan negen Apeldoornse architecten opdracht gegeven een tijdelijk verblijf in de openbare ruimte te ontwerpen voor de Dag van de Architectuur 2007. De in het Oranjepark geplaatste ontwerpen, variëren van een ’home of history’ waarbij in één gebouw heden en verleden tegelijkertijd bestaan, een kameleontisch ontwerp waarbij moderne architectuur overal gesitueerd kan worden omdat de reflecterende en absorberende spiegel het tijdelijk verblijf het karakter van een ’kameleon’ geeft, een eigentijdse tempel genaamd ’Tem-pal-let’ en een tijdelijk verblijf van bijna 200 pallets, tot een kiosk, een kleurrijke cabine, een iglo van emmers, maar ook een meer filosofisch getint object, een aarde die je kan pellen.

Bouwhuis nodigt iedere belangstellende uit om 10.00 uur op het kantoor van Bouwhuis, Roggestraat 44, voor koffie met taart. Om 11.00 uur start de wandeling richting Oranjepark, waar de tijdelijke ontwerpen zijn tentoongesteld. Alle deelnemende architecten zijn aanwezig om hun toelichting op de door hen ontworpen tijdelijke verblijven te geven.

Gelijktijdig met de Dag van de Architectuur vindt de aftrap plaats van de ’Prelude’ – het voorprogramma van de Triënnale voor Tuin- en Landschapsarchitectuur 2008 – om 13.00 uur in schouwburg Orpheus. Vanuit het Oranjepark wordt gewandeld naar Orpheus om de feestelijke opening bij te wonen.

Om 15.00 uur start opnieuw een wandeling voor een tweede groep naar de tijdelijke verblijven in het Oranjepark. Inschrijving: voor zowel de ochtend- als de middaggroep uiterlijk 21 juni.

Meer informatie: Architectuurcentrum Bouwhuis, T 055-5760411, E secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl, www.architectuurcentrumbouwhuis.nl.

ARNHEM

23 juni

Tijdelijk VerblijfOpengestelde gebouwen

In Arnhem staan tussen 12.00 tot 16.00 uur de volgende gebouwen open voor het publiek:

MOZC Malburght

Deze brede school heeft zeven verschillende functies. Het concept voor het gebouw is uitgewerkt als een gezamenlijk multifunctioneel centrum met daarin de hoofdentree en voor iedere gebruiker een aantakkend werkgebouw.

Architect: Architektenburo oTTo van Dijk, Horssen architect avb-bna-bni.

Hoofdkantoor KEMA-terrein

Het hoofdkantoor ligt in een heuvelachtig en bosrijk gebied van het businesspark van KEMA. Het landschap was de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp.

Het gebouw contrasteert met de omgeving, maar door de situering en de sterke relatie tussen binnen en buiten voegt het zich soepel in het landschap.

Architect: Meyer en Van Schooten Architecten b.v.

RGC De Braamberg

Het RGC Arnhem is gelegen op de Braamberg, een landschappelijk fraaie locatie nabij het Rijnstate ziekenhuis. Het gebouw bestaat uit klinische en poliklinische voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren, volwassenen en ouderen. Het gebouw is bewust compact gehouden om zo weinig mogelijk in te grijpen in het landschap.

Architect: Wiegerinck Architecten.

Meer informatie: Tom Vlemingh, Wiegerinck Architecten, T 026-3515343.

BILTHOVEN

23 juni

Walter Maas HuisRondleiding

Het Walter Maas Huis, ’buitenplaats voor culturele verkenningen’, in 1924-25 als villa ’Gaudeamus’ in Amsterdamse Schoolstijl door Frants Röntgen ontworpen, is vanaf 1940 voor zeer velen een tijdelijk verblijf geweest. In dat jaar vestigde Walter Maas daar een pension waar hij na de Tweede Wereldoorlog, naast de reguliere gasten, ook vele jonge componisten een verblijf bood om te werken en met collega’s te discussiëren. Louis Andriessen, Peter Schat, maar ook buitenlanders als Stockhausen, Ligeti, Varèse en vele anderen waren er te gast. In de tuin staat het vorig jaar prachtig gerestaureerde componistenhuisje op bezoekers te wachten.

Walter Maas Huis, Nachtegaallaan 20, Bilthoven. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie: T 030-2282959, juul.van.trigt@planet.nl.

DEN HAAG & SCHEVENINGEN

23 juni

Tijdelijk VerblijfOpengestelde gebouwen

Stroom, centrum voor beeldende kunst tot en met architectuur, grijpt deze Dag van de Architectuur aan om de bijzondere kwaliteit van Scheveningen te belichten. Een kwaliteit die zich uit in de aanwezigheid van de diverse subculturen en de relatie die zij hebben met de plek waar zij leven en werken.

Fotografe Sarah Carlier legde een groot deel van hun vast. Haar foto’s zijn te zien op verschillende plekken langs de route. Sebastiaan Veldhuisen en Willemijn de Boer verzamelden anekdotes en toekomstdromen over het Norfolkterrein, die op het terrein te horen zijn. Daar kan men ook meewandelen met kunstenaar Lara Almarcegui die het terrein laat zien zoals het nu is, op het oog leeg, maar tot de lucht gevuld met geschiedenis en mogelijkheden.

Naast deze drie werken in opdracht, is een aantal films te zien in de Mijnzaal van de visafslag. In dat gebouw zijn ook geluiden te horen van de visverwerking in Reykjavik.

HaAC

Hellingweg (naast Nautisch Centrum), Scheveningen, 11.00 –16.00 uur

Op de Dag van de Architectuur 2007 bouwt het Haags Architectuur Café aan een tijdelijk dorp op het braakliggend terrein aan de Hellingweg in Scheveningen.

Met pvc buizen, ty-raps en doeken kunnen lichtgewicht constructies worden gemaakt die door hun wijze van construeren stabiel zijn. De werkwijze is geënt op het werk van de kunstenaar Theo Jansen, die met zijn lichtgewicht constructies in staat is prachtige strandbeesten te bouwen. Iedereen die mee wil bouwen, grote én kleine mensen, is van harte welkom. Bouw het huis van je dromen!

Bunker (La Defense)

Villa op de Bunker, Badhuisweg tussen 139 – 141, Den Haag, 11.00-16.00 uur, architect Philip Poell

Na de oorlog is in de jaren ’50 aan de Ruychrocklaan en de Esther de Boer-van Rijklaan een aantal villa’s boven op voormalige Duitse bunkers gebouwd. Als laatste is het nu de beurt aan de munitiebunker op de badhuisweg. Deze maakte ooit deel uit van het Duits commandocentrum van de ’Stutzpunktgruppe Scheveningen’, onderdeel van de Atlantikwal.

Na de oorlog zou het gebouw gesloopt worden, maar na dienst te hebben gedaan als onderkomen voor padvinders, een telefooncentrale en wederom opslag voor munitie, werd het in 1997 op de monumentenlijst geplaatst. Ruwe natuursteen en sierlijke dakoverstekken met de nadruk op horizontale belijning geven het gebouw een sobere, maar duidelijke plaats in de natuurrijke omgeving.

De architect Philip Poell geeft informatie over zijn project.

IJsvis

Gebouw IJsvis, Dr. Lelykade 58, Scheveningen, 11.00-16.00, architect Eric Vreedenburch

Het project omvatte de volledige renovatie van twee pakhuizen en transformatie tot moderne kantoren met op de daken zes bijzondere ’luchtgebonden’ woningen. Het doel was behoud van de beeldbepalende ’oude’ gevels met op deze ’sokkel’ woningbouw in afwijkende materialen, zoals staal en aluminium. Het project heeft van VROM de voorbeeldstatus verkregen in het kader van intensief ruimtegebruik en is recentelijk bekroond met de Nationale Staalprijs. De architect Eric Vreedenburch geeft uitleg over het project.

Cats’Heuvel

Cats’sHeuvel, Den Haag, 11.00-13.00 uur

Steen voor steen is het Cats ’Heuvel in zijn unieke glorie hersteld. Een prestigieus project waarbij de allure en de internationale uitstraling van het luxe woonhotel uit de jaren ’20 van de vorige eeuw kon worden gecombineerd met het comfort en de kwaliteit van hedendaags woongenot. Op de locatie is een modelwoning te bezichtigen aan de hand van een maquette.

Er worden gedurende de dag vier rondleidingen verzorgd, waarvoor men zich van tevoren dient in te schrijven bij project@spitz.nu. Om 11.00 uur twee rondleidingen voor 5 personen, om 12.00 uur twee rondleidingen voor 5 personen.

Voor meer informatie: www.catsheuvel.net.

Nautisch Centrum

Zeilcentrum Scheveningen, Hellingweg, Nautisch Centrum, Landhoofd C, aan de 2e binnenhaven van Scheveningen, 11.00 – 15.00, architect KOW

Met de komst van het Nautisch Centrum groeit de Scheveningse haven uit tot een landelijk centrum voor zeezeilers. Door het ’omklappen’ van de jachthaven zal er een aantrekkelijke kadefunctie ontstaan aan de havenzijde van het complex. De vormgeving van de kop van het gebouw aan de havenzijde verwijst naar de architectuur van de voormalige visafslag. Er zijn maquettes van het ontwerp aanwezig en gedurende de dag wordt hier uitleg over gegeven.

Spuimarkt

Spuimarkt, Den Haag, 11.00 - 16.00, architect Bolles en Wilson, co-architect Bureau Bouwkunde

Op de Spuimarkt wordt een nieuw groot winkel- en entertainment complex gebouwd, waarin tal van winkels en uitgaansgelegenheden komen. Het doel is om bij te dragen aan een sterke, aantrekkelijke en levendige binnenstad, waar mensen met plezier werken, wonen, winkelen, elkaar ontmoeten en uitgaan. Voor meer informatie over Spuikwartier kijk op www.spuikwartier.nl.

Joegoslavië Tribunaal

Churchillplein 1, 11.00-16.00 uur

Het Joegoslavië-tribunaal, ook wel ’International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia’ genoemd, is een internationaal hof voor het vervolgen van personen die worden verdacht van het schenden van internationaal humanitair recht, gepleegd op het grondgebied van het voormalig Joegoslavië. Het rechtsgebouw staat aan de Churchillweg, is gekocht door de VN en is officieel ook grondgebied van de VN. Het bestaat uit drie kamers en een kamer voor hoger beroep. Bezoekers kunnen de algemene lobby bezichtigen en vanaf de publieke galerij één van de rechtszalen. Onder voorbehoud worden er enkele rondleidingen gegeven.

Caballero Fabriek

Saturnusstraat 60, Den Haag, 11.00 –16.00 uur

De voormalige Caballero sigarettenfabriek aan de Binckhorst heeft een ware metamorfose ondergaan en is getransformeerd tot een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw voor innovatieve, culturele en creatieve bedrijven. De eerste fase van de fabriek is afgerond. Het definitieve ontwerp voor de tweede fase wordt op dit moment gemaakt. De totale oplevering van het complex is gepland in 2008. Voor meer informatie over de Caballero Fabriek kijk op www.caballerofabriek.nl. Er worden in principe een of twee rondleidingen per uur gegeven voor maximaal 20-25 personen. Men kan vanaf de Dunne Bierkade met een rondvaartboot elk uur naar de locatie varen en weer terug. Daarnaast wordt er een tentoonstelling over de Nieuw Binckhorst in de tweede fase van de Caballero Fabriek getoond.

Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Scheveningen, 11.00 – 16.00 uur, architect Wim Quist

Het museum, in 1994 gebouwd aan de hand van een ontwerp van architect Wim Quist, heeft een bijzondere ligging, verscholen onder het Paviljoen de Witte en is omgeven door duinen. Tezamen zorgt dit voor een spel van licht, beton en hedendaagse internationale sculptuurtentoonstellingen. Het museum geeft op de Dag van de Architectuur 50 procent korting.

De Duiker

Zwaardstraat 16, Scheveningen, 11.00-16.00, architect Cees van Harmelen

De voormalige Derde Ambachtsschool, ontworpen door J. Duiker en gerestaureerd door architect Cees van Harmelen, dient als verzamelgebouw voor mensen met creatieve beroepen. Elk bedrijf beschikt over een klaslokaal met berging, keukentje en toiletten. In 2005 is het eigendom overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser die het gebouw zorgvuldig onderhoudt. Cees van Harmelen is gedurende de dag aanwezig om uitleg te geven over het project.

Vuurtoren

Zeekant, zijstraat van de Strandweg (a/d Boulevard), 11.00 tot 16.00 uur.

In 1875 werd de huidige twaalfkantige vuurtoren, geheel bestaande uit gietijzeren elementen, gebouwd. Het was de eerste met een draailicht aan de Hollandse kust. De opvallende rood geschilderde buitenmantel bestaat uit 432 gietijzeren platen, waarvan de ondersten zes honderd kilo wegen. De laatste grote wijziging in de vuurtoren vond plaats rond 1977 toen het licht geheel werd geautomatiseerd. De dertig meter hoge toren wordt sindsdien alleen beklommen voor onderhoud en bij rondleidingen. In de zomer gebruikt de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade de toren bij mooi weer nog als centrale uitkijkpost. Muzee Scheveningen verzorgt op de Haagse Dag van de Architectuur om het uur rondleidingen in deze markante toren. Reserveren noodzakelijk op T 070-3500830. De rondleidingen starten om 11.00 uur. De laatste wordt gegeven om 15.00 uur. Per keer kunnen er maximaal 20 personen mee. Speciale prijs op deze dag € 3,50 p.p.

Schip Ex. Hr. Ms Mercuur

2e binnenhaven, Dokter Lelykade, Scheveningen, 11.00-16.00 uur

De huidige Mercuur is oorspronkelijk een oceaanmijnenveger. In het kader van het Marshallplan werd het schip direct in bruikleen gegeven aan de Koninklijke Marine onder de naam ’Onverschrokken’ met Den Helder als thuishaven. In 1972 werd de mijnenveger omgebouwd tot torpedowerkschip en de naam veranderde in’Mercuur’. Het is het veertiende schip met die naam sinds 1652. De mijnveeginstallaties werden verwijderd en een moderne kraan geplaatst. Door de bemanning van de ’Mercuur’ werden oefentorpedo’s, na lancering uit het water gehaald en in de torpedowerkplaats klaargemaakt voor een nieuwe oefenlancering. De ’Mercuur’ is in 1987 uit dienst gesteld en sinds 1993 opgesteld als Museumschip, met de mogelijkheid voor een tijdelijk verblijf op Scheveningen.

Deelnemers aan de Dag van de Architectuur betalen slechts € 1,25 p.p. entree. Met een bon uit de Posthoorn kunnen kinderen gratis het schip bezoeken.

Oude Kerk

Keizerstraat 8, Scheveningen, 11.00 -16.00 uur

De kerk is gebouwd in de eerste helft van de vijftiende eeuw, op de plaats waar sinds 1357 een kapel heeft gestaan. Vanaf 1570 bouwde men de kerk op, naar het voorbeeld van een pseudo-basiliek. Hij is gebouwd op de zogeheten ’Heilige Linie’, wat wil zeggen dat het koor naar het oosten is gericht. Voor 1570 was de kerk gewijd aan de Heilige Anthonius Abt, wiens altaar in de koorkerk stond opgesteld. De officiële naam van de kerk is derhalve St. Anthonius Abt, maar in de oude stukken wordt altijd gesproken over de NH Kerk van Scheveningen. De toren is even hoog als de kerk lang is, dertig meter en is vermaard geworden omdat daarin door Christiaan Huygens het eerste slingeruurwerk werd aangebracht. Elk uur, vanaf 11.15 uur, worden rondleidingen gegeven over de restauratie van de kerk door het Restauratie Advies Bureau.

Project Duinstrip (Duindorp)

Informatiecentrum Tesselseplein (hoek Bevelandsestraat/Pluvierstraat), 14.00 - 16.00 uur

Langs de Duinstrip komen 355 ruime eengezinswoningen en appartementen en een warmtewinningscentrale. De woonblokken worden her en der onderbroken zodat de relatie tussen Duindorp en de duinen visueel weer wordt hersteld. De warmtecentrale onttrekt warmte aan het water uit de Noordzee en geeft die vervolgens af aan het water in het distributienet van Duindorp. De elektrische energie die de centrale warmtepompen nodig hebben, wordt opgewekt door een windturbine. Rondleidingen worden langs de Duinstrip gegeven met toelichting op het stedenbouwkundig plan van Henk Döll, woningbouwprojecten van Roelf Steenhuis, Mecanoo en Geurst & Schulze.

WFCC

Churchillplein 10, 11.00 - 16.00 uur

Het World Forum Convention Center (voorheen Congresgebouw) is ontworpen door Jacobus Johannes Pieter Oud, waarvoor hij in 1956 opdracht kreeg. Oud is dan in Nederland pionier in de bouwstijl van het Nieuwe Bouwen. Nog in de ontwerpfase werd Oud ernstig ziek. Na zijn overlijden in april 1963 werd de bouw uitgevoerd onder leiding van zijn zoon, H.E. Oud.

De architecten van het Nieuwe Bouwen verwierpen nationale en regionale tradities en streefden naar een nieuwe, zuivere, vormentaal gebaseerd op eenvoudige, onversierde, volumes. Een aantal kenmerken van het Nieuwe Bouwen is duidelijk terug te vinden in het World Forum Convention Center:

– transparantie, ruimte, licht en lucht, mede bereikt door het gebruik van moderne materialen en constructiemethoden;

– functionaliteit: ook de architectuur wordt bepaald door het materiaal en de constructies van de samenstellende onderdelen;

– symmetrie en herhaling: een evenwichtige verhouding van ongelijke delen.

Gratis parkeren kan in de garage voor het WFCC (dit geldt ook voor bezoek aan het Joegoslavië Tribunaal aan de overkant van het WFCC).

ADO Den Haag

Vanaf 10.30 uur

ADO Den Haag speelt vanaf de zomer 2007 in het nieuwe stadion in het Forepark. Dan verlaat de Haagse voetbalclub het aloude Zuiderpark dat sinds 18 oktober 1925 als haar thuishaven fungeerde voor een nieuw, modern en veel meer mogelijkheden biedend onderkomen. Kenmerkend voor het ontwerp van Zwarts & Jansma Architecten is de schil van aluminium die doorloopt tot over de kap.

Het stadion biedt optimale zichtlijnen vanaf de tribunes en zitplaatsen dicht op het veld: de onderste rijen bevinden zich op slechts vier meter van het gras.

Speciaal voor de Dag van de Architectuur opent het stadion haar deuren! Grijp deze unieke kans om een rondleiding te volgen door het stadion dat officieel pas eind juli open gaat voor publiek.

De rondleidingen (maximaal 25 personen per keer) zullen elk heel uur gaan plaatsvinden. U kunt vanaf het busplatform op Den Haag Centraal Station met de pendelbus (dus ook maximaal 25 personen) naar het ADO Den Haag Stadion. Na de rondleiding wordt u weer met de pendelbus terug naar het Centraal Station gebracht. De eerste bus vertrekt om half elf, de rondleiding vindt dan plaats van elf tot twaalf uur. Vervolgens bent u om half één terug op Centraal Station. Om half twaalf vertrekt de tweede bus enzovoort. U kunt uw voorkeur voor een tijdstip en uw naam, adres en telefoonnummer naar congres@spitz.nu e-mailen. Gezien de verwachte toeloop kunnen wij niet garanderen dat uw voorkeur wordt gehonoreerd.

Norfolkterrein

11.00- 16.00 uur

Speciaal voor de Dag van de Architectuur gaan de hekken van dit terrein open. De gehele dag zullen er diverse activiteiten plaatsvinden, waaronder helikoptervluchten en georganiseerde wandelingen over het terrein. Tevens zal het algemeen informatiepunt voor al uw vragen over de Dag van de Architectuur op die dag gevestigd zijn op het Norfolkterrein.

Tijdelijk verblijf in de luchtt

Helikoptervlucht over Scheveningen

Wegens groot succes is het dit jaar wederom mogelijk om Den Haag en omgeving te bekijken vanuit de lucht! Met de Europcopter EC120, waar vier passagiers in kunnen, maakt u een zeven minuten durende spectaculaire vlucht over Scheveningen. Door de grote ramen is er een adembenemend uitzicht over de wijde omgeving en door middel van de aanwezige headsets kan in de helikopter onderling gecommuniceerd worden.

Vertrek tussen 11.00 en 16.00 uur vanaf het Norfolkterrein (kaartjes afhalen bij de algemene informatiebalie van de Dag van de Architectuur). U kunt zich voor deze helikoptervluchten aanmelden via info@heliplan.nl. Kosten per vlucht, per persoon € 60,- Betaling volgt na aanmelding. Over de betalingswijze wordt per e-mail contact met u opgenomen.

Slotprogramma

Om 16.00 uur is er een afsluitende borrel in de Pier Van der Valk in

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden