Dag hond, dag man

interview | Tv-programma 'Man bijt hond' kan voor de laatste keer bij u aanbellen.

Aan het begin van de avond spoedt Nederland zich huiswaarts", spreekt Michael Abspoel zo'n half miljoen Nederlanders elke avond toe. Het is het begin van 'Man bijt hond', waar ze gewoon met de camera in huis komen vallen. Tot deze week, want vrijdag neemt het KRO/NCRV-programma na zestien seizoenen afscheid van de Nederlandse tv.

"We zijn slachtoffer geworden van de vernieuwingsdrift van de NPO. Ze willen programma's voor een jongere doelgroep en 'Man bijt hond' past daar volgens hen niet in", zegt Michael Abspoel, die de kenmerkende voice-overs inspreekt en daarnaast het programma samenstelt. "Natuurlijk denk ik daar anders over, er bestaat geen programma zoals 'Man bijt hond'. Het zou ook nooit opnieuw gemaakt kunnen worden, het is echt een publieke omroep-programma.

"Maar eerlijk is eerlijk, we zaten de afgelopen jaren in een lastig timeslot. De concurrentie was te sterk, we streden tegen 'De wereld draait door' en 'RTL Boulevard'. Dat is lastig en heeft ons ook minder kijkers opgeleverd."

Op het hoogtepunt had 'Man bijt hond' ongeveer een miljoen kijkers. Dit kwam vooral door de serie rond de Veerkampjes, de excentrieke Amsterdamse familie die uiteindelijk een eigen realitysoap kreeg. Dit succes werd niet nogmaals behaald, maar een vast aantal kijkers bleef verknocht aan het programma.

Abspoel: "'Man bijt hond' werd een succes, omdat we het dagelijks leven van mensen laten zien. Iedereen heeft een verhaal en het goede aan het programma is dat we dat verhaal in een paar minuten konden vertellen. Dat interesseerde mensen! We deden het met een knipoog, maar altijd met respect. Nederlanders kunnen tegen een geintje, maar het belangrijkst was om mensen in hun waarde te laten."

Zorgde de specifieke stem van Abspoel er soms niet voor dat het programma een ironische en sarcastische ondertoon kreeg? "Ik denk altijd aan een zin op een ansichtkaart: in het theater willen we het leven en in het leven willen we theater. Zo is het ook met 'Man bijt hond'. Ik vergrootte met mijn stem de verbazing van sommige onderwerpen, zonder te oordelen. Het gaat om de verdieping, die tweede laag. Mensen zijn meer dan hun buitenkant. Die rare hobby's zijn misschien grappig, maar het komt voort uit een bepaalde emotie. Iemand die snorharen van katten verzameld, is daar misschien mee begonnen toen ze weduwe werd. Dat zijn de Man bijt hond-verhalen."

Over het bedoelde of onbedoelde sarcasme in Abspoels stem valt te twisten, maar bekend is hij in elk geval. Kan hij nu niet meer op een normale manier brood bij de bakker bestellen? "Als ik de 'Babbelbox' presenteer, praat ik op een ouderwetsere manier, dit doe ik natuurlijk niet bij de bakker. Alhoewel, ik werd eens aangehouden door een agente. Toen ze door had dat ik de stem van 'Man bijt hond' deed, mocht ik haar voicemail inspreken. Ik dacht dat daarmee de kous wel af was, maar ik kreeg alsnog een boete van 130 euro, dus zoveel heeft het me niet opgeleverd", lacht Abspoel.

"Ik vind het erg jammer dat het programma stopt", vervolgt Abspoel ernstig, "aan de andere kant, ik was erbij toen het hondje geboren werd en nu laat ik hem euthanaseren."

'Man bijt hond' stopt op vrijdag 2 oktober. Vanaf vandaag is er op station Den Haag Centraal een foto-expositie te zien van de bekendste 'Man bijt hond'-personages.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden