Dag des oordeels voor waterpolomannen

Nederland moet op EK Georgië verslaan om zicht te houden op Rio

ELINE VAN SUCHTELEN

Hoopvol keken de sponsoren van de waterpolomannen naar de wedstrijden op het Europees kampioenschap in Belgrado. Drie jaar geleden stapten de geldschieters, door het team liefkozend 'reisgenoten' genoemd, op de trein van waterpolocoach Robin van Galen.

Het verhaal van de succescoach, die met de vrouwen in 2008 in Peking olympisch goud haalde, sprak aan. Van Galen wil nu naar Rio met de mannen, een ploeg die aan de rand van de afgrond van het Europese waterpolo bungelde. Hij kreeg bedrijven zo gek om de noodlijdende ploeg, door sportkoepel NOC-NSF gekort vanwege tegenvallende prestaties, te steunen.

Vanuit het niets naar de Spelen, het zou een enorme stunt zijn. Morgen speelt Oranje in Belgrado de beslissende wedstrijd om nog kans te maken op een olympische zomer. Nederland moet van Georgië winnen om bij de beste twaalf landen te eindigen. Die plek geeft recht op deelname aan een olympisch kwalificatietoernooi. In de twee keer dat de landen elkaar troffen in de afgelopen maanden, won Nederland één keer.

Sprak Van Galen drie jaar geleden nog over Rio, in het jaar dat het moet gebeuren is hij daar een stuk voorzichtiger in. De kans dat de ploeg naar de Spelen gaat, is klein, zelf spreekt hij van twintig procent. Als Nederland zich al plaatst voor het kwalificatietoernooi, zullen daar een aantal landen een maat te groot zijn.

Mislukt missie-Rio, dan zal Van Galen opnieuw zijn hand op moeten houden voor de weg richting Tokio in 2020. Zijn geloof in kwalificatie is zo groot dat Van Galen onlangs voor vier jaar bijtekende. Na Rio begint zijn zoektocht naar sympathisanten weer opnieuw.

De 'reisgenoten' die zijn project de afgelopen jaren hebben gesteund, doen dat tot dit jaar. Via een programma met lezingen van topcoaches wist hij bedrijven te verleiden tot sponsoring. Vorig jaar kwam daar nog een een ton bij vanuit het sportfonds van KPN, dat kleine sporten op weg helpt naar de top. Met dat bedrag kon onder meer deelname aan het EK betaald worden.

Van Galen en teammanager Hans Nieuwenburg proberen hun zakelijke contacten nu warm te maken voor 2020. Volgens Nieuwenberg lopen er al gesprekken om te kijken of contracten verlengd kunnen worden.

In die besprekingen kan Van Galen laten zien dat Rio mogelijk nog te hoog gegrepen is, maar dat er wel degelijk progressie is gemaakt. De coach bracht de mannen voor het eerst in tien jaar weer naar het EK.

De Europese top verslaan is in ieder geval nog een horde te ver, werd in Belgrado duidelijk. Nederland kreeg in de groepsfase op de broek van toppers als Spanje, Montenegro en de regerend olympisch kampioen Kroatië, waar Oranje zaterdag dapper tegen streed en met 16-9 van verloor. Winst was er tegen Slowakije.

Doelstelling van Oranje is om in Servië bij plek 9 tot en met 12 terecht te komen. Als dat lukt, komt Nederland in april in actie in Triëst op het olympisch kwalificatietoernooi. Daar hoopt Van Galen op een stunt richting Rio. En anders wordt er vast geoefend op weg naar Tokio.

undefined

Vrouwen winnen van Rusland

De Nederlandse waterpolosters overklasten zaterdag op het EK in Belgrado Rusland, toch een toonaangevende natie in deze tak van sport, met liefst 14-7.

Oranje is daarmee ongeslagen gebleven en op onderling resultaat al zeker van de groepswinst. Bondscoach Arno Havenga zag zijn team in elke periode domineren: 5-2 3-2 3-1 3-2.

De Nederlandse ploeg bulkte van het zelfvertrouwen. De wil om te winnen was vanaf het startsignaal groot. Dat resulteerde, ook tegen een traditioneel fysiek sterke tegenstander, na minder dan 2,5 minuut zuivere speeltijd in een voorsprong van 3-0.

Lieke Klaassen was de topscoorster met vijf treffers. Haar eerste vier schoten waren raak. Aanvoerster Yasemin Smit trof driemaal doel, Vivian Sevenich twee keer. Nederland won eerder van Hongarije en van de zwakke zusters Portugal en Turkije. Griekenland is de laatste opponent, maar de uitslag is niet meer van belang.

De winnaar van poule A speelt in de kwartfinale tegen de nummer vier van de andere groep.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden