Dag bijen, dag spreeuw, dag zwaluw

JOHAN TEN HOVE

Dag bijen, dag vogels. Verontrustende berichten over landbouwgif ontsierden vorige week de krant. Bekend was dat het gif schadelijke insecten verdelgt en vermoed werd dat het tevens zorgde voor de hoge sterfte onder honingbijvolken die noodzakelijk zijn voor de bestuiving van allerlei landbouwgewassen. Maar nu hebben wetenschappers aangetoond dat er ook een verband bestaat tussen dat gif en de achteruitgang van zo'n vijftien soorten insectenetende vogels. Dag spreeuw, dag veldleeuwerik, dag zwaluw, om er een paar te noemen.

Vooropgesteld, ik ben scheikundige noch ecoloog noch bioloog noch toxicoloog en ik haal mijn kennis uit de krant. En daar lees ik dat het gaat om het landbouwbestrijdingsmiddel imidacloprid, behorend tot de klasse der neonicotinoïden, hoewel de krant ook de termen neonicotoïden en neonicotoïnen gebruikt. In ieder geval rieken ze allemaal naar nicotine en dan weet je het wel.

Die spullen worden geproduceerd door de Duitse gigant Bayer en zijn wereldwijd in gebruik 'omdat het fantastische insecticiden zijn, een zegen voor de landbouwer, die geen omkijken meer heeft naar zijn gewassen'. Dat laatste zegt toxicoloog Henk Tennekes, die er meteen bij zegt dat dat prachtspul gevaarlijk is en dat het al jaren geleden van de markt gehaald had moeten worden. En dat zegt hij al vijf jaar. Want 90 procent van dat spul, dat moeilijk afbreekbaar is, komt in het oppervlaktewater en daar leven vissen, vogels, egels, amfibieën, reptielen, enzovoort van. Als de vogels uit het boerenland verdwijnen, zegt Tennekes, dan stort de voedselketen in.

Opnieuw, ik ben scheikundige, noch -loog, maar als je eerst vrijwel alle bloemen in het boerenland hebt verdelgd, en gif gebruikt dat insecten doodt, is het dan vreemd dat bijen en hommels er ook aan gaan? En dat vogels, die van insecten leven, doodgaan als die insecten er niet meer zijn?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden