Dag 3 van onderhandelingen: gesteggel over zorgmiljoenen

D66-Kamerlid Wouter Koolmees staat de pers te woord bij het ministerie van Financien voor aanvang van de derde dag van de onderhandelingen met het kabinetBeeld anp

De extra uitgaven voor de langdurige zorg kunnen zich beperken tot volgend jaar en 2016. Structurele steun voor de gemeenten is daarvoor niet nodig, zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees vandaag voor aanvang van het begrotingsoverleg op het ministerie van Financiën. De PvdA denkt er anders over.

Volgens Elbert Dijkgraaf van de SGP gaat het om 'complexe' materie en is het niet eenvoudig om het met vijf partijen eens te worden. Wel kwamen ze 'een stapje verder'.

De verwachting is dat Dijsselbloem 200 miljoen euro aan meevallers kan vinden voor de langdurige zorg volgend jaar. Partijen als de PvdA en de ChristenUnie willen dat het extra budget ook voor de jaren erna overeind blijft, maar D66 vindt een structureel karakter overbodig: extra geld voor 2015 en 2016 is genoeg om een zachte landing van de overheveling van zorgtaken van rijk naar gemeenten mogelijk te maken. VVD-Kamerkid Mark Harbers wilde zich hier niet over uitlaten.

Meevallers
De extra middelen voor langdurige zorg komen uit te verwachten meevallers op de departementale begrotingen. Kabinet, coalitie en de bevriende oppositie spraken in het overleg van gisteren af te zullen bekijken hoeveel er precies is.

Het kabinet liet eerder al weten dat er 500 miljoen euro zal zijn aan meevallers die worden ingezet voor een lastenverlichting voor inkomens tussen 40.000 en 110.000 euro. Dat was onderdeel van een deal tussen de PvdA en de VVD waarin op aandringen van de PvdA de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel werd gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden