Reportage

Dag 1 van het megaproces: Holleeder had zin om zijn leven te bespreken

Belangstellenden bij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar vandaag de strafzaak tegen Willem Holleeder is begonnen. Beeld ANP

Holleeder had een reddende engel, die hem wegwijs maakte in het criminele milieu. Tenminste, dat is wat hij het OM en de rechtbank Amsterdam wil doen geloven.

Vandaag dook De Allesweter weer op tijdens de eerste dag van het megaproces tegen Holleeder die wordt verdacht van het uitlokken van de moorden op zijn ex-zwager Cor van Hout, bankier van de onderwereld Willem Endstra, en de criminelen John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

“Is die Allesweter een priester of zo?”, vroeg rechter Frank Wieland zich verwonderd af. Holleeder wenste de nieuwsgierigheid van de rechtbank niet te bevredigen. “Nee, dat is hij niet.” Maar meer wilde de crimineel niet kwijt over de schimmige figuur die in de wereld van Holleeder een grote rol speelde.

De Allesweter waarschuwde Holleeder voor de beide criminelen John Mieremet en Sam Klepper. Zij zouden het op hem en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout hebben gemunt. De Allesweter raadde Holleeder aan niet met Cor in een auto te gaan zitten omdat ze dan samen opgeruimd konden worden. 

Later hoorde Holleeder dat hij niet meer het doelwit was van de beide criminelen maar dat alleen Van Hout op de korrel moest worden genomen. De Allesweter gaf Holleeder als advies vooral toenadering te zoeken tot Mieremet en Klepper. 

Sprekende verdachte

Is de Allesweter een gedachtespinsel van Holleeder? Of was er echt iemand die precies wist wie verantwoordelijk was voor de moorden in het criminele circuit die volgden op de eerste moordaanslag op Cor van Hout op 27 maart 1996? Het OM zou graag van Holleeder meer over De Allesweter willen horen. De verdachte houdt op dit punt  de kaken op elkaar. 

Tot groot genoegen van voorzitter Wieland van de meervoudige strafkamer laat Holleeder zich zien als een sprekende verdachte. Holleeder had er vandaag duidelijk zin in om zijn leven van de afgelopen dertig jaar met de rechtbank te bespreken. Voor elke situatie die de rechter hem voorhield, had hij een verhaal, maar nooit kwam hij ook maar in de buurt van een bekentenis. 

Een miljoen gulden

De ontkennende verdachte had altijd het beste met zijn familieleden voor gehad. Het beeld dat hij levensgevaarlijk was voor zijn zussen, wilde hij corrigeren. Het was vooral Cor die het leven van zijn vriendin Sonja – de zus van Willem – zuur maakte en haar klappen gaf als hij dronken thuis kwam.

Het was Astrid die altijd moeilijk deed, en zij was het die Willem waarschuwde voor Cor die hem haatte. En hij was het die voor een miljoen gulden een probleem met John Mieremet en Sam Klepper over een ripdeal probeerde op te lossen. Want: “Wat is nu geld?”, vroeg de verdachte zich af die in 1983 biermagnaat Heineken ontvoerde voor een losgeld van 35 miljoen gulden.

Veel moorden

Zijn advocaten wensten vooral aan te geven dat veel moorden in het begin van deze eeuw plaatsvonden en dat het al te gemakkelijk is om die steeds te linken aan Holleeder.   

De officieren van justitie Sabine Tammes  en Lars Stempher zien in de berechting een goede mogelijkheid om groot onrecht recht te zetten. Na vele jaren krijgen kinderen, echtgenotes, broers, zussen en ouders van vermoorde personen eindelijk een kans om te zien dat het recht uiteindelijk zegeviert.

Donderdag gaat het proces verder, er zijn meer dan zestig zittingdagen gepland.

Lees ook: Is Willem Holleeder de grootste crimineel van Nederland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden