Dafne Schippers: zeldzame sprintkampioene in de Nederlandse sportgeschiedenis

Dafne Schippers na haar gouden race op de 200 meter. Beeld ANP
Dafne Schippers na haar gouden race op de 200 meter.Beeld ANP

Na een moeilijke periode is Dafne Schippers helemaal terug. De WK in Londen gaan voor Nederland met vier medailles de boeken in als meest succesvolle ooit.

Natuurlijk had het haar dwarsgezeten. Natuurlijk vroeg ze aan haar nieuwe trainer Rana Reider wat dit te betekenen had. Het hele seizoen was Schippers op zoek geweest naar de bevestiging van haar nieuwe trainingsaanpak. Alles was anders voor haar dit seizoen.

Moeilijk olympisch jaar

Schippers moest bijkomen van een moeilijk olympisch jaar waarin de hele wereld wat van haar had gewild. De Spelen in Rio waren zwaar geweest. Ze won historisch zilver, maar was voor goud gekomen. Ze nam een nieuwe trainer, een ander programma met veel meer krachttraining.

Het had in de maanden voor de mondiale titelstrijd in Londen nog niet de snelheid opgeleverd die voorheen zo vanzelfsprekend was. Maar op vrijdag, de dag dat ze haar wereldtitel op de 200 meter prolongeerde en zich daarmee bij de groten der aarde schaarde, wist ze dat het goed zat. "Ik dacht gewoon: ik ga hier niet weg zonder die gouden medaille", vertelde Schippers na haar winnende race. "Dat is best wel eng. Dan leg je jezelf een flinke verwachting op. Wereldkampioen worden is één ding. Maar het blijven is echt wat anders. Als het op vechten aankomt, weet ik dat ik een hele goeie ben. En ik doe het hier gewoon."

De prolongatie van haar wereldtitel is voor Schippers het bewijs dat de nieuwe samenwerking met haar Amerikaanse trainer Rana Reider de juiste is. "Ons team is supersterk. Dit is gewoon de kers op de taart. Hiermee laat ik zien van jongens, ik kan het echt wel."

Want, toegegeven, ze twijfelde zelf ook wel eens over de nieuwe aanpak. En het hielp haar niet dat ze kritisch werd bevraagd. Schippers leest geen kranten en probeert zich zo veel mogelijk af te zonderen van de media. Maar ze is niet van steen en kreeg de verhalen heus wel 'naar haar neus geslingerd'.

"Ben je niet te zwaar, doe je niet te veel krachttraining, doe je niet dit, doe je niet dat. Je loopt je tijden niet", somt Schippers op. "Ik hoorde best wel veel negatieve dingen dit jaar. Dat is heel zwaar en dat helpt niet als ik zelf ook nog het vertrouwen probeer te krijgen."

Zeldzame sprintkampioene

Het is allemaal vergeten en vergeven, want de bevestiging is binnen met goud, nadat ze op de 100 meter al brons veroverde. Schippers is met haar vechtlust en veerkracht een zeldzame sprintkampioene in de Nederlandse sportgeschiedenis. Met de prolongatie van haar wereldtitel komt ze in een illuster rijtje terecht. Merlene Ottey en Allyson Felix zijn de enige vrouwen die voor Schippers twee keer op rij wereldkampioen werden op de 200 meter.

Met vier medailles en tien plaatsen in de top acht gaan de WK in Londen de boeken in als de meest succesvolle ooit. Volgens Bart Bennema, de voormalige coach van Schippers en huidige coach van meerkampster Nadine Visser, heeft het toegenomen niveau in Nederland te maken met een professioneler klimaat bij de bond. Dat heeft ook invloed op de clubs in het land, waar atleten meer zijn gaan trainen. "Toen ik vroeger nog atleet was verdiende mijn trainer geen droog brood aan zijn vak. Dat is nu veranderd. Ik hoor bijvoorbeeld steeds meer dat er elders in het land ook ochtendtrainingen worden gedaan."

Op Papendal komen atleten niets tekort. Het topsportcentrum in Arnhem is ook bij buitenlandse wereldtoppers in trek. In de groep van Reider trainen internationale toppers als wereldkampioen hinkstapspringen Christian Taylor en de Japanse sprinter Abdul Hakim Sani Brown.

Een beetje geluk helpt ook mee. Sinds 2010 komen Antilliaanse atleten voor Nederland uit. Topsprinter Churandy Martina werd ontvangen als een geschenk uit de hemel. Sifan Hassan, die als vluchteling uit Ethiopië naar Nederland kwam en hier begon met hardlopen, was al net zo'n cadeau. Ze is weliswaar een product van de Hollandse atletiekschool, maar haar looptalent zou in elk land opgevallen moeten zijn.

De veelvoud aan atletiekmedailles op de Eyof, de Jeugd Olympische Spelen vorige maand in het Hongaarse Györ, laat zien dat er achter deze generatie ook talent is. Maar, waarschuwt Bennema, succes op jonge leeftijd wil eigenlijk nog niets zeggen. "Er zijn daar meiden die harder lopen dan Dafne op die leeftijd liep. Vier jaar geleden wisten we ook niet dat Dafne zo hard kon lopen als ze nu doet."

Goud en brons voor Schippers, meerkampbrons van Anouk Vetter en brons voor Sifan Hassan op de vijf kilometer is alle reden tot feest. Verbeterpunten zijn er ook. De estafettevrouwen lieten het stokje op de 4x400 vallen en het kwartet van de 4x100 werd laatste na een chaotische voorbereiding met onduidelijkheid over de startvolgorde.

Het zal snel vergeten worden. De oneffenheden worden allemaal overschaduwd door het succes van Dafne Schippers, het 25-jarige sprintfenomeen uit Utrecht. Een unieke kopvrouw van een bijzondere atletiekgeneratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden