Daders van de aanval in Londen lijken geen deel uit te maken van terreurcel

Van links naar rechts: Khuram Butt, Rachid Redouane en Youseff Zaghba. Beeld REUTERS
Van links naar rechts: Khuram Butt, Rachid Redouane en Youseff Zaghba.Beeld REUTERS

De namen van de drie omgekomen daders van de aanval op de London Bridge zijn bekend, maar het is nog lastig om verbanden te trekken.

Wie zijn de daders ze en wat weten we van ze?

De politie heeft de namen van alle daders vrijgegeven. Meest in het oog springend is de 27-jarige Khuram Butt, geboren in Pakistan. In 2015 hadden de Britse veiligheidsdiensten hem enige tijd in het vizier. Ook dook hij vorig jaar op in de Channel 4 documentaire “The Jihadis Next door”, waarin te zien is dat hij meerdere bijeenkomsten van haatpredikers bezoekt. In een andere online-video is te zien hoe Butt met een IS-vlag wappert.

De tweede dader is Rachid Redouane (30), een Marokkaanse Libiër die net als Butt in de Oost-Londense wijk Barking woonde. Hij vroeg in het verleden vergeefs asiel aan in het Verenigd Koninkrijk. Toch kon hij zich daar vestigen dankzij een verblijfsvergunningskaart van de EU, verstrekt in Ierland. Redouane was geen bekende van de politie.

Dat gold weer wel voor de derde dader, Youssef Zaghba, 22 jaar. Zaghba’s vader is Marokkaans, zijn moeder Italiaans en woonachtig in Bologna. Zaghba zelf woonde in Londen. Vorig jaar werd hij in Italië aangehouden omdat de politie het gevoel kreeg dat hij naar Syrië wilde afreizen. Hij had religieuze leeswaar en kleding bij zich, maar niets waarop de politie hem kon arresteren. De Italianen gaven deze informatie door aan de Britten.

Zijn ze lid van een terreurcel?

De Britse politie gaat er op dit moment niet vanuit dat de drie mannen deel uitmaakten van een grotere, actieve terreurcel. Verder zei het hoofd van de Londense politie Cressida Dick dat ze ook geen aanwijzingen hebben gevonden dat de daders werden aangestuurd vanuit het buitenland.

Hoewel IS de aanslag heeft opgeëist, is dus niet aangetoond dat de terreurorganisatie zich met de voorbereidingen heeft bemoeid. Wel gaat de politie ervan uit dat de daders zich met name online hebben laten inspireren door IS-propaganda. Alle twaalf verdachten van medeplichtigheid die de afgelopen dagen werden aangehouden zijn weer vrijgelaten. Wel hield de politie gisteren nog een nieuwe 27-jarige verdachte aan in Barking, die zit nog altijd vast. Wat zijn relatie tot de daders is, is niet bekend gemaakt. Na een tip van de Britse autoriteiten werd gisteravond in de Ierse stad Limerick ook een Marokkaan aangehouden op verdenking van het gebruik van vervalste documenten. In zijn flat werden identiteitspapieren aangetroffen gerelateerd aan Rachid Redouane, een van de drie aanslagplegers.

Hebben ze een inspirator?

Ja, verschillende media hebben één van de verdachten, Khuram Butt, in verband gebracht met één van de meest beruchte haatimams in Groot-Brittannië: Anjem Choudary.

Choudary is vorig jaar veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het oproepen tot geweld en zijn openlijke steun aan IS. Choudary zou tientallen Britse jongeren hebben aangespoord zich aan te sluiten bij IS in Syrië en zijn volgelingen ook hebben aangemoedigd om in Europa aanslagen te plegen. Choudary is tevens één van de grondleggers van de groep al-Muhajiroun, een beweging van Britse moslimextremisten. De beweging is in het verleden in verband gebracht met meerdere aanslagen in Groot-Brittannië en ook in Syrië en Irak.

Zijn er banden met het vasteland?

De gearresteerde Choudary heeft een groot netwerk in heel Europa. Zo hielp hij met de oprichting van Sharia4Belgium in 2010. Hij nodigde de Belgische leider van de groep, Fouad Belkacem, in Londen uit om te leren hoe hij de organisatie moest opzetten.

Van Sharia4Belgium is bekend dat ook deze organisatie Belgische geradicaliseerde moslims aanspoorde om zich in Syrië bij IS aan te sluiten. Ook had Choudary contacten in Denemarken, Frankrijk en Duitsland. Over een Nederlandse relatie is niets bekend.

Lees ook de reportage uit de wijk Barking: 'Een minuut stilte? Ik had geen idee'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden