Daders MH17 vallen niet onder amnestieregeling

Beeld ANP

De daders van de aanval op vlucht MH17 vallen niet onder de amnestieregeling die in de nacht van woensdag op donderdag is overeengekomen. De Oekraïense president Porosjenko heeft dat premier Rutte gegarandeerd, zegt een woordvoerder van de Nederlandse regering in Brussel.

Een van de punten in het vandaag gesloten akkoord in Minsk wees erop dat de strijders in het rebellengebied in Oost-Oekraïne amnestie zouden kunnen krijgen. De Tweede Kamer wilde vervolgens van het kabinet weten of dit zou kunnen betekenen dat de daders van het neerschieten van vlucht MH17 niet vervolgd kunnen worden. De vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken heeft het kabinet vandaag om opheldering gevraagd over de mogelijke immuniteit.

'Met spoed'
"Wij willen met spoed weten wat dit betekent voor het onderzoek, aangezien Oekraïne partij is bij het Minsk-akkoord en onderdeel is van het gezamenlijke onderzoeksteam dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij wil ook weten hoe Nederland onderzoek en vervolging waarborgt, omdat ons land geen partij is bij de Minsk-akkoorden.

Ook de PvdA maakte zich grote zorgen over dit punt. "Het zou volstrekt onacceptabel zijn als opsporing of berechting van verantwoordelijken voor het neerhalen van de MH17 op enigerlei wijze beperkt wordt", aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

Amnestiewet
In de in Minsk gesloten overeenkomst over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne wordt gesproken over het uitvaardigen van een wet die personen in de regio's Donetsk en Loegansk moet vrijwaren van rechtsvervolging door hen amnestie te verlenen. Daarmee leek er een risico te zijn dat ook de daders van het neerschieten van vlucht MH17 vrijuit kunnen gaan, maar dat is met de uitspraak van Porosjenko van de baan.

Het kabinet heeft altijd gezegd niet te zullen rusten voordat de schuldigen voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines voor de rechter zijn gebracht.

De Boeing 777 stortte op 17 juli vorig jaar neer in de regio Donetsk, vrijwel zeker na te zijn geraakt door een raket. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd.

Nabestaanden
De Stichting Vliegramp MH17 heeft een brief gestuurd naar het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag, waarin zij haar zorg uitspreekt over de mogelijke amnestie. "Het behoeft geen betoog dat de nabestaanden van de MH17-ramp eisen dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee de moord op 298 onschuldige passagiers, worden opgespoord, vervolgd en bestraft", aldus het schrijven.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden