'Daders MH17 opsporen wordt veel moeilijker dan wij hopen'

Leden van het recovery team van MH17 tijdens de ceremonie op het vliegveld van Charkov.Beeld anp

De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn vandaag aangekomen in Nederland. Hiermee is de bergingsactie van de slachtoffers definitief ten einde en kan alle aandacht gevestigd worden op het vinden en berechten van de daders. "Het zal veel moeilijker zijn dan wij allemaal hopen", aldus Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Vanochtend vertrokken de laatste kisten vanuit Charkov naar Eindhoven. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), veel andere autoriteiten uit Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië en leden van het bergingsteam stonden zij aan zij in terwijl de C-130 Hercules de lucht in ging. Vanuit Eindhoven worden ze vanmiddag onder begeleiding van de marechaussee en de politie naar een kazerne in Hilversum gebracht, waar de resten de komende tijd worden geïdentificeerd. Forensisch experts hopen dat het lukt om daarmee ook de laatste twee slachtoffers (Nederlanders) te identificeren.

Mensen moeten zich volgens minister Van der Steur wel goed realiseren dat er nog zeker menselijke resten, bezittingen en wrakstukken zijn achtergebleven. Met de lokale autoriteiten zijn afspraken gemaakt wat er moet gebeuren als die alsnog worden gevonden.

Van der Steur is naar eigen zeggen trots op het "ongelooflijk ingewikkelde" werk dat in de afgelopen ruim negen maanden is verzet. "De mensen hebben heel hard gewerkt. Ze hebben op een geweldige manier zichzelf tot doel gesteld om de slachtoffers naar huis te brengen. Het is indrukwekkend."

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur gaf een korte persverklaring voorafgaand aan de ceremonie op het vliegveld van Charkov.Beeld anp

Opsporen van de daders
Nu de bergingsmissie klaar is wordt alle aandacht verschoven naar het vinden van de daders achter de ramp. Dat zal geen makkelijke klus worden, erkent ook minister Van der Steur: "Het is zonder twijfel zo dat het veel moeilijker zal zijn dan wij allemaal hopen. En het zal ook tot teleurstelling leiden, want iedereen, ik ook, vindt dat dat binnen een paar maanden na het verschijnen van de rapporten zou moeten gebeuren. Maar dat zal niet gaan, want het is veel en veel te complex".

Toch is Van der Steur naar eigen zeggen meer dan gemotiveerd om ervoor te zorgen dat er gerechtigheid komt, mede omdat de vliegramp hem ook persoonlijk heeft geraakt. Een oud-collega van een advocatenkantoor en diens gezin kwamen daarbij om. In het condoleanceregister op het ministerie van Veiligheid en Justitie schreef Van der Steur, die toen nog VVD-Kamerlid was, dat hij er alles aan zou doen om de verantwoordelijken voor de ramp te laten berechten. "Met die overtuiging geef ik invulling aan mijn coördinerend ministerschap voor de MH17-ramp."

De minister hoopt dat het lukt om de laatste twee slachtoffers van de ramp te identificeren voor 1 juli en in elk geval voor de herdenking op 17 juli. "Zodat alle nabestaanden weten wat van hun dierbare is gevonden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden