Daders Londen geradicaliseerd na bezoeken aan Pakistan, Mekka

Bij drie daders van de aanslagen in Londen moet het vuur van fanatisme zijn aangewakkerd tijdens bezoeken aan Pakistan of Mekka.

Van onze redactie buitenland

De drie vrienden uit Leeds leken gewone Britse jongens. Tweede-generatieallochtonen, in Groot-Brittannië geboren en van Pakistaanse afkomst, met redelijk succesvolle working class-ouders. Geen fanatieke moslims, althans op het eerste gezicht. Zelfs hun familie leek verbijsterd over hun daden, een indicatie hoe zwaar de taak is van de moslimgemeenschap als zij radicalisering van haar jongeren wil bestrijden.

Shehzad Tanweer (22), de cricketfanaat die sportwetenschappen studeerde aan de universiteit van Leeds, omschrijven bekenden als een macho die graag rondtoerde in de Mercedes van zijn vader. Afgelopen jaar was hij twee maanden in Pakistan, volgens sommigen voor koranstudie. Vrienden dachten dat hij er een bruid zocht. Na deze reis bezocht Tanweer iedere dag een moskee en bad vijf keer per dag.

Hasib Hussain (18) verliet in 2003 de Matthew Murray middelbare school. Hussain was een verlegen puber, geen uitblinker. Zijn ouders maakten zich wat zorgen toen Hussain met vrienden optrok die graag dronken , een winkeldiefstalletje pleegden en om de meiden vochten. De familie besloot dat een beetje discipline geen kwaad kon en stuurde hem circa twee jaar geleden naar familie in Pakistan. Bij terugkeer bleek hij, tot vreugde van zijn ouders, bedaard en vromer. Regelmatig ging hij naar de moskee, hij liet zijn baard staan en soms droeg hij zelfs een traditioneel lang gewaad. Anderhalf jaar geleden maakte hij de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. Niemand zocht er iets achter.

Mohammad Sidique Khan (30) was volgens een kennis een paar keer naar Pakistan geweest, maar nooit voor langere periodes. De jonge vader van een acht maanden oude baby werkte als klasseassistent op een lagere school in Leeds. Ouders en collega's omschrijven hem als een sympathieke rustige vent. Hij stond niet bekend als vrome moslim. Buren vertelden de pers hoe hij zijn vrouw zonder toestemming vooraf van zijn familie getrouwd had.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden