Dader vergeven kan helend zijn

Hoe kan het dat een weduwe de moordenaar van haar man vergeeft? De vraag is Hank Heijn deze week veel gesteld.

Slachtoffers van misdrijven, zowel van kleine als grote criminaliteit, kunnen zichzelf bevrijden van hun pijn en woede door de dader te vergeven. Dat zegt Hank Heijn-Engel, de vrouw van de vermoorde Ahold-topman Gerrit Jan Heijn. Vergeving moet volgens haar daarbij niet afhankelijk zijn van de vraag of de dader berouw heeft getoond. Al helpt dat het slachtoffer wel, maar het is geen voorwaarde.

Hank Heijn is beschermvrouwe van de stichting Slachtoffers en Daders, een ideële organissatie in het Zuid-Hollandse Vlist die traumaopvang aanbiedt aan slachtoffers van misdrijven. Daarbij behoort ook tot de opties om in contact te komen met gerehabiliteerde daders van soortgelijke misdrijven als het slachtoffer heeft meegemaakt.

In een opiniestuk vandaag in deze krant verdedigt Hank Heijn samen met de directeur van de stichting het principe van vergeving. Zij kreeg deze week –na het overlijden van Ferdi E., de man die in 1987 haar echtgenoot ontvoerde en vermoordde voor losgeld– veel vragen over haar motief om hem te vergeven. ’Hoe kan het dat de weduwe hem in het verleden al vergeven heeft en nu zijn familie zelfs sterkte toewenst?’, vroegen mensen zich af. ’Dat is toch verraad aan je man?’ En: ’Zo’n misdadiger verdient toch geen vergeving, maar levenslang?’

Hank Heijn benadrukte eerder dat zij vindt dat Ferdi E. werkelijk berouw heeft getoond, maar dat dit losstaat van haar eigen beslissing om hem te vergeven. Volgens de weduwe kunnen slachtoffers van allerlei misdrijven dankzij vergeving veel eerder hun leven weer opbouwen dan als ze rond blijven lopen met woede. Het geeft juist een gevoel van veiligheid om met de dader in het reine te komen, zonder dat het misdrijf wordt gebagatelliseerd. „Werkelijke vergeving is dat je een ander mens vanuit je hart alle goeds toewenst. (...) Wat er dan gebeurt, is een wonder. Dan vindt de heling plaats.”

In 2006 verscheen al een boek waarin Hank Heijn vertelde dat ze Ferdi E. had vergeven. Ze vertelde toen ook op tv dat ze zich sindsdien lichamelijk veel beter voelde, en eerdere kwalen op medisch onverklaarbare wijze had zien verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden