Dader Orlando was zelf bezoeker van homoclub Pulse

Omar Mateen, die afgelopen weekend 49 mensen doodschoot in de homobar Pulse in Orlando, Florida. Beeld REUTERS
Omar Mateen, die afgelopen weekend 49 mensen doodschoot in de homobar Pulse in Orlando, Florida.Beeld REUTERS

De man die afgelopen weekend 49 mensen doodschoot in de homodisco Pulse in Orlando, kwam daar zelf de afgelopen jaren ook regelmatig. Verschillende bezoekers van de bar hebben de 29-jarige Omar Mateen herkend, zeiden zij tegen Amerikaanse media. Met sommigen chatte Mateen zelfs via een homodating-app.

Zeker vier vaste klanten van Pulse zeggen dat zij Omar Mateen daar eerder hebben gezien. "Soms ging hij in een hoek zitten en dronk hij in z'n eentje, en andere keren was hij zo dronken dat hij herrie begon te trappen en agressief werd", vertelde Ty Smith tegen de lokale krant Orlando Sentinel.

Smith zag Mateen zeker een tiental keren in de Pulse. "We spraken niet vaak met hem, maar ik herinner me dat hij soms dingen vertelde over zijn vader. Hij vertelde ons dat hij een vrouw en een kind had."

Homochat-app
Een andere vaste bezoeker had een aantal keren persoonlijk contact met Mateen via Jack'd, een chat- en dating-app voor homo's. Mateen benaderde Kevin West ongeveer een jaar geleden via deze app, maar het contact ging verloren. Een maand of drie geleden legde Mateen opnieuw contact, en suggereerde dat ze wat zouden kunnen gaan drinken, vertelde West tegen The Washington Post.

Van een ontmoeting kwam het niet, zei West, maar toen hij na de aanslag de foto zag van Mateen herkende hij hem als bezoeker van de nachtclub. "Details onthoud ik altijd, en een gezicht vergeet ik nooit", aldus West. Afgelopen zaterdagavond zag hij Mateen ook de club binnenkomen, ongeveer een uur voordat hij zijn schietpartij begon.

Ook Cord Cedeno werd ongeveer een jaar geleden door Mateen benaderd via de app, en ook hij herkende hem uit Pulse. "Hij had zijn foto open en bloot op de sites gezet, hij was gemakkelijk te herkennen", aldus Cordeno.

Motief
Onderzoekers nemen de meldingen dat Mateen mogelijk homobars bezocht en homodating-apps gebruikte zeer serieus, want het motief van de man is nog steeds niet duidelijk. Het onderzoek richt zich ook op de andere elektronische media die hij gebruikte, zoals zijn computers en telefoons, in de hoop aanwijzingen te vinden voor hoe Mateen ertoe kwam om een bloedbad aan te richten in de homodisco.

Ook Chris Callen kende Mateen uit de Pulse en herinnert zich ook zijn woedeaanvallen, zei hij tegen de Orlando Sentinel na het zien van zijn foto's. "Hij was het absoluut. Hij kwam hier al jaren, de mensen kenden hem wel."

Mogelijk zat Mateen met zijn eigen geaardheid in de knoop, suggereerde Jim Van Horn, een 71-jarige gepensioneerde apotheker tegenover persbureau AP. Volgens hem was Mateen 'een vaste klant' in de populaire homodisco, waar drie van Van Horns vrienden de dood vonden.

'Vreemde figuur'
"Hij probeerde er mensen op te pikken. Mannen", zei Van Horn, die Mateen een keer in Pulse heeft ontmoet. Hij sprak toen over zijn ex-vrouw. Van Horn zegt dat hij Mateen verder meed op aandringen van zijn vrienden "die me zeiden dat ik niet meer met hem moest praten omdat ze vonden dat hij een vreemde figuur was".

De oud-apotheker erkent dat hij Mateen niet goed kent, maar zegt eerder te geloven dat het bloedbad te maken heeft met een soort innerlijke strijd over zijn eigen mogelijke homoseksualiteit, dan met moslimterrorisme.

"Misschien probeerde hij af te rekenen met zijn innerlijke demonen, zijn woede over homoseksualiteit. Dat verwondert me, want je kunt jezelf niet veranderen. Maar als je jezelf ervan overtuigt dat je anders bent, kun je misschien toch in een toestand komen waarin je een homobar overhoop schiet", aldus Van Horn.

Een herdenkingsplaats voor de slachtoffer van het bloedbad in Orlando. Beeld afp
Een herdenkingsplaats voor de slachtoffer van het bloedbad in Orlando.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden